UHIĆENJA

DETALJI VELIKE POLICIJSKE AKCIJE Kako je prekinut lanac poreznih malverzacija: Slavonski otkupljivači izvukli između 100 i 200 milijuna kuna u kešu

Službenici PN USKOK-a upali su jučer ujutro u tvrtke Sale, Cezareja i Amarilis. privedeno 15 osoba
Među uhićenima je i Marijan Novoselac (50), direktor tvrtke Cezareja iz Nijemaca, koji je vatreni navijač hrvatske nogometne reprezentacije

Policija i USKOK jučer rano ujutro zakucali su na vrata triju tvrtki sa šireg područja Vinkovaca i Vukovara zbog sumnji da su njihovi vlasnici i odgovorne osobe bili dio lanca malverzacija s porezima, kojima je državni proračun oštećen za nekoliko desetaka milijuna kuna.

Šokirani su bili zaposlenici tvrtki Cezareja u Nijemcima, Amarilis u Vinkovcima i Sale u Bršadinu, kada su istražitelji ušli u sjedišta ovih tvrtki te sve njih, jedno po jedno, pozivali na razgovore. U isto vrijeme temeljem naloga počeo je i pretres poslovnih prostorija, kao i pregled i izuzimanje poslovnih knjiga, datoteka na računalima.

Zanimljivo je što se sve događalo prilično diskretno. Konkretno, ispred sjedišta tvrtke Amarilis u Vinkovcima bio je parkiran tek jedan civilni bijeli kombi, dok su se pripadnici interventne policije, koji su bili u osiguranju pretresa, nazirali tek u daljini kroz prozore zgrade u kojoj je Uprava tvrtke. Slično je bilo i sjedištu Cezareje u Nijemcima, a dobar dio mještana ovog sela nije ni znao da im je u susjedstvu u tijeku velika policijska akcija.

Ispitivanja

- Moram priznati da mi je to prva vijest. Nisam znao za tu akciju, niti mi je itko od suradnika rekao da se tako nešto događa, tako da vam ne mogu ni reći ništa konkretnije - rekao nam je Ivica Klem, načelnik općine Nijemci s kojim s razgovarali u poslijepodnevnim satima.

Osim u Nijemcima, istražitelji su isti posao, prema našim informacijama, obavljali i u otkupnoj stanici Cezareje u Ivankovu.

- Čuo sam da su upali rano ujutro i rekli radnicima da nitko ne smije napuštati zgradu te da će svi biti pozvani na obavijesne razgovore - rekao nam je jedan naš sugovornik koji je, kako sam kaže, razgovarao s jednim od radnika Cezareje, ali više detalja o samoj akciji nije znao.

Velika zabrinutost

- Cezareja i Amarilis su među najvećim otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda u Vukovarsko-srijemskoj županiji i s obzirom na aktualnu situaciju u Agrokoru bojim se da će se ovo porazno odraziti na lokalnu poljoprivrednu proizvodnju. Ne znam što im se stavlja na teret i ne mislim da ne trebaju odgovarati ako su počinili kakvo kazneno djelo, ali razmišljam o tome koliko će to novih problema potencijalno donijeti lokalnim OPG-ima - rekao je naš sugovornik.

Ni policija niti USKOK jučer nisu davali službene podatke o ovoj akciji. Međutim, neslužbeno smo ipak uspjeli doznati da je USKOK pokrenuo akciju uhićenja ukupno 15 osoba temeljem kaznene prijave koju je protiv njih podnio Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija. Odgovorne osobe spomenutih tvrtki i s njima povezani suosumnjičeni terete se da su počinili više kaznenih djela, prije svega porezne utaje, i to u sastavu zločinačkog udruženja. Istražitelji smatraju da je organizator nezakonitih poslova bio šef tvrtke Sale, Aleksandar Vukičević. Osim njega, u središtu istrage našli su se i direktori Cezareje i Amarilisa, Marijan Novoselac i Željko Alerić, kao i direktori još nekih tvrtki s područja Osijeka, Vinkovaca, Vukovara i obližnjih mjesta.

Iako službenu potvrdu nije bilo moguće dobiti, iz izvora bliskih istrazi doznajemo da se Vukičevića tereti da je organizirao mrežu izvlačenja novca preko svoje i tvrtki suosumnjičenih temeljem fiktivnih faktura. U proteklih nekoliko godina navodno je izvučeno između sto i dvjesto milijuna kuna koje su podignute u gotovini. Dio tog novca, prema podacima istražitelja, korišten je i za nabavu poljoprivrednih proizvoda i druge robe na crno. Potom su jedni drugima izdavali lažirane račune čija je svrha bila lažno prikazivanje pretporeza, kako bi tvrtke Sale, Cezareja i Amarilis platile što manje PDV-a. Pritom se spominje šteta za državni proračun od oko 35 milijuna kuna. Nakon obrade u policiji, osumnjičeni su trebali biti privedeni na ispitivanje u prostorije USKOK-a u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:51