NARKOBANDA

DILERI S KARIBA OPET DOLIJALI Detalji uhićenja dvojice Hrvata koji su lani na moru pokraj Azora pali s 1200 kilograma kokaina

 
 NCA

Riječani Mirko A. (46) i Željko B. (53) uhićeni su u četvrtak u crnogorskom Tivtu po Interpolovoj tjeralici raspisanoj u Portugalu.

Pali su zbog šverca više od 1200 kilograma kokaina, koliko je od njih, zajedno s još nekoliko narkokolega, zaplijenila portugalska policija lanjskog lipnja južno od otoka Faial u azorskom arhipelagu.

Bilo je to razdoblje u kojem su portugalski policajci u suradnji sa španjolskim kolegama te britanskom nacionalnom agencijom protiv kriminala NCA u samo tri tjedna u akvatoriju Azora i Kanara zaplijenili više od pet tona kokaina dopremljenog iz Južne Amerike, a među uhićenima bila su četiri hrvatska državljanina.

Kako doznajemo, tijekom kaznenog postupka dvojicu je Riječana nakon nekog vremena tamošnji sud pustio na slobodu uz određene mjere opreza i pritom im oduzeo putne isprave. Domišljatosti dilerskom dvojicu očito nije nedostajalo jer su sudske mjere javljanja i zabrane napuštanja portugalskog teritorija odlučili ignorirati.

Upućeni u problematiku kažu nam da su si nabavili nove putne isprave zahvaljujući kojima su se domogli Balkana. U međuvremenu je portugalski Interpol za njima raspisao tjeralice koje su rezultirale njihovim uhićenjem u Crnoj Gori, no ostaje nepoznanica koliko su dugo tamo boravili i po kojoj osnovi.

- Crnogorska policija uhitila je hrvatske državljane M. A. (46) i Ž. B. (53) na osnovi Interpolove tjeralice Portugala. Osumnjičeni su za krijumčarenje više od tone kokaina.

NCA

Traženi su zbog sumnje da su trgovali drogom. Oni su, kako se sumnja, 23. lipnja 2018. s Kariba u Portugal brodom prevozili kokain koji je bio skriven u unutrašnjosti broda. Ukupno je od njih oduzeto oko 1200 kilograma te opojne droge - objavila je uprava policije, točnije Odjeljenje bezbjednosti Tivat.

Dodali su još kako je akcija uhićenja na crnogorskoj obali provedena u suradnji s nadležnim službama Portugala i Hrvatske, i koja je opet pokazala da su ciljane potrage pokazatelj uspješne međunarodne policijske suradnje. Podsjetimo, lanjskog lipnja vodama Atlantika plovile su tone kokaina vrijedne milijune eura. Uglavnom je droga, prema istom scenariju, bila uredno pakirana po kilogram i zatim još pedantnije pohranjena u potpalublje ili u kabine unajmljenih jedrilica.

NCA

Međunarodna banda Skrivala se u razne elemente, kutije te posebno izrađene utore i spremnike za gorivo.

Impresivne zapljene na pučini, koje su se zaredale tri lipanjska dana te prvog dana srpnja, portugalska je policija odmah plasirala u medije, a iza presretanja tih jedrilica i jahti s krijumčarima droge krila se iscrpna istraga te uhićenja nikako nisu bila slučajna, nego su policajci otprije raspolagali informacijama da su velike količine droge ukrcane na jahte u Južnoj Americi i otisnute prema Europi.

NCA

Pa je tako britanska Nacionalna agencija za kriminalitet odradila akciju na jahti SY Oggi na kojoj su bila dvojica Hrvata od kojih je jedan imao nizozemsko državljanstvo, a treći kompanjon je bio britanski državljanin, navodni organizator transporta više od tone karipskog kokaina. Dan prije toga je pak, u suradnji sa španjolskom policijom, carinom i zračnim snagama, još zaplijenjeno 1850 kilograma kokaina na jahti pod britanskom zastavom 200 nautičkih milja od Kanarskih otoka.

A nekoliko dana poslije, na jedrilici Wall Street u blizini Azora, uhićena su dvojica Hrvata sa zadarskog područja, a koju su prije toga mjesecima držali na oku policijski agenti više mediteranskih zemalja, ali i Kolumbije te američke DEA-e.

Najveći dileri s Kariba: Švercali tone kokaina u Europu

Michael Mike Aničić, Draško Čubrilović, Zlatko Ugarković i Anastazije Martinčić samo su neki od Hrvata koji su, prema podignutim optužnicama ili presudama, u proteklih 15-ak godina sudjelovali u transportu velikih količina kokaina s Kariba u Europu. Čubrilović je zatečen s jedrilicom natovarenom sa 336 kg kokaina, Anastazije Martinčić pao je 2009. u Urugvaju na jahti sa 2,1 tonom kokaina, a Mike Aničić je 2011. prema nepravomoćnoj presudi malim putničkim mlažnjacima prevezao 175 kg kokaina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 20:44