PLJAČKA KOMBIJA

EKSKLUZIVNO: KAKO JE PALA BANDA LOPOVA: Ključnu ulogu odigrao je policajac koji ih je pratio...

 
 CROPIX

- Dok sam se u ponedjeljak oko 8.30 sati vraćao s dostave, ispred mene su tri džipa presrela sivi Golf, a iza mene su dojurila i dva policijska auta. Za to vrijeme specijalci su iz džipova izvukli vozača iz tog Golfa i na podu mu stavili lisice. Sve se brzo odvilo. Za tren su se potom stvorili i policajci s dugim cijevima. Zaustavili su i mene i rekli mi da se okrenem.

Kasnije sam, za manje od sat vremena, ponovno bio u dostavi pa sam vidio i druge policajce kako jure i pretražuju Jelkovec. Već su tada razvukli policijsku traku i sve blokirali. Uokolo je bilo više od 20 policajaca i desetak policijskih automobila. Vjerojatno su tada tražili druge sudionike. Filmske krimi-scene bile su i kod hotela Zovko, kada su četiri automobila doslovno proletjela kroz benzinsku crpku uz hotel - ispričao je za Jutarnji list jedan od svjedoka policijskog presretanja naoružanih pljačkaša koji su odradili razbojništvo u ponedjeljak u 7.45 sati na zagrebačkom Žitnjaku, pritom ukravši oko 320.000 kuna. Ukupno je u policijsku postaju dovedeno čak pet osoba, a, kako doznajemo, osim starog policijskog znanca Željka Vrbata (54), lisice na ruke stavljene još i Romeu Toli (44), Branislavu Kovačeviću (32), Denisu Šagudu (40) i Jasminu Mujkiću (29).

Prijetili policajcu

Njih se, prema informacijama kojima raspolažemo, sumnjiči da je, svaki na svoj način, dao svoj obol u uličnom prepadu na zaštitarski kombi Mediteran securityja u Ulici grada Gospića, a prilikom nje jedan od dvojice zaštitara koji su se našli oči u oči s četvoricom razbojnika s automatskim puškama lakše je ozlijeđen te mu je liječnička pomoć pružena u KB-u Dubrava.

Kako doznajemo, Vrbat je vozio Audi A6 njemačkih oznaka do križanja Ulice grada Gospića, a s njim su bili još Kovačević, Šagud i Tole koji su, naoružani do zuba, istrčali iz vozila te se okomili na zaštitarski kombi. Jedan od njih je kundakom razbio staklo automobila iz kojeg su zaštitare izvukli van i prisilili ih da im predaju novac nakon što su pritisnuli tipku za otvaranje prtljažnika. Potraga za plijenom tijekom koje je dignut i policijski helikopter trajala je oko pola sata, a banda koja je koristila Audi za bijeg je uhićena u Novom Jelkovcu. Netom prije uhićenja dok su bježali prema Petruševcu, gdje su odbacili novac misleći da će uspjeti promijeniti i automobil, uočio ih je policajac u svojem vozilu te ih pratio.

No kad su ga uočili, zaustavili su Audi, a jedan od njih mu se uz prijetnju automatskom puškom direktno obratio riječima: “Lezi dolje! Nemoj nas pratiti više!” U međuvremenu je taj isti policajac obavijestio svoje kolege da je na tragu pljačkašima pa se u vrlo kratkom roku četvorici njih odmah stalo na kraj, dok je Mujkić u Golfu, za koji se pretpostavlja da je poslužio kao predvodnica, uhićen nešto kasnije. Peteročlana banda kazneno je prijavljena za razbojništvo, krivotvorenje isprava te prisilu prema službenoj osobi. Stipe Mitrović, član Uprave Mediteran Securityja, potvrdio nam je da je oko 300.000 kuna bilo u kovčegu koji je imao elektrokemijsku zaštitu i koji se mogao otvoriti jedino u poslovnici po preuzimanju specijalnim ključem.

Nadzor MUP-a

U interesu istrage nije nam mogao odgovoriti je li kovčeg nađen i je li novac uništen ili su novčanice ostale neoštećene. MUP je obavio i nadzor i ustanovio da je pošiljka bila prevožena u skladu s propisima i da je to bilo jedno od njihova tri vozila koje je tog dana prevozilo novac, i to najmanji iznos. - Razbili su kalašnjikovom staklo na suvozačevim vratima i izvukli ih van. Nisu očekivali takvo što, ali naši djelatnici su dobro. Policija istražuje i druge prepade po Zagrebu - rekao nam je Mitrović. Inače, svoj petorici osumnjičenika sutkinja istrage zagrebačkoga Županijskologa suda jučer u večernjim satima je odredila istražni zatvor zbog opasnot od ponavljanja djela, dok je Kovačeviću koji je BiH državljanin istražni zatvor određen i zbog opasnosti od bijega. Kako nam je jučer nakon ročišta rekao Mujkićev odvjetnik Ivan Krnić, i on i ostali odvjetnici će se žaliti na odluku o pritvaranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:47