NASMRT PREBILI ZAŠTITARA

Predala se dvojica napadača, imaju 22 i 23 godine: ‘Jedan ga je držao s leđa, drugi lupao‘

U jednom se trenutku, očito jer mu je bilo zlo, okrenuo prema zaposlenici kluba rekavši joj: ‘Ja ti idem doma‘ -

U prostoru poslovnice igara na sreću pretučen je zaštitar koji je u bolnici preminuo od posljedica
 

 Marko Todorov/Cropix

Nepunih 12 sati od svirepog obračuna u subotu u zoru u automat klubu na zagrebačkoj Savici, kada su brutalno pretukli Hrvoja Zanatića (40), zaštitara tvrtke Noky security, u policiju su se, očito poslušavši poziv Zvonimira Petrovića iz sektora Općeg kriminaliteta PU zagrebačke, napadači stari 22 i 23 godine sami (pri)javili! I dok nad njima traje kriminalističko istraživanje, nakon kojeg će biti kazneno prijavljeni za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim ishodom, za trećim napadačem se traga. Rođak pokojnog zaštitara kao i cijela obitelj, ne mogu doći k sebi od šoka.

- Bolje im je da ih nađe policija nego cijeli Kozari bok u kojem je Hrvoje odrastao i čiji je miljenik bio. U 6 ujutro mu je trebala završiti smjena, a nije se vratio kući, bolesnom bratu o kojem je skrbio. Ti napadači su ušli u prepirku sa blagajnicom u automat klubu, valjda su izgubili novac pa im nije sjelo. U to se umiješao Hrvoje koji je tamo radio kao zaštitar i nije mu ni na kraj pameti bilo da posegne za oružjem. Nastao je metež. Dok je tu dvojicu gostiju Hrvoje pokušavao istjerati van, jedan ga je uhvatio s leđa za obje ruke i držao, a drugi ga je divljački tako blokiranog lupao po malome mozgu. Nakon toga su ležerno pobjegli, a Hrvoje se nekako uspravio te počeo dizati s poda prevrnute stolice. U jednom se trenutku, očito jer mu je bilo zlo, okrenuo prema zaposlenici kluba rekavši joj: ‘Ja ti idem doma‘ - ispričao je za Jutarnji list član obitelj brutalno pretučenog Hrvoja Zanatića (40), zaštitara tvrtke Noky security.

Dok je zaštitar izlazio van s namjerom da ode do svoga auta, Hrvoje je povratio i samo se srušio udarivši glavom o rubnik. Stravične scene zabilježio je videonadzor, a Hrvoje, iako je davao znakove života dok je vozilom Hitne vožen u KBC Rebro, tamo mu nažalost liječnici nisu uspjeli pomoći.

Napadači su pobjegli preko ceste na parkiralište gdje obično parkiraju taksi vozila. Policija je intenzivirala potragu i rekonstruirala cijeli tijek nemilog događaja koji je zgrozio stanare i posjetitelje tržnog centra Savica.

U klub su, navodno, ta dvojica često svraćali, a u noći s petka na subotu zaigrali su se te su navodno bili i pod utjecajem alkohola.

- Sve je snimio videonadzor, tako da se svi nadamo otkrivanju počinitelja ovog sramotnog napada na čovjeka koji noću, umjesto s obitelji, provodi krvavo radeći za 4500 kuna. Znate, taj čovjek je za svakoga imao lijepu riječ. Nikad ništa ružno iz njegovih se usta nije moglo čuti. Sramota je u kakvom društvu živimo - rekla nam je stanarka Lastovske koja je poznavala zaštitara. Dodala je i da je policija tijekom očevida pokazivala ljudima fotografije muškaraca s videonadzora, pretpostavljaju počinitelje.

Druga svjedokinja kaže da je samo čula kroz prozor zapomaganje muške osobe i da netko viče: "Dosta je. Dosta je."

- Policija i Hitna pomoć vrlo su brzo došle. Mislili smo prvo da je u pitanju razbojništvo koje je pošlo po zlu, a onda smo kasnije tek doznali što se dogodilo - dodaje stanarka Lastovske.

Jozo Marić iz tvrtke Noky security, za koju je tragično preminuli zaštitar radio, rekao nam je da su svi u tvrtki potreseni cijelom situacijom.

- Ostali smo bez riječi, ovo je neopisiv stres. Taj nemili događaj pogodio je sve nas. Hrvoje je u našoj firmi radio dulje vrijeme. Bio je jako vrijedan i dobar čovjek. Obitelji smo na dispoziciji. A oko samog događaja, molim vas da nas razumijete, obratite se policiji koja radi na slučaju i s kojom smo surađivali od trenutka kad se to dogodilo - rekao je za Jutarnji Marić. O pokojnom zaštitaru poznanici, prijatelji i susjedi imaju samo riječi hvale.

- Hrvoje je bio dobar čovjek i ogromna je nepravda da je ovako skončao. Nije se ženio, živio je s obitelji, a ima dvojicu braće od kojih je jedan teško bolestan i o njemu je intenzivno skrbio posebice nakon smrti roditelja. Kućni budžet je krpao odabirući noćne smjene jer se one ipak nešto više plaćaju. Malo je reći da smo šokirani njegovom smrću. Volio je svoj posao i radio ga je sa srcem. Na poslu je nosio pištolj koji je ostavljao u sefu nakon smjene - prisjetio se kroz suze prijatelj preminulog zaštitara.

Obdukcijom na Zavodu za sudsku medicinu biti će poznato koja je ozljeda točno dovela do smrtnog ishoda, a kršitelji zakona će po dovršetku istraživanja biti predani pritvorskom nadzorniku uz kaznene prijave zbog kojih im prijeti višegodišnji zatvor. No nikakva kazna obitelji preminulog neće biti utjeha.

Oglasila se i policija

Nakon cjelodnevnog istraživanja o svemu se oglasila i PU zagrebačka večeras.

- Od trenutka saznanja za teško kazneno djelo sa smrtnom posljedicom u kojem su sudjelovala trojica muškaraca, policija je započela intenzivne mjere identificiranja i traganja za njima. Operativnim radom na terenu te prikupljenim obavijestima utvrđen je identitet sve trojice muškaraca. Dvojica se ovog trenutka nalaze u službenim prostorijama i pod nadzorom policije, dok se za trećim traga - kažu iz zagrebačke policije koja nastavlja kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog teškog kaznenog djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 22:53