KAZNENE PRIJAVE

DVOJICA BRANITELJA OŠTETILA DRŽAVU ZA VRTOGLAVI IZNOS Lažni ratni invalid čak 12 godina primao mirovinu, a pomogao mu je zapovjednik ratne postrojbe

 Bruno Konjevic / CROPIX / CROPIX

Protiv 54-godišnjeg muškarca iz Knina, policija je podnijela kaznenu prijavu zbog sumnji da je počinio kaznenog djela prijevare. Naime, dovršenom kriminalističkom istragom u Policijskoj postaji Knin utvrđeno je da je ovaj 54-godišnjak punih 12 godina primao braniteljsku invalidsku mirovinu, a na koju nije imao pravo.

Osumnjičeni je, kažu u policiji, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu službenike Ministarstva hrvatskih branitelja. U tome mu je pomogao, drugoosumnjičeni 54-godišnji muškarac, navode u policiji, na način da je kao nadležna osoba, takvu dokumentaciju za ostvarivanje statusa osumnjičenom ovjerio svojim potpisom, premda je znao da tako navedene činjenice u dokumentaciji nisu istinite.

Protiv njega, a kako neslužbeno doznajemo radi se zapovjedniku ratne postrojbe čiji je pripadnik bio prvoosumnjičeni, policija je podnijela kaznenu prijavu DORH-u zbog pomaganja u izvršenju kaznenog djela prijevare.

Inače, temeljem na ovaj način pribavljene lažne dokumentaciji, osumnjičeni 54-godišnjak ostvario je pravo na status vojnog invalida Domovinskog rata, po kojemu je braniteljsku invalidsku mirovinu u iznosu oko sedam tisuća kuna primao u vremenu od 1. lipnja 2003. do 5. srpnja 2015. godine, kada mu je zbog zapošljavanja obustavljena isplata. U tih 12 godina, sebi je pribavio protupravnu imovinsku korist od milijun i 72 tisuće kuna, a na štetu Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:02