DARKO KOVAČEVIĆ

DARUVARČEV ODVJETNIK TRAŽIT ĆE PREMJEŠTANJE SUĐENJA IZ ZADRA U NEKI DRUGI GRAD? U srijedu nastavak procesa u slučaju brutalnog premlaćivanja djevojke

 Luka Gerlanc / CROPIX

- Sve će se znati na raspravi - rekao je odvjetnik Boris Radman, odgovarajući na naše pitanje hoće li u srijedu, na nastavku suđenja Darku Kovačeviću (31) zvanom Daruvarac, tražiti delegaciju zadarskoga Općinskog suda zbog narušenih uvjeta suđenja i prava njegova klijenta.

- Više od toga vam ne mogu vam reći, ali naravno da sam se pripremio za raspravu. Spis sam podrobno proučio i apsolutno sam spreman za nastavak suđenja - dodao je donedavni kazneni sudac Županijskog suda u Zadru koji je obranu Daruvarca preuzeo nakon što je zbog unaprijed preuzetih obveza od nje odustao odvjetnik Andrej Korljan.

Deplasirano

Nastavak suđenja Darku Kovačeviću za teško premlaćivanje 18-godišnje djevojke prošlog lipnja u kafiću Chill out očekuje se s velikim nestrpljenjem, ne samo u Zadru nego u cijeloj Hrvatskoj šokiranoj brutalnošću kojom je Daruvarac napao mladu ženu.

Neki zadarski suci zbog toga smatraju da bi zahtjev za delegacijom zadarskoga Općinskog suda u ovom trenutku bio deplasiran. Naime, javnost je poprilično kontaminirana proturječnim informacijama o samom događaju, ali i reakcijama na puštanje Daruvarca na slobodu nakon isteka šestomjesečnog istražnog zatvora. Delegiranje suđenja u neku drugu sredinu u takvom kontekstu ne bi, smatraju naši sugovornici, bitno utjecalo na uvjete objektivnog suđenja koji su, po njima, neupitno narušeni.

Novi šok

Izlazak Daruvarca na slobodu zbog nemogućnosti zadarskoga Općinskog suda da u šest mjeseci donese prvostupanjsku presudu konsterniralo je Hrvatsku, izazvavši brojne reakcije, kako članova obitelji žrtve tako i raznih javnih osoba i političara. Protiv neučinkovitoga zadarskog pravosuđa organizirani su javni prosvjedi u Zadru, Zagrebu i Poreču, puštanjem Daruvarca obitelj žrtve doživjela je novi šok, a potom su, unatoč zatvaranju suđenja za javnost zbog zaštite dostojanstva žrtve, u nizu medijskih otkrili identitet pretučene djevojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:38