PORTUGAL

DILERI S KARIBA: DETALJI OPERACIJE OTKRIVANJA DVOJICE HRVATA S GOTOVO TONU I POL KOKAINA Policija je znala da su tamo zbog droge

 
Četiri člana posade jedrilice Oggi  (na slici desno) sakrili su 1400 kilograma kokaina u lažne spremnike za gorivo (lijevo)

Naše Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je službenu potvrdu o uhićenju dvojice hrvatskih državljana 21. lipnja južno od otoka Faiala u akvatoriju Azorskih otoka, na području Portugala. Tada je portugalska policija presrela jedrilicu na kojoj je bilo 1400 kilograma kokaina, a u posadi su, osim dvojice Hrvata, bili i 38-godišnji britanski državljanin iz Torquayja i jedan Nizozemac.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o 42-godišnjaku i 33-godišnjaku s područja Rijeke. Obojica su trenutačno u nadležnosti portugalskih pravosudnih vlasti.

- Ne znam ništa. Nemojte me ništa pitati - kratko nam je u utorak rekao otac jednog od uhićenika, a potom je poklopio slušalicu. Zapljena 1400 kilograma kokaina skrivenoga u strukturi jedrilice SY Oggi samo je jedna od dviju odvojenih međunarodnih akcija koju je izvela britanska Nacionalna agencija za kriminalitet tijekom druge polovice lipnja.

Velika akcija

Naime, samo dan ranije, u suradnji sa španjolskom policijom, carinom i njihovim zračnim snagama na Atlantskom je oceanu zaplijenjeno 1850 kilograma kokaina na jahti pod britanskom zastavom 200 nautičkih milja od Kanarskih otoka, koja je plovila iz Južne Amerike.

Koja je točno bila uloga hrvatskih državljana na jedrilici SY Oggi tek treba ustanoviti istraga. Prema nekim neslužbenim informacijama, 38-godišnji britanski državljanin iz Torquayja, koji je s dvojicom Hrvata i jednim Nizozemcem tada uhićen, bio je glavni organizator transporta kokaina ukrcanog na Karibima. Akciju su vodili britansko nacionalno središte za informiranje o narkoticima i zajednički Centar za pomorsku analizu i operacije za narkotike, sa sjedištem u Lisabonu.

Očito su britanska i portugalska policija dobro profilirale plovilo i posadu na jedrilici, posebno kad se uzme u obzir da su i dvojica hrvatskih državljana već evidentirana zbog zlouporabe droga. To je policiji bio dovoljan putokaz da se na Karibe nisu uputili kao turisti.

Kontaktirali smo i odvjetnika koji je branio obojicu uhićenih Hrvata u prijašnjim postupcima, ali ga zasad nije kontaktirao nitko od obitelji uhićenih. Prema bečkoj konvenciji, obojica uhićenika imaju pravo da se o njihovu uhićenju preko veleposlanstva obavijeste njihove obitelji i na pružanje pravne pomoći, ali oni to mogu i odbiti.

Procjene su da bi obje pošiljke kokaina, nešto više od tri tone, koje su zaplijenjene 20. i 21. lipnja, dosegle cijenu u uličnoj prodaji od nekoliko stotina milijuna funti.

Veliko tržište

Nije nemoguće da je, osim na britanskom narko tržištu, dio kokaina, zaplijenjen od strane portugalske policije u suradnji s britanskim agentima za narkotike, trebao završiti i na hrvatskom kokainskom tržištu, pogotovo zbog turističke sezone kada je i inače pojačana potražnja za tom vrstom narkotika čija je potrošnja u Hrvatskoj u porastu.

Kako prenose portugalski i svjetski mediji, samo nekoliko dana prije, NCA je proveo drugu akciju u kojoj je također zaplijenjeno preko 1.500 kilograma kokaina. U tom pokušaju krijumčarenja droge iz Kariba u Europu nije sudjelovao niti jedan hrvatski državljanin.

Kako je izvijestila NCA, uhićeni hrvatski dvojac dio je transnacionalne zločinačke organizacije raspoređene u različitim zemljama europskog kontinenta i Latinskoj Americi. Kokain je bio skriven u spremnicima za gorivo u specijalnim odjeljcima, a uhićeni su bili prisutni na prvom sudskom ispitivanju nakon čega su odvedeni u pritvor.

- Nema sumnje da bi dobar dio ovog kokaina vjerojatno završio ovdje u Velikoj Britaniji koji bi pridonio povećanju kriminaliteta i nasilja na našim ulicama. Ovakve operacije pokazuju kako su važni bliski radni odnosi s našim europskim partnerima, a čestitam našim španjolskim i portugalskim partnerima na njihovom radu kako bi presreli ove pošiljke. Zbog naše sposobnosti da brzo razmjenjujemo informacije uspjeli smo zaštititi javnost i u Velikoj Britaniji i u Europi - izjavio je Ian Cruxton, voditelj međunarodnih operacija za NCA.

Često na meti

Ovo inače nije prvi slučaj da su hrvatski državljani uhićeni u velikim krijumčarskim akcijama kokaina. U dva prethodna slučaja riječ je bila o rekordnim količinama: u akciji “Jadera”, u svibnju 2012. godine, troje Zadrana palo je na Karibima sa 174 kilograma kokaina, a nakon toga uhvaćen je i 54-godišnji skiper, također iz Zadra, čija je jedrilica kao dio akcije “Maska” zaustavljena na Azorima, prevozio je čak 1,1 tonu čiste droge koja na tržištu vrijedi 44 milijuna eura. U oba slučaja uhvaćeni su nakon višemjesečnog praćenja i prisluškivanja, i to zahvaljujući suradnji policija nekoliko država.

Poznat je i slučaj švercerske ekipe koju su činili Zagrepčanin crnogorskog podrijetla Draško Čubrilović, Slovenac Ernest Vergles, Zagrepčanin makedonskog podrijertla Angel Andonov te Duško Kotlar iz Slavonskoga Broda. Oni su 2003. uhićeni u Rovinju s ukupno 223 kilograma kokaina.

U proteklih 15 godina prevezli nekoliko tona kokaina u Europu

Draško Čubrilović, Zlatko Ugarković, Michael “Mike” Aničić i Anastazije Martinčić samo su neki od “Hrvata” koji su, prema podignutim optužnicama ili dosuđenim presudama, u proteklih 15 godina sudjelovali u transportu velikih količina kokaina s Kariba u Europu. Čubrilović je uhićen 2003., kada je s jedrilicom Adelante natovarenom sa 336 kilograma kokaina pristao u Rovinju. S njim su bili Duško Kotlar iz Slavonskoga Broda, Slovenac Ernest Vergles iz Kopra te Angel Andonov iz Zagreba. Osuđeni su na kazne od 15 do 25 godina zatvora.

Draško Čubrilović

Pomorac iz Pule Anastazije Martinčić, koji još “guli” zatvorsku kaznu u Urugvaju, apsolutni je rekorder po količini kokaina s kojim je pao. Naime, 2009. uhićen je u Urugvaju na jahti natovarenoj sa 2,1 tonom kokaina. Uhićen je u čuvenoj operaciji “Balkanski ratnik”, kao dio mreže crnogorskog narkobosa Darka Šarića. Za razliku od ostalih koji su kokain pokušali prevesti morskim putem, kanadski Hrvat Michael Mike Aničić 2011. je, prema nepravomoćnoj presudi, prijevoz pokušao ubrzati malim putničkim mlažnjacima, a tako je prevezao oko 175 kilograma kokaina. Aničić i još osam osoba uhićeno je 2011., a svi su, nakon ponovljenog suđenja, opet nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne, s tim da je Aničić dobio najviše - 13 godina.

Zagreb, 220213.
Zupanijski sud na Zrinjevcu.
Nastavljeno je sudjenje Miroslavu Anicicu i drugima zbog sverca droge.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Sudjenje Michaelu Aničiću i drugima zbog šverca droge.

Godinu dana kasnije na Martiniqueu zaplijenjena je jedrilica na kojoj je pronađeno 175 kilograma kokaina, a čitavu operaciju navodno je bio organizirao Zlatko Ugarković zvan Patak iz Zadra. Nakon uhićenja Ugarković je u zatvoru u Madridu počinio samoubojstvo objesivši se o remen. (Marin Dešković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:35