SMRT U MAPUTU

DETALJI UBOJSTVA HRVATA U PRIJESTOLNICI MOZAMBIKA Ženu i četvero djece likvidiranog Riječanina čuva policija, prije ubojstva primao je prijetnje smrću

 

Riječki inženjer elektrotehnike Alfred Musizza Fredi (49), koji je prošli petak u pola bijela dana s tri metka smaknut u Maputu, glavnom gradu Mozambika, posljednjih nekoliko tjedana primao je prijetnje smrću.

Toliko je strahovao za život da je čak posljednjih dana prije likvidacije spavao u kući u nizu u sklopu hotelskog kompleksa ispred kojega je na kraju ubijen.

Tražili ga novac

I dok njegova obitelj u istarskom Buzetu i okolici moli za mir i tihu sućut jer ih je vijest zavila u duboku tugu, u Mozambiku, gdje je Musizza živio sa suprugom i četvero djece više od jednog desetljeća, razgovarali smo s nekoliko njegovih prijatelja.

- Ne možemo vjerovati da je ubijen. Iza njega su ostali supruga i četvero djece koji će teško sve ovo proći. Pružena im je psihološka pomoć, ali i 24-satna policijska zaštita. Bila je to klasična ‘sačekuša’. Na novu lokaciju Alfred se preselio prošli tjedan. Promijenio je dnevnu rutinu, izlazio u drugo vrijeme, na posao odlazio drugim ulicama. Nakon izlaska iz kuće kobnog petka oko 13 sati krenuo je prema svojoj Toyoti Rav 4. S prednje strane mu je put prepriječila Toyota Ractis iz koje je išetao naoružani suvozač i upucao ga. Svjedok događaja za lokalne je medije ispričao da su ubojice bili svjetlije puti - rekao nam je prijatelj ubijenog Musizza.

Iako je Hitna pomoć brzo došla, nesretni je čovjek preminuo nedugo nakon pucnjave koja se dogodila stotinjak metara od srednje škole. Sugovornik otkriva i da su susjedi tijekom očevida policiji ispričali kako je automobil u kojem su bili ubojice nekoliko dana ranije kružio susjedstvom.

Na upit, s obzirom na primljene prijetnje, kome se Musizza eventualno zamjerio ili stao na žulj, sugovornik dodaje da je pokojni bio povezan s političkom elitom Mozambika koja je, pak, u sprezi s lokalnim moćnicima.

- Posljednjih je tjedana Alfred bio očajan zbog poslovnih pothvata koji su mu stopirani. Jedno ministarstvo nekoj uglednoj stranoj kompaniji, koja se bavi eksplozivima i kontroliranim miniranjem i koju je on doveo u Mozambik, nije izdalo licencu za rad. Čekali su deset mjeseci pa su navodno lobisti od njega i poslovnih partnera tražili 300.000 američkih dolara kako bi utjecali da se sigurnosni i vojni aparat konačno trgne.

Alfred Musizza Fredi sa svojom obitelji

Taj poslovni potez trebala je biti sigurna investicija u rudarstvo. Alfred se mučio i s naplatom potraživanja za radove montiranja antena za mobilnog operatera. Ostali su mu dužni, ali kako nikoga nije podmićivao od lobista, ostao je zakinut - ispričao nam je izvor.

Elektro geek

Riječki prijatelji ubijenog muškarca kažu nam da se Alfred među prvima bavio satelitskim TV sustavima u Hrvatskoj, što ga je početkom 90-ih i odvelo u Afriku. U Rijeci je završio elektrotehničku srednju školu, a prijatelji ga opisuju kao “elektro geeka” koji se bavio računalima i pratio svjetske trendove. Tako je još kao mladić, u posljednjim godinama postojanja Jugoslavije, iskoristio mogućnost pokretanja privatnih tvrtki te u Rijeci otvorio prvu trgovinu za računala, u Dvorani mladosti.

- Prvi je nabavio monitore u boji, prvi je prodavao satelitske sustave - rekao nam je jedan njegov prijatelj. Bio je vrlo uspješan, a bavio se i uvozom korejskih televizora Goldstar, što je bilo vrlo lukrativno u vrijeme konvertibilnih maraka kada su se masovno kupovali televizori u boji.

Početkom 90-ih, zahvaljujući svom znanju o satelitskim TV sustavima, dobio je ponudu jedne tvrtke iz Južnoafričke Republike koja je tada, kako je pričao Musizza prijateljima, bila svjetski najnaprednija zemlja u tom sektoru.

- JAR je bio tehnološki vrlo napredan, što ruši mnoge predrasude koje ljudi imaju o tom dijelu svijeta. Kada bi došao u Istru, svratio bi i do Rijeke. Imao je ovdje široko društvo koje se okupljalo kada bi dolazio. Pričao nam je o Africi, o tome što radi, zvao nas u posjet. Pratio je tehnološke trendove, a u Africi su satelitski sustavi i dalje puno popularniji nego kod nas, tako da je tamo ostvario uspješnu karijeru - zaključio je Musizzin riječki prijatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:21