BRANILA SE ŠUTNJOM

CURE DETALJI POZADINE UBOJSTVA U SOLINU Ivana je vjerovala da ju je začarala Emilova baka, zbog čega su je mučile noćne more

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Istražni sudac splitskog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 25-godišnjoj Ivani G. koja je osumnjičena da je kuhinjskim nožem ubila svog osam godina starijeg nevjenčanog supruga Emila Ž. u srijedu navečer nešto prije 21 sat u prizemlju obiteljske kuće u Sv. Kaju, na predjelu Marusinac, piše Slobodna Dalmacija.

Istražni zatvor određen joj je na prijedlog zamjenika ŽDO-a i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Kako smo doznali, djevojka nije pred tužiteljem iznosila obranu već se branila šutnjom, a njenom ispitivanju prethodio je razgovor sa sudskom vještakinjom za psihijatriju koja je utvrdila da je djevojka raspravno sposobna te da ne postoji opasnost da počini neko teže kazneno djelo kao i da nije opasna za okolinu.

Sam motiv ovog zločina još uvijek nije poznat. Kako smo već pisali, svemu je prethodila nekakva verbalna svađa, no nitko ne zna oko čega su se točno vanbračni supružnici posvađali obzirom da su u tom trenutku bili sami u stanu, a vani se čula samo nerazgovjetna vika.

U jednom je trenutku Ivana kuhinjskim nožem, čija je oštrica duljine 17 centimetara, ubola u lijevu stranu prsa 33-godišnjeg Emila presjekavši mu vene i arterije u prsištu. Uzrok njegove smrti najvjerojatnije je iskrvarenje, no detalji će biti poznati nakon provedene obdukcije.

Nakon uboda, nesretni je Emil uspio izaći iz kuće i čak prozboriti nešto o tome da ga je ona ubola, a onda je pao na zemlju.

Ivana, pak, nije tada izašla za njim već se zaključala u stan pa je policija, po dolasku, morala silom provaliti vrata i ući unutra. U stanu su pronašli zakrvavljeni nož i 25-godišnjakinju koja je obilno krvarila iz rezne rane na desnoj ruci.

Neki su svjedoci istražiteljima kazali kako je Ivana prije pet godina došla živjeti kod Emila u obiteljsku kuću te da je među njima u početku bilo nekakvih verbalnih neusglasica, no da nije bilo nikakvih fizičkih sukoba niti ju je on ikada udario ili nešto slično napravio.

No, navodno se Ivana od početka osjećala nelagodno u tom stanu te je vjerovala da ju je začarala Emilova baka koja živi u blizini. Zbog toga nije mogla jesti, slabo je spavala i mučile su je noćne more pa ju je obitelj odvela čak i kod svećenika da je ispovjedi i pomogne joj.

Njenu obranu preuzeo je odvjetnik Eduard Sušac koji je, pak, odbacio tvrdnje da su djevojku opsjedali "demoni i utvare" te je kazao kako su sve to insinuacije i špekulacije koje njenoj obitelji jako teško padaju.

- Mojoj je klijentici određen istražni zatvor, no smatram da osnova za to nema jer nema neposrednih svjedoka samog tragičnog događaja. Moja je klijentica bila iscrpljena i zbog toga nije iznijela obranu, a u daljnjem tijeku postupka očekujemo da se obavi detaljno psihijatrijsko vještvo odnosno dubinska analiza njene psihe kako bi se utvrdilo njeno stanje - prokomentirao je kratko odvjetnik Sušac najavljujući da će uložiti žalbu na rješenje o određivanju istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:08