POGLEDAJTE DOKUMENT

EKSKLUZIVNO: KAKO JE PALA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA HORVATINČIĆU KOJU JE DONIJELA MAJA ŠUPE Imamo kompletno obrazloženje: Ovako je oborena teza o sinkopi

 
 CROPIX

Kao što je Jutarnji već izvijestio, ukinuta je oslobađajuća presuda poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću (71) i, prema odluci vijeća zadarskog Županijskog suda, proces protiv njega u slučaju pomorske nesreće u kojoj su 6. kolovoza 2011. život izgubili Francesco i Marinella Salpietro, bit će ponovljen pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Zadarsko je vijeće u obrazloženju ovakve odluke, koje Jutarnji ima u posjedu, navelo između ostalog da je sutkinja Maja Šupe počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega je nisu mogli ni preispitivati, a posebno je proturječna sutkinja bila kad je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt supružnika Salpietro.

Podsjećamo, pomorska nesreća dogodila se 6. kolovoza 2011. godine kada je Horvatinčić gliserom Santa Marina, na kojoj je bio sa svojom partnericom Anicom Đerđa u akvatoriju nedaleko od Primoštena u punoj brzini, sa 26,3 čvora udario u jedrilicu Santa Piacenza i usmrtio supružnike Francesca i Marinellu Salpietro iz Padove.

Ocjenjujući oslobađajuću presudu šibenske sutkinje Maje Šupe iz listopada prošle godine, zadarski suci zaključili su da je prvostupanjski sud samo na temelju Horvatinčićeve obrane i iskaza Anice Đerđe, te iskaza još nekih svjedoka i vještaka zaključio da je on mogao imati sinkopu.

- Štoviše, svjedok Stjepo Asić, skiper i zaposlenik trgovačkog društva optuženika Horvatinčića, na izričito pitanje je ponovio dio svjedočenja po kojem mu je optuženik Horvatinčić kazao da mu je otkazao upravljački sustav na brodu. Osim što se ne referira na ovaj dio svjedočenja i time čini spomenutu bitnu povredu odredaba kaznenog postupka, ovako utvrđena povreda nužno se reflektira i na utvrđenje činjeničnog stanja kritičnog događaja. Prvostupanjski sud ne analizira iskaz Borisa Seljanovskog, načelnika Odjela inspekcijskih poslova i inspektora Lučke kapetanije Šibenik koji je obavio razgovor s Horvatinčićem i koji je među ostalim pitao Horvatinčića "je li u stanju odgovarati na pitanja" na što je dao potvrdan odgovor", navodi se među ostalim u obrazloženju presude.

presuda111 (1) by Jutarnjiredakcija on Scribd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:36