METODA 'NESTAJUĆIH TRGOVACA'

DETALJI VELIKE POLICIJSKE AKCIJE U prostorije Uskoka doveden bračni par poznat po sudjelovanju u TV kvizu, priveden i šef Udruge samohranih očeva

Tereti ih se da su posljednjih 15 mjeseci uz pomoć tzv. kružnih prevara utajili oko 7,2 mil. kuna poreza
 Ranko Šuvar / CROPIX

Ukupno 15 osoba, među kojima su i one protiv kojih Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta vodi postupke zbog međunarodnog krijumčarenja marihuane, bračni par koji je sudjelovao u kvizu “Ne zaboravi stihove”, ali i predsjednik Udruge samohranih očeva, uhićeni su u utorak po nalogu USKOK-a pod optužbama da su posljednjih 15 mjeseci uz pomoć tzv. kružnih prevara utajili oko 7,2 milijuna kuna poreza.

Sve njih, prema sumnjama USKOK-a organizirao je Dario Horvat, inače također osoba protiv koje se vode kazneni postupci zbog prevara s tvrtkama. Horvat je navodno uspio pobjeći, dok su ostali osumnjičenici u utorak u popodnevnim satima privedeni u USKOK na ispitivanje. Premda je policija samo šturo potvrdila da je 15 osoba uhićeno zbog porezne prevare, kako neslužbeno doznajemo, konkretno ih se tereti da su kroz prsten međusobno organiziranih tvrtki, tzv. metodom “nestajućih trgovaca”, umanjivali obvezu PDV-a te time oštetili proračun za 7,2 milijuna kuna.

Naime, neistinito bi se prikazivalo kako se uvoz robe iz zemalja EU za tvrtke Kotynski sistem, Agritrade, Agro DLD i Mila profil obavlja preko drugih, “fantomskih” tvrtki koje su osumnjičenici imali pod kontrolom, iako se roba uvozila direktno. Kako se neslužbeno doznaje, istragu je za USKOK proveo Samostalni sektor za financijske istrage, tzv. Porezni USKOK.

Pod optužbama da su bili dio Horvatove grupe, u utorak su osumnjičeni i Zoran Gavrilović, kojem se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi zbog optužbi da je 2012. iz Crne Gore u Hrvatsku prokrijumčario oko 40 kilograma marihuane. No, uz njega, USKOK je za pomaganje u prevari osumnjičio i bračni par koji je prije nekoliko godina postao poznat jer je odmah nakon svadbe otišao u kviz “Ne zaboravi stihove”, gdje je pjevanjem zaradio novac za medeni mjesec. Također, na listi osumnjičenika našao se i Kristijan Katanec, predsjednik Udruge samohranih očeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:36