BOMBA

DETALJI PANIKE U PORSCHEOVOM CENTRU Doznali smo tko je dovezao auto s paklenom napravom: U hladnjaku motora bilo je postavljeno pola kile eksploziva!

 
 Željko Puhovski / CROPIX

Puna tri sata tijekom ranijh popodnevnih sati ponedjeljka trajao je protueksplozijski pregled policijskih djelatnika PU zagrebačke na prostoru autosalona i servisa Porsche Inter Auto u Škorpikovoj ulici na zagrebačkom Jankomiru. Povod? Porsche 911 njemačkih nacionalnih oznaka u vlasništvu rent-a-car tvrtke, dovezao je oko 12:50 sati muškarac, poduzetnik iz Dupca, ustvrdivši djelatnicima Porscheova servisa da mu kod kotača nešto "koči i struže".

No, čudan zvuk i otežan rad motora skrivao se, kako će se kasnije utvrditi, u hladnjaku motora u kojem je pronađena eksplozivna naprava, točnije dva paketića s po 250 grama eksploziva svaki i koji su bili prikopčani na mobitel. Čim su djelatnici servisa "raskopali" auto kako bi detektirali problem, nailaskom na nepoznati predmet koji je u sebi skrivao pola kilograma eksploziva i za koji je odmah bilo jasno da nije sastavni dio vozila, nastala je opravdana panika.

Odmah je pozvana policija koja je u vrlo kratkom roku stigla na mjesto intervencije, a u međuvremenu je osoblje Porschea zajedno s klijentima evakuirano izvan kruga na parkiralište. Policija je odmah okružila cijeli prostor i temeljito pregledala salon, prostor servisa kao i vozilo iz kojeg su, nakon uspješne deaktivacije, nepoznatu paklenu napravu odnijeli na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić.

Iz PU zagrebačke kažu da su oko 13 sati dobili dojavu o mogućnoj eksplozivnoj napravi te su djelatnici odmah poslani na teren.

FOTOGALERIJA: Evakuiran Porscheov servisni centar u zagrebačkom Jankomiru zbog dojave o bombi

- Vrlo brzo je deaktivirana eksplozivna naprava i nije bilo opasnosti za osoblje niti za stanovništvo - rekli su iz zagrebačke policije napomenuvši kako trebaju utvrditi dalje o kakvoj je eksplozivnoj napravi riječ i kako se našla u skupocjenom automobilu.

Kriminalisti su obavili razgovore s djelatnicima servisa koji su zaprimili vozilo radi otklanjanja kvara kao i s korisnikom Porschea koji ga je dovezao u njihov salon te se utvrđuju sve okolnosti korištenja vozila kao i sve lokacije na kojima je bio parkiran unazad nekog vremena kako bi se eventualno, i prema snimkama nadzornih kamera onih na ulici i na okolnim zgradama, otkrilo tko je i kada opasan predmet ostavio kao i motiv.

Tko je postavio paklenu napravu i koju je poruku time htio poslati vlasniku odnosno korisniku vozila, pokazat će kriminalističko istraživanje koje je u tijeku.

- Kad su nam rekli da odmah napustimo poslovne prostorije zbog navodne bombe, presjeklo nas je. Jer smo se odmah sjetili kada je prije šest godina nepoznata osoba bacila bombu na naš salon, ali srećom, nitko nije tada od nas unutra bio jer je bio blagdan. No opet, nije ti svejedno kad znaš da ljudi hodaju okolno s bombama, a nakon današnjeg slučaja se pokazalo i da se voze okolo s bombom a da to ni ne znaju. Prestrašno - rekla nam je kratko jedna zaposlenica Porschea koja je kraj radnog vremena dočekala na parkiralištu s ostalim djelatnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:05