STRAVA U BILJU

Dječak koji je prije osam godina ubio majku raznio si šaku bombom

Jedna obiteljska tragedija za 47-godišnjeg policajca iz Bilja nije bila dovoljna kazna da se riješi arsenala oružja
 Vlado Kos / CROPIX

BILJE - Dvanaestogodišnjak iz baranjskog mjesta Bilje u srijedu je oko 16 sati u napuštenoj kući zadobio teške ozljede opasne po život nakon što je igrajući se ručnom bombom M-75 došlo do njezina aktiviranja. Dječak je hitno prevežen u Klinički bolnički centar u Osijeku gdje mu je amputirana šaka desne ruke te su konstatirane brojne ozljede po cijelom trupu i nogama. Neslužbeno doznajemo da je njegovo zdravstveno stanje vrlo teško i da mu je život i dalje ugrožen.

Tragedija se dogodila na prvom katu napuštene kuće koja se nalazi neposredno uz kuću dječakova oca. Naime, 12-ogodišnjak je inače živio s djedom i bakom u Osijeku, gdje je išao i u školu a samo je ponekad dolazio u posjetu ocu, inače policajcu.

Razlog odvojenom životu od oca vjerojatno je obiteljska tragedija koja je cijelu obitelj zadesila u siječnju 2002. godine kada je tada kao troipolgodišnjak u nesretnom slučaju usmrtio majku igrajući se očevim službenim pištoljem. Tada se govorilo da je otac vrativši se s posla ostavio svoj službeni pištolj na stolu u sobi u kojoj su boravili sin i supruga. Dijete se dohvatilo neoprezno ostavljenog pištolja u čijoj je cijevi međutim bio metak.

U dječakovim rukama pištolj je iznenada opalio, a metak koji je iz njega izašao pogodio je majku u glavu koja je od zadobivenih ozljeda na mjestu i preminula. Nakon tragičnog događaja tijekom istrage uzete su i parafinske rukavice djeteta i oca kojima je nepobitno utvrđeno da se radilo o tragičnom događaju u kojemu je sin ubio majku.

Protiv dječakova oca policajca i nakon te tragedije u službi je proveden disciplinski postupak no kako je i dali je uopće kažnjen nismo uspjeli doznati iz PU osječko-baranjske. Dječak tada nije uvršten niti u sustav socijalne skrbi Centra za socijalni rad Beli Manastir jer, kako doznajemo iz Centra, nije rađen niti nadzor nad djetetom. Razlog tome je činjenica da Centru zahtjev za nadzorom nije uputila policija.

No nakon ove posljednje tragedije policija je obavila pretrage obiteljskog doma dječakova 47-ogodišnjeg oca gdje su na njihovo veliko iznenađenje pronašli arsenal oružja i eksplozivnih sredstava.

Policija je u obiteljskoj kući tako pronašla 400 grama TNT eksploziva, 5 kilograma PEP 500 eksploziva, dvije mine, 7 ručnih bombi, 19 detonatorskih kapisli, 10,3 metara sporogorećeg štapina, pištolj kalibra 7,65 milimetara, malokalibarski revolver, 771 komada raznog streljiva, tri spremnika za automatsku pušku, spremnik za PAP-ovku, pištolj spremnik i jedan vojni nož.

S obzirom da je nakon ovih saznanja protiv 47-ogodišnjeg policajca pokrenuta istraga zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari i teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine udaljen je do daljnjega s dužnosti a slijedi i pokretanje disciplinskog postupka. U baranjskom mjestu nadomak Osijeka u kojemu se tragedija dogodila susjedi nerado govore o ovoj obitelji.

Svi susjedi znaju naime, za obje tragedije koje su je pogodile no ipak iz nerazumljivog straha odbijaju bilo što o tome govoriti. Dječakov otac uz posao policajca bavio se i uzgojem pasa i to zlatnih retrivera i rotvajlera.

U školi je dječakovo ponašanje bilo posebno praćeno

Dječak je do ove školske godine pohađao OŠ Jagode Truhelke u Osijeku, a onda je prebačen u OŠ Ivana Filipovića. Živio je s bakom i djedom - očevim roditeljima.

- Šokirani smo, pogotovo što se u zadnje vrijeme već dogodilo nekoliko tragičnih slučajeva u kojima su djeca stradala od oružja i svi samo želimo da se izvuče i što prije oporavi. Nakon što nas je policija u četvrtak ujutro izvijestila o tome što se dogodilo razgovarao sam s njegovim razrednikom koji mi je rekao da je riječ o učeniku koji su dobro uklopio u novu sredinu te da s njim nije bilo nikakvih problema. Mi smo znali za tragediju koja mu se dogodila prije osam godina i zato smo ga posebno pratili, ali on je imao stabilno ponašanje i ne možemo reći da smo primijetili neke posljedice. Tretiramo ga kao i svu ostalu djecu, ni po čemu ga ne odvajamo od njih, osim što ga pozornije pratimo - rekao je ravnatelj Zlatko Kraljević, dodavši da je dječak u srijedu prijepodne bio i dežurni školski učenik. - Nakon ovoga u školi ćemo s učenicima održati radionice kako bismo još jednom ukazali na sve opasnosti koje nosi oružje - istaknuo je ravnatelj. (Nikola Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:36