AKCIJA HUNT

DILERIMA 20 I POL GODINA ZATVORA Sutkinja Kvaternik: 'Obrane vam zvuče kao priče za malu dječicu'

 Damjan Tadić / CROPIX

Bivši čelnik kaštelanske HVIDRA-e, Jozo Certa, ranije osuđivani diler Momčilo Vujačić, bankar Aleksandar Ćuković te zaposlenik Istarskih cesta Dragan Šandak, osuđeni su jučer na zagrebačkome Županijskome sudu na ukupno 20,5 godina zatvora zbog sumnji da su se zajedno s Crnogorcem Duškom Martinovićem, pripadnikom poznate bande Pink Panther, 2015. bavili međunarodnim trgovanjem kokainom, heroinom i hašišem.

Pink panther Akcija u kojoj su uhićeni imala je kodno ime Hunt (Lov). Vujačić, koji je prema presudi zajedno s Pantherom Martinovićem bio organizator grupe dobio je 11 godina zatvora, Certa i Ćuković dobili su po tri, a Šandak tri i pol godine zatvora. Martinović se pak nalazi u zatvoru u Crnoj Gori te mu se sudi u odvojenome postupku. Prema optužnici, okrivljenici su u drugoj polovici 2015. organizirali nabavu tri kilograma kokaina, kilogram i pol heroina te pola kilograma hašiša iz Crne Gore i Nizozemske. Prije uhićenja policija i USKOK su tajno nadzirali osumnjičenike, snimajući i njih i njihove telefonske razgovore.

Također, prije konačne finalizacije tajne akcije, odnosno uhićenja Vujačića, Certe i ostalih, policija je u naizgled nasumičnim akcijama uhićivala njihove navodne kurire, odnosno osobe koje su od njih kupovale drogu.

Tako je s pola kilograma hašiša u srpnju 2015. na odmorištu Draganić uhićen Franjo Katavić, inače poznat kao osoba koja je svojedobno izradila krivotvorenu putovnicu generalu Anti Gotovini dok se nalazio u bijegu. Sredinom kolovoza u Zagrebu je s kilogramom kokaina uhićena Romana Bunić, svojedobno HSP-ova kandidatkinja na izbornoj listi za gradsku četvrt Podsljeme, a prema jučerašnjoj presudi, kokain je neposredno prije uhićenja kupila od Martinovića za 40.000 eura. Bunić je u zasebnome postupku zbog posjedovanja kilograma kokaina nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora. Premda su svi optuženici poricali presudu, vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Irena Kvaternik nije im povjerovalo, najviše zahvaljujući tajnim snimkama njihovih telefonskih razgovora.

Naime, tijekom postupka oni su tim razgovorima pokušali dati potpuno drugačije značenje, a također su predložili i svjedoke obrane kako bi potkrijepili svoje tvrdnje, no niti njima sud nije povjerovao.

Oprema za ugostitelje Vujačić je tako tvrdio da u razgovorima s Martinovićem dogovara kupnju ugostiteljske opreme iz Italije. Certa je tvrdio da pokušava svojega posinka upisati na fakultet u Crnoj Gori te da se bavio lobiranjem prilikom transfera jednoga nogometaša, no sve to vijeće nije ocijenilo istinitim. “Pa to su priče za malu djecu”, rekla je sutkinja Kvaternik obrazlažući presudu. “Svi optuženici su u razgovorima konspirativni. Toliko su konspirativni da ponekada ne razumiju niti jedni druge. Čemu tolika konspiracija kada se govori o nabavci ugostiteljske opreme?”, pojasnila je sutkinja. Jozo Certa se nije pojavio na izricanju presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:44