ČEMINAC

DETALJI UDARA POLICIJE I USKOKA NA ČELNIKE BARANJSKE OPĆINE Istražitelji sumnjaju da je HDZ-ov načelnik svojim sinovima sređivao subvencije za stanove

Po nalogu USKOK-a policija je pokupila dokumentaciju zbog sumnji u nezakonitosti u općini na čijem je čelu Zlatko Pinjuh iz HDZ-a
 Vlado Kos / CROPIX

Policajci iz kriminalističke policije u utorak su ujutro po nalogu USKOK-a počeli pretragu u zgradi Općine Čeminac u Baranji i nakon toga u policiju priveli više osoba.

Obavljena je pretraga općinskih prostorija i nekoliko obiteljskih domova, a kako je doznao Glas Slavonije, ispitani su neki djelatnici Općine Čeminac. Mještani pretpostavljaju da je akcija rezultat brojnih prijava podnesenih protiv općinskog načelnika Zlatka Pinjuha, njegovih sinova i nekih članova Općinskog vijeća.

Vlado Kos

Ukinuta odluka

I dok se čeka službeno priopćenje USKOK-a, a policija je samo potvrdila da su u tijeku izvidi nad nekoliko osoba, kako smo neslužbeno doznali, “na meti” istražitelja su općinski načelnik iz redova HDZ-a dr. Zlatko Pinjuh te njegovi sinovi Marko i Ivan, a Marko je zaposlenik Općine. Također, policijskim izvidima navodno je obuhvaćen i Mario Kralj, predsjednik Općinskog vijeća.

Navodno, policija i USKOK istražuju davanje subvencija dvojici sinova općinskog načelnika za kupnju stanova, davanje službenog automobila Općine na korištenje i davanje na korištenje službene kartice u privatne svrhe. Istražuje se i je li Pinjuh omogućio Kralju dobivanje potpore od 2000 eura za uređenje stambenog prostora, premda Kralj navodno na to nije imao pravo.

- Koliko znam, prije otprilike tri mjeseca protiv Pinjuha je bilo podneseno more različitih prijava. Među ostalima, i ja sam ih podnio jer želim znati gdje završava novac kojim mještani ove općine pune proračun - kaže Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Novog Čeminca, javnosti otprije poznat kao suorganizator prosvjeda koji je u središtu Čeminca organiziran u ožujku 2017. godine, usmjeren upravo protiv odluka načelnika i Općinskog vijeća.

Podsjetimo, jedan od osnovnih razloga prosvjeda bilo je uvođenje naknada za korištenje javnih prometnica, što tamošnjim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima baš i “nije sjelo”. Epilog cijele priče dogodio se ljetos kada je Visoki upravni sud Republike Hrvatske ovu oduku Općinskog vijeća ukinuo, ocijenivši je nezakonitom.

Osim što tvrdi kako kreću tužbe za povrat novca, Pranjić odlazi i korak dalje navodeći kako su Pinjuh i Općinsko vijeće donijeli odluku o pomoći osobama koje su podigle kredite u švicarskim francima, premda je upravo načelnik jedan od rijetkih s područja te općine koji je realizirao takav kredit, te kako su iz općinskog proračuna sufinancirani stambeni krediti načelnikovim sinovima koji su pokupovali stanove u Osijeku za što, naglašava Pranjić, postoje i dokazi.

- Konačno sam dobio vjeru u institucije ove države - ističe Pranjić.

Kako je u telefonskom razgovoru za Glas Slavonije rekao Pinjuh, iznenađen je svime što se događa.

Šteta 75.000 kuna

- Upravo se vraćam s godišnjeg odmora koji provodim na Hvaru. O pretresu kuće obavijestio me sin, a nazvao me je i jedan krim policajac. Zaista ne znam o čemu se radi, osim da ništa ni od koga ne krijem - rekao je Pinjuh.

Nismo saznali je li kući krenuo naprasno, zbog najnovijih događanja, ili je tako ranije planirao.

Na ulaznim vratima u zgradu Općine Čeminac u utorak prijepodne postavljena je obavijest da Općina Čeminac ne radi sa strankama, a neslužbeno saznajemo kako je izvršena i pretraga kuće Marija Kralja, predsjednika Općinskog vijeća. Pinjuh je član HDZ-a, ovo mu je drugi mandat na mjestu načelnika, a na posljednjim je izborima uvjerljivo pobijedio u prvom krugu. Saznajemo kako je Županijski odbor HDZ-a još prije pokrenuo postupak njegova isključenja iz stranke, što dosad nije odrađeno.

Prema policijskim izračunima, Općina je u tim nezakonitim radnjama u posljednje tri godine oštećena za oko 75.000 kuna. Nešto više trebalo bi se znati u srijedu, ali se očekuje da će se policija i USKOK oglasiti o akciji u sjedištu Općine Čeminac, mjestu na samom istoku Hrvatske, u središnjem dijelu Baranje nedaleko od granice s Mađarskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:50