KOBNI LOV

DETALJI STRADAVANJA LOVCA KOJEG JE U LOVU RANIO BISKUP U slučaj će se uključiti i papa Franjo, organizator lova pojasnio kako je došlo do nesreće

 
Vjekoslav Huzjak
 Željko Hajdinjak / CROPIX

- Hvala na pitanju, dobro sam. Oporavit ću se. I biskupa Huzjaka ne krivim za nezgodu. One se u lovu događaju. Nemam vam više ništa drugo za reći. Nema potrebe dalje raspravljati o slučaju - rekao nam je kratko pasionirani lovac Davorin Vidas (64) kojeg je prošli petak ujutro u lovu ranio bjelovarsko-križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak (58).

Zbog prostrijelne rane natkoljenice Vidas je hospitaliziran u KB-u Dubrava gdje ostaje do daljnjega. Naime, hitno je operiran, no to mu nije zadnja operacija jer da bi se takva teška ozljeda kosti sanirala, potreban je barem još jedan operativan zahvat. I dok se Vidas oporavlja od lova na divlje svinje u lovištu Lipovljani Opeke nadomak Kraljeve Velike na području Lipovljana, uspjeli smo doći do organizatora lova, dr. sc. Milana Oršanića, uglednog profesora Šumarskog fakulteta u Zagrebu, čija je institucija lovozakupnik lipovljanskog lovišta.

Iza Oršanića je 16 godina uspješne organizacije lova, a da je i kobnog 11. siječnja bilo sve prema pravilima organizirano i osigurano, potvrdila je i inspekcija Ministarstva poljoprivrede koja je dala pozitivan nalaz. Biskup je na molbu prijatelja, kojem je izrazio želju, pozvan u taj lov. Lovci su se okupili oko 8 sati ujutro, da bi nakon pola sata počeli s lovom koji je trebao potrajati između sat i pol i dva. U lovu je sudjelovalo 16 lovaca podijeljenih u dva reda.

Tijek lova

Organizator ih je uputio u sve čari lova, ali i opasnosti te 10 osnovnih pravila ponašanja, od kojih je najvažnije ono da se ne smiju micati sa svoga mjesta na čeki jer neovlašteno napuštanje čeke podliježe sankciji - izbacivanju iz lova. Svaki lovac je nosio neku obilježbu - od reflektirajućih prsluka do crvenih kapa ili šalova. Potom su izvlačili brojeve kako bi nasumičnim odabirom svaki lovac “dobio” svoju polučeku koja se nalazila na 1,5 metara visine od zemlje. Vidas i biskup Huzjak bili su jedan do drugog, dijelilo ih je 87 metara, koliko su bile udaljene čeke. Ubrzo je naišla divlja svinja između Vidasa i biskupa.

Obojica su prema njoj zapucala, no s obzirom na to da je divljač bila bliže Vidasu, biskup je imao peh da pogodi kolegu lovca iz svog lovačkog karabina. No, prema svemu, čini se da je u pitanju bio rikošet. To jutro bilo je poprilično hladno, a upućeni u problematiku pretpostavljaju da se zrno odbilo od tvrde površine, najvjerojatnije stabla, i potom završilo u lovčevoj natkoljenici.

- Vrlo sam utučen. Svima nam je žao. Kad sam začuo krik i povik ‘ajoj’, odmah sam prepoznao da je to Vidas. Naredio sam preko motorole svojoj dvojici lovnika da daju dva trubna zvuka za prestanak lova. Nastala je izvanredna situacija. Biskup je prvi dotrčao do Vidasa. Skinuo je neku majicu i stavio mu je preko noge. Najvažnije je da su svi sudionici u tom trenutku ostali hladne glave. Kako je među lovcima bio i jedan kirurg iz KBC-a Rebro, on je prvi zasukao rukave, odrezao unesrećenom hlače i zavio ranu. Krvi je bilo posvuda.

Dotrčao je i kolega lovac, koji je bivši specijalac ATJ-a Lučko, koji je remenom podvezao nogu. Bili su to kritični trenuci. Vidas je samo ponavljao: ‘Molim vas, ne dajte da iskrvarim’. Doktor ga je tješio, mi smo ga hrabrili i utoplili. Od svega je i ožednio pa se biskup pobrinuo da mu iz svoga auta donese sok - priča za Jutarnji profesor Milan Oršanić, koji je od poprišta tragedije inicijalno bio udaljen 700 metara.

Upozorenje

Zbog okolnosti stradavanja policija je protiv biskupa podnijela kaznenu prijavu za dovođenje u opasnost iz nehaja te mu prijeti do tri godine zatvora. Inače, kad je Hitna pomoć došla, ozlijeđeni lovac već je bio spreman za transport. Stavili su mu udlagu na nogu, a dok su ga unosili u kola Hitne pomoći, biskup mu je pridržavao glavu. Na upit je li se na čeki biskup mogao pokliznuti, profesor Oršanić kaže da ne jer je riječ o ograđenom prostoru na uzvisini.

No, kaže i da se na čeki, inače, može telefonirati, pjevati, pušiti i skakati, ali sve to tjera divljač pa ubrzo lovac lovca upozori. Otkriva nam i da je na lovištima ostalo još divljih svinja za odstrel te da fakultet postupa prema uputama Ministarstva koje izdaje naputke o pojačanom odstrelu zbog afričke svinjske kuge koja je na vratima RH.

- Lov je opasan sport, a i odstrel je neophodan. Naš fakultet organizira lov od pet do 10 puta godišnje - zaključuje profesor.

Iz Biskupijskog ordinarijata u Bjelovaru priopćili su da je biskup Huzjak, “čim je bilo moguće, u bolnici obišao ozlijeđenog lovca te mu izrazio osobno žaljenje zbog svega što se dogodilo i poželio mu brz oporavak”.

O slučaju biskupa Huzjaka bit će upoznat i sam papa Franjo

O slučaju Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkog, sasvim sigurno bit će upoznat i sam papa Franjo.

Naime, o tome bi određeni izvještaj u Svetu Stolicu trebao poslati sam apostolski nuncij u Hrvatskoj, mons. Giuseppe Pinto.

Naši sugovornici iz crkvenih krugova kažu kako je uobičajena praksa da nuncij obavještava Svetu Stolicu o događanjima unutar Katoličke crkve u Hrvatskoj, no navode da iz Vatikana za biskupa Huzjaka sigurno neće biti kazni.

- Mnogi talijanski, austrijski i njemački biskupi su lovci koji posebno slave zaštitnika lovaca sv. Huberta - kažu naši sugovornici.

Crkva ne zabranjuje lov, sveti Hubert je zaštitnik lovaca i sam je bio lovac, no stvari se mogu drugačije ako lov postane više od hobija.

- Biskup mora biti primjer. Ne može mu se zabraniti lov, no ako on taj svoj hobi živi strastveno, onda bi se to moglo smatrati idolopoklonstvom koje je samo sebi svrha. A to nije dobro - kažu naši sugovornici. (T. Mamić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:06