'VUKOVI S WALL STREETA'

DOZNAJEMO POJEDINOSTI O UHIĆENIM BANKARIMA 'Voze staroga Golfa, obrađuju zemlju, žive skromno... Ne bismo nikad pomislili da su ukrali silne milijune'

Osumnjičenici će provesti 30 dana u istražnom zatvoru zbog blizine granice s Bosnom i Hercegovinom te opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke
 CROPIX

Uhićeni bankari iz Metkovića koji su opljačkali poslovnicu Raiffeisen banke pronevjerivši pet milijuna kuna, o čemu već nekoliko dana bruji cijela Hrvatska, u svakodnevnom životu ni po čemu nisu odavali da su milijunaši.

Kako doznajemo, Z. V. (44) je već dulje vrijeme jedina hraniteljica obitelji jer joj je muž teško bolestan. Ona je više vremena provodila s njim u bolnici u Zagrebu nego kod kuće. Većina njezinih poznanika ne može se načuditi vijesti da je pronevjerila novac.

Limit trezora

- Žena je u redu. Živjela je skromno, bez ikakvog luksuza, i nikada ne bih rekla da je sposobna učiniti nešto takvo. Ona je zadnja osoba za koju bih pomislila da će nešto ukrasti. Nema tu nikakvog materijalnog bogatstva - rekla nam je poznanica osumnjičene Z. V. iz Komina, koja dobro poznaje njezine obiteljske prilike.

Od hrvatskog prosjeka nije puno odskakala ni A. M. (38) iz Metkovića. Mnogi su joj zavidjeli na poslu koji je dobila u RBA. U gradu s više od dvije tisuće nezaposlenih iz kojeg se mnogi iseljavaju u Irsku, biti službenica na šalteru banke po mnogima je pravi zgoditak. Oni koji je bolje poznaju kažu da je vozila Golfa starog desetak godina, a živjela je u svekrovoj obiteljskoj kući. Ukratko, čini se, malo bolje od prosjeka.

Slično tvrde i poznanici direktora D. B. (57) koji je živio u Opuzenu, a prije dolaska u poslovnicu RBA također je radio u bankarskom sektoru. Opuzenci s kojima smo razgovarali potvrđuju da je živio skromno, a uz posao u banci obrađivao je zemlju i bavio se proizvodnjom mandarina. Ni po čemu se nije moglo zaključiti da ima novca, rečeno nam je Opuzenu, gdje gotovo svatko svakoga poznaje.

Stoga se postavlja pitanje gdje je nestalo pet milijuna kuna. Ljudi uz bankarskih krugova s kojima smo razgovarali gotovo sigurno tvrde da trojac iz Metkovića nije mogao raditi sam i da su za njihove igre znali nadređeni. Kako nam pojašnjava naš sugovornik, limit trezora je dva milijuna kuna i sve preko toga zaštitari nose u središnji trezor u Zagrebu.

Interna kontrola

A bankarice su uzimale upravo višak iznad dva milijuna kuna i tako su u tri godine dogurale do iznosa pet milijuna kuna. Središnjici je bilo sumnjivo kako to da se ne naručuju zaštitari radi prežnjenja trezora, pa je poslovnica u Metkoviću dospjela pod povećalo. U međuvremenu je poslana interna kontrola, koja je sve to pročešljala, a epilog je poznat - kaznena prijava za zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave.

Dobar poznavatelj bankarskog sustava objašnjava nam da one nisu nikakve “vučice s Wall Streeta”.

- Modus operandi bio je hazarderski. Uzmeš novac iz trezora i rasporediš ga po računima svoje rodbine pa to pokriješ fiktivnim platnim nalozima. ‘Papiri’ su tako štimali, ali gotovine nije bilo. Druga faza je bila ‘obrtanje novca’ i ulaganje u dionice i fondove, čiju su dobit dijelili - kaže naš sugovornik.Policijska istraga sada je usmjerena na provjeru novčanih transakcija.

Županijski sud u Dubrovniku jučer je odredio istražni zatvor za troje zaposlenika poslovnice metkovskog RBA, a kaznena djela za koja se terete počinjena su u razdoblju od 1. siječnja 2016. do 9. travnja ove godine. Iako osumnjičeni nemaju dvojno državljanstvo, zbog blizine granice s BiH te opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke određen im je istražni zatvor u trajanju do 30 dana.

Pritisak javnosti

- Žalit ćemo se na tu odluku pa ćemo vidjeti što će nadležno vijeće odlučiti. Iznenadila me odluka zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke, ali ne i zbog opasnosti ponavljanja kaznenog djela. Mi branitelji mislimo da smo time stavljeni u bolju poziciju jer mislimo da DORH nema čvrstu poziciju, kao i da je postupak pokrenut isključivo zbog pritiska javnosti i medija.

Zbog činjenice kako ne samo da nam nije odmah uručeno, nego da još nismo dobili rješenje o provedbi istrage, ne mogu govoriti o mogućem širenju istrage - rekao je odvjetnik Gordan Vuletić iz Zagreba koji brani Kominjanku Z. V.

Osumnjičenice bile bez vezica zbog straha od suicida?

Novinari su jučer, naime, uočili i jedan, na prvi pogled bizaran detalj: iz pritvorskog nadzora dubrovačke Policijske uprave u kojem su proveli noć s nedjelje na ponedjeljak, osumnjičenice A. M. i Z. V. dovedene su u cipelema iz kojih su bile izvučene vezice, a osumnjičeni D. B. imao ih je na cipelama.

Pokušavajući doznati je li u pitanju opravdana bojazan od suicida i pretpostavka da su osumnjičenice “labilnijeg psihofizičkog stanja od osumnjičenika”, neslužbeno smo doznali da je D. B., za razliku od žena, tražio vezice neposredno prije odlaska k istražnom sucu.

Vezice će mu, kao i svi ostali osobni predmeti, biti oduzete pri ulasku u dubrovački zatvor. Podsjetimo, kako su prenijeli mediji, u vrijeme iznenadne kontrole u banci morala je intervenirati i hitna pomoć jer je jednoj od osumnjičenica, navodno, pozlilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:43