NADZOR

DORH istražuje kako je Tihomir Jakovina  dijelio državnu zemlju

Stočarima je lani ponuđeno 42 tisuće hektara. Od sklopljenih 12 ugovora, pet ih je pod istragom
 Srđan Vrančić / CROPIX

Nakon interne istrage u Agenciji za poljoprivredno zemljište (APZ) o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta stočarima, Ministarstvo poljoprivrede podnijelo je prijavu DORH-u, jer je utvrđeno kako je od 12 sklopljenih ugovora njih pet zaključeno nezakonito.

U istrazi su ugovori koje je Agencija sklopila s društvom Agro Bovis i Farma Tomašanci iz Osatina grupe, i koji su “sklopljeni bez prethodno donesene odluke, ili nisu bili u skladu s donesenim odlukama”.

Interventna mjera dodjele zemlje stočarima zamišljena je kao pomoć stočarima koji nemaju dovoljno zemlje. Stočarima je lani ponuđeno 42 tisuće hektara, a prihvatili su samo 12,5 tisuća hektara. Pokrenuta je u mandatu ministra Jakovine, završena u mandatu ministra Romića koji je i pokrenuo upravni nadzor zadnji dan svog mandata, 19. listopada.

Istekao rok

Potom je ministar Tolušić početkom studenoga zatražio od APZ-a neka žurno pokrene postupak izrade ugovora za sva preostala gospodarstva (njih 800) koja su dobila zemljište i bila na čekanju zbog isteka roka za potpis.

- Pokaže li se potrebnim, aktivirat ću i kaznene prijave. Ustrajat ću na odluci da se svi nezakoniti postupci i ugovori koje sam naslijedio razriješe u što kraćem roku, te da utvrđene štete ne plaćaju porezni obveznici već pojedinci koji su prekršili i ovlasti i zakon - rekao nam je ministar Tolušić. Protiv ove dodjele zemlje lani su u srpnju prosvjedovala braća Markić, stočari iz Đurđanca pokraj Đakova. Oni su ispred Ministarstva doveli svoje bikove i upozorili kako im je na natječaju oduzeta državna zemlja koju su godinama obrađivali. Nakon štrajka glađu, svoju su dokumentaciju proslijedili DORH-u.

Suglasnost

Blaženka Mičević, tadašnja ravnateljica APZ-a, kaže kako je nitko nije kontaktirao oko istrage te kako je sve odluke donosila uz suglasnost Upravnog vijeća APZ-a. - Interventna mjera provodila se sukladno nadležnom Zakonu, naputku Ministarstva poljoprivrede te prema podacima nadležnih institucija. Za sve provedene postupke dodjele zemljišta stočarima postoji pravovaljana dokumentacija - kaže Mičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:08