KAZNENA PRIJAVA

ČOVJEK KOJI JE GRLIO ŠEŠELJA U HAŠKOJ SUDNICI PRIJAVLJEN ZA RATNI ZLOČIN U VUKOVARU Zatočio i mučio trojicu civila, jedan je počinio samoubojstvo

 
Vojislav Šešelj
 Peđa Milosavljević / HANZA MEDIA

Svjedoka na Haaškom sudu, koji je nakon svojeg svjedočenja zagrlio tada optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, te dvojicu bivših optuženika za ratni zločin na Ovčari, policija je kazneno prijavila za ratni zločin počinjen na području Vukovara 1991.

Policija je priopćila kako je u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom te Sigurnosno-obavještajnom agencijom dovršila kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca koje sumnjiče da su u zimu i proljeće 1991. kao pripadnici srpske paravojne postrojbe “Leva supoderica”, zatočili i mučili trojicu civila iz Vukovara. Sva četvorica osumnjičenika su nedostupna hrvatskom pravosuđu.

“Zbog ozljeda nanesenih fizičkim zlostavljanjem, uslijed trpljenja izrazito jake boli i patnje, jedan od trojice civila počinio je samoubojstvo neposredno nakon zlostavljanja”, priopćila je policija koja nije željela navesti nikakve pojedinosti o zločinu.

Kako pak neslužbeno doznajemo, kaznena prijava je podnesena protiv Zorana Dražilovića zvanoga Čiča (72), koji je 1991. bio zamjenik načelnika Ratnog štaba Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS). Dražilović je trebao biti zaštićeni svjedok na suđenju Šešelju, međutim u svojem iskazu je rekao kako ga je haaško tužiteljstvo nagovaralo da tereti Šešelja. Također, nakon svjedočenja zatražio je od sudskoga vijeća da mu dozvoli da u sudnici zagrli Šešelja, što mu je i omogućeno.

Osim Dražilovića, policija je prijavila i Slobodana Katića, zvanoga Major Katić, a kojeg je SRS 1991. imenovala “Četničkim komandantom za Vukovar”. Katić je na sudu za ratne zločine u Beogradu bio optužen za zločin na Ovčari, no na suđenju je pravomoćno oslobođen. Miroslav Đanković Đani (52), kojega je pak beogradski sud pravomoćno osudio na 5 godina za ratni zločin na Ovčari, također je kazneno prijavljen, dok je četvrta osoba Radoslav Žunić (64) iz Doboja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:58