DOJAVE O BOMBAMA

Doznajemo preko kojeg je servisa pošiljatelj ‘maskirao‘ svoje prijeteće poruke: ‘Hrvatska će ga teško otkriti‘

Dojave o bombama, srećom lažne, stigle su u ponedjeljak na e-mail adrese čak 93 pravosudna tijela i trgovačka centra diljem Hrvatske
 Luka Gerlanc/CROPIX

U sudu je postavljena bomba. Srušit ćemo Vladu Republike Hrvatske. Mi nismo u ratu s običnim građanima. Molimo napustite zagradu. Ne treba nam smrt. Cilj - Uništavanje zgrada. Molim te, nemoj to ignorirati. Naša upozorenja".

Sadržaj je to jedne od elektronskih poruka kakve su u ponedjeljak ujutro stigle u pretince čak 93 hrvatske državne institucije i privatne tvrtki - konkretno pravosudnih tijela i trgovačkih centara. Premda panici nije bilo mjesta, poruke su izazvale zastoj rada gotovo svih hrvatskih sudova te su, u skladu s procedurom u takvim situacijama, na teren upućeni policajci iz protueksplozijskih odjela kako bi otklonili opasnost da su bombe doista postavljene.

Premda nitko iz policije nije želio reći dokle je odmakla istraga o pošiljateljima uznemirujućih mailova, prema izvorima Jutarnjega lista pošiljatelj je svoju pravu adresu maskirao putem online servisa iz Curacaa u Karipskom moru, kako bi se otežalo pronalaženje izvornoga kreatora i pošiljatelja. Riječ je naime o servisu MsgSafe.io, jednom od servisa koji korisnicima omogućava anonimnost i privatnost e-mail komunikacije.

Jamče anonimnost

- Iako je na njihovim web stranicama naveden disclaimer da se njihov servis ne smije koristiti za počinjenje kaznenih djela poput ucjena ili prijetnji, često ih koriste upravo za takve stvari - kaže nam Saša Jušić, konzultant za kibernetičku sigurnost iz tvrtke "Infigo IS".

"Mogućnost takvoga servisa da prikriva adrese pošiljatelja upravo je u tome da su smješteni u zemljama koje nisu dužne davati podatke, odnosno imaju zakonsku mogućnost zaštite identiteta osoba koje žele ostati anonimne. Pojednostavljeno, riječ je o sličnoj situaciji kao i s off-shore zonama u kojima se štite vlasnički udjeli u tvrtkama, samo što se kod ovakvih servisa ovdje štite identiteti sudionika elektronske komunikacije - kaže Jušić.

Curacao je, naime, samostalno područje u okviru Kraljevine Nizozemske koje ima svoje vlastite zakone. Jednako kao i kod traženja međunarodne pravne pomoći u vezi s gospodarskim poslovanjem, istovjetna je situacija i sa zaštitom internetskih usluga čiju anonimnost garantiraju.

Otežano istraživanje

Dakle, premda se otkrivanje pošiljatelja prijetećih mailova unatoč zaštiti servisa iz Curacaa ne može isključiti, evidentno je da će ono biti otežano, što je i bio cilj nepoznatoga pošiljatelja kad je uzeo usluge anonimizirajućega servisa s dalekih Kariba.

Sredinom lipnja ove godine na e-mail adrese više hrvatskih trgovačkih centara stigle su poruke koje su upozoravale da su u trgovačkim centrima postavljene bombe. Te su poruke, pak, bile poslane s ruskih adresa, a pošiljatelj nikad nije otkriven.

"Znamo odakle su poslane lažne dojave"

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima kako policija zna u kojoj je zemlji server s kojeg su poslane anonimne lažne dojave o bombama. "Nije Hrvatska. Nije ni blizu", rekao je Božinović, odbijajući objaviti išta više.

"Ovakve stvari događaju se i u Europskoj uniji, u Europi generalno, a na našem kontinentu traje rat, ne treba ni to zapostaviti kao činjenicu", napomeno je Božinović.

Dodao je da se u istragu uključio Europski protuteroristčki centar (ECTC) te da hrvatska policija surađuje i s Europolom i FBI-em.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:19