KOD MRKOPLJA

DETALJI NOVOG INCIDENTA U GORSKOM KOTARU Pištolj je opalio u rame migranta dok se naguravao s policajcem

Novi incident dogodio se nepuna dva tjedna od incidenta u Tuhobiću gdje je migrant također ranjen oružjem iz kojeg je pucao policajac
 Robert Fajt / CROPIX

Ni dva tjedna od incidenta na Tuhobiću, ponovno je ranjen migrant vatrenim oružjem iz kojeg je pucao policajac, i to na području Gorskog kotara preko kojeg već neko vrijeme prolazi najaktualnija izbjeglička ruta prema Sloveniji.

Dogodilo se to, prema Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, u srijedu u kasnim poslijepodnevnim satima na širem području Mrkoplja.

“Tijekom policijskog postupanja, jedna od zatečenih osoba, u namjeri da spriječi policijskog službenika u obavljanju službene radnje, pružala je aktivan otpor i tako svojim djelovanjem prouzročila opaljenje iz vatrenog oružja policijskog službenika. Tom je prilikom došlo do posljedičnog zadobivanja ozljeda”, kažu u PU PG-u, navodeći da je osobi odmah pružena hitna medicinska pomoć te je zbrinuta.

Dug oporavak

Kako smo neslužbeno doznali iz izvora u MUP-u, policajčeva verzija događaja je da migrant nije poslušao njegovu naredbu, nakon čega je došlo do naguravanja tijekom kojeg je opalio pištolj u policajčevoj ruci. Dogodilo se to po mraku, na šumskom terenu. Kao i u ranijem slučaju na Tuhobiću, i ovdje sada, prema uobičajenoj proceduri pri upotrebi vatrenog oružja, slijedi istraga koju provodi ravnateljstvo policije u suradnji s DORH-om, gdje će se provjeravati svi navodi policajca koji je pucao.

U KBC-u Rijeka rekli su nam da je migrant zadobio prostrijelnu ranu desnog ramena. Operiran je u srijedu navečer, stanje mu je stabilno i izvan životne je opasnosti, kažu u riječkoj bolnici.

Sukladno zaključcima sastanka predstavnika policije i lokalnih vlasti, u policiji ističu da na navedenom području provode pojačane aktivnosti na suzbijanju nezakonitih migracija te prevenciji imovinskih delikata. Ranjeni migrant bio je dio grupe koju je presrela policija.

U PU PG-u kažu da policija utvrđuje okolnosti događaja.

Inače, migrant u kojeg je na širem području Tuhobića 16. studenoga pucao policajac i dalje se oporavlja u KBC-u Rijeka. U bolnici su nam rekli da više nije u životnoj opasnosti te je s Jedinice intenzivnog liječenja premješten na Odjel torakalne kirurgije. Pri svijesti je, ali s obzirom da mu je pucanj oštetio unutarnje organe i kralježnicu, pred njim je dug oporavak.

Splet okolnosti

I u vezi sa slučajem na Tuhobiću, stručni tim ravnateljstva policije proveo je istragu te je pet dana nakon ranjavanja migranta službeno objavljeno da do ozljeđivanja osobe “nije došlo zbog uporabe vatrenog oružja kao sredstva prisile, nego spletom nesretnih okolnosti, nakon što je policijski službenik ispalio pojedinačne hice radi traženja pomoći, a što se ne smatra uporabom vatrenog oružja kao sredstva prisile”. Naime, kako tvrdi MUP, policajac je pokušao narediti skupini migranata da stanu, a kad ga nisu poslušali, zapucao je u zrak.

Migranti su se tada razbježali, međutim, kako je objavio MUP, policajcu je noga zapela među stijene te je pao, a kako nije uspio zakočiti oružje, slučajno je ispalio metak prema migrantu. MUP je objavio i videosnimku terena na kojem se to dogodilo, kao i to da je policajac lakše ozlijeđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:59