OBRAT NA SUĐENJU

Daruvar: Sud obacio tužbu protiv kirurga: Pacijent ipak nije umro zbog proteze u penisu

Protiv Maletića još se vodi privatna parnica koju je pokrenuo Pintarov sin koji poznatoga estetskog kirurga i dalje drži odgovornim za očevu smrt nakon operacije
 Goran Matejak / Bjelovarskii list / CROPIX

DARUVAR - Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv dr. Duška Maletića, poznatog daruvarskog estetskog kirurga i urologa, zbog sumnje u kazneno djelo protiv zdravlja ljudi. Kaznenu prijavu protiv Maletića je podnio Riječanin Sanjin Pintar, držeći ga izravno odgovornim za smrt oca Ivice Pintara (53) koji je preminuo dan nakon operacije u njegovoj Poliklinici u Daruvaru.

No, Odvjetništvo je zaključilo da je njegova smrt nastupila prirodnim putem i nije posljedica operativnih zahvata koje je dan ranije obavio Maletić.

Osim kaznene prijave, Sanjin protiv Maletića i njegove istoimene Poliklinike na daruvarskom Općinskom sudu vodi privatnu parnicu kojom potražuje 700.000 kuna. U toj parnici daruvarskog liječnika također smatra izravno odgovornim za smrt svog oca Ivice.

Nesretni Sanjinov otac u jutarnjim je satima pronađen mrtav na parkiralištu Tomislavova trga u središtu Daruvara. Tog je jutra izašao iz Maletićeve poliklinike u kojoj mu je daruvarski kirurg po drugi put ugradio protezu u penis. Slučajni prolaznici su ga pronašli mrtvog, a obdukcijom je utvrđeno kako je preminuo od zatajenja srca.

Iz priložene medicinske dokumentacije proizlazi kako je Ivica bio dugogodišnji dijabetičar i srčani bolesnik koji je imao velikih problema s potencijom zbog čega se i odlučio na operativni zahvat u Maletićevoj Poliklinici. Proteza mu je prvi put ugrađena u veljači 2009., ali su ubrzo nastali problemi pa ju je doktor morao hitno izvaditi. No, kako je Pintar opet želio protezu, doktor ponovno ju je ugradio 17. veljače prošle godine.

Sin sada nastoji dokazati kako Maletić nije smio operirati njegova oca zbog lošeg zdravstvenog stanja. Sanjin tvrdi kako se Ivica prije operacije kod Maletića obratio i drugim poliklinikama, no svi su ga odbili jer je imao slabo srce koje je radilo samo 20-ak posto.

O okolnostima koje su se događale u Poliklinici na sudu su već svjedočile medicinske sestre, anesteziolog, kirurg Maletić i pokojnikov sin. Sud je naredio i medicinsko vještačenje nalaza urologa, kardiologa i anesteziologa, a naručio je i obdukcijski nalaz preminulog Ivice nakon kojeg će nastaviti privatnu parnicu. No, odluka Državnog odvjetništva o odbačaju kaznene prijave protiv Maletića zacijelo je bacila novo svjetlo na cijeli slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:38