MINUTA IM JE BILA DOVOLJNA

EKSKLUZIVNO: SNIMKE SPEKTAKULARNE PLJAČKE KOJU SU U ZRAČNOJ LUCI IZVELI OTAC I SIN Pogledajte kako su razbojnici zaštitarima oteli 100.000 eura

 
Pljačka u Dubrovniku

Dvojac na motociklu prilazi upravnoj zgradi, a ususret mu idu muškarac u žutoj jakni i žena. Nasuprot njih, na otoku među automobilima vide se obrisi još nekoliko osoba. Ne mogu se jasno razaznati. Slijedi naguravanje, motocikl pada na tlo, a na jednoj od snimaka muškaraca u crnoj jakni s bijelom kacigom drži neki crni predmet (najvjerojatnije pištolj) u desnoj ruci i usmjerava ga prema nekome.

Nekoliko trenutaka kasnije ista ta osoba u srednjoj je prometnoj traci, a potom i na motociklu koji se udaljava. Na nekoliko metara dalje iza njega nailazi bijeli automobil. Jutro je sunčano, uskoro prema zračnoj luci u Čilipima uz zavijajuće sirene kreću policijska vozila. Vrlo brzo utvrdit će se da je motocikl kojim su pobjegli nakon pljačke ukraden ispred pizzerije Mezzanave u samom poslovnom središtu Dubrovnika.

Tako su 45-godišnji Antun i 22-godišnji Antonio Katušić, otac i sin iz konavoskog mjesta Gabrile, u ponedjeljak u 7.40 sati oteli zaštitarima koji su došli kombijem pred upravnu zgradu dubrovačkog aerodroma 100 tisuća eura. Bio je to utržak iz duty free shopa koji je umjesto u Fini završio u rukama pljačkaša.

1. Dvojac na motociklu prilazi upravnoj zgradi zračne luke u Čilipima. Sučelice stiže zaštitar sa torbom s utrškom iz duty free shopa.

Puni k'o brod

Antonio Katušić tako se počastio Audijem A6, okupio je društvo i potegao do Herceg Novog na provod. Otac i sin s hrpom novca, “puni k’o brod”, počeli su trošiti novac što su ga se domogli u prvoj motociklističkoj pljački na dubrovačkom području. Nakon pljačke Antun Katušić, taksist iz Gabrile, uplatio je novac i nakon 383 dana odblokirao račun svoje tvrtke Toni taksi koju je osnovao 2009. godine.

2. Vozač motocikla, koji je sišao s motora obraća se ženi koja je u pratnji zaštitara.

Policiju je na trag do Antuna Katušića usmjerilo to što se trag o pljački gubio u Gabrilima, mjestu gdje je živio njihov stari znanac. Svojedobno je Antun Katušić nasrtao i na policajce, a na dubrovačkom području bio je poznat kao čovjek s podebljim dosjeom. Javno su poznata neka od njegovih uhićenja. Bio je uhićen i početkom ožujka 2008. godine zbog sumnje da je od 2004. do 2007. godine kao odgovorna osoba u poduzeću Kruna utajio porez.

3. Suvozač na motociklu nagurava se sa zaštitarom. Vozač s bijelom kacigom u rukama drži oružje.

Katušić je i 31. ožujka 2006. godine Audijem A-8 kod Čapljine u BiH skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginulo pet osoba i nakon toga spektakularno pobjegao iz mostarske bolnice.

4. U naguravanju motocikl pada na pločnik. U zaštitara je uperena cijev pištolja.

Svoj je dosje popunio kao jedan od osumnjičenika u švercu ukradenih vozila, što je dubrovačka policija istraživala krajem 2005. godine, kao dijela skupine koja je nabavljala ukradena vozila iz Hrvatske i inozemstva, krivotvorila dokumentaciju i prodavala ih i tako zaradila oko 3,5 milijuna kuna.

5. Suvozač podiže motocikl, a vozač s pištoljem i dalje drži zaštitara na nišanu

Neka od ukradenih vozila završila su i kod lokalnih političara, a Katušić je bio na slobodi. Supruga mu je radila u krim policiji.

6. Pljačkaši nakon što su uzeli novac bježe na motociklu

Ovo je bio loš tjedan za pljačkaše. Iako je ponedjeljak za njih počeo spektakularno, adrenalinski nabijen pucnjavama, jurnjavom, izbjegavanjem policijskih potraga, kraj tjedna dočekali su iza rešetaka. Kao i Katušići, što im je pošlo po zlu, sada u osječkom zatvoru po glavi prebire i trojac koji je u ponedjeljak oko 15 sati kraj šume Tomin hrast između Hrastina i Koprivne, 20 km od Osijeka, presreo caddy iz kojeg su uzeli 773.957 kuna iz NTL-ovih trgovina.

Caddy slavonskobrodske tvrtke Aleph Tau izlazi iz drugog zavoja kod šume Tomin hrast na lokalnoj cesti i usporava. Oko ceste je šuma. Iz šume iskače maskirani napadač i cijev kalašnjikova. Ne cilja. Puca u motor. Hici probijaju blok motora. Marija L. (28) za mjestom vozača hici pogađaju u listove. Obilno krvari. Metak njegovom kolegi na suvozačkom mjestu Krunoslavu B. (41) prostreljuje nogu, ali on uspijeva izaći iza automobila. Maskirani pljačkaši otimaju sedam vreća s novcem u kojima je 773.957 kuna.

Kretali su prema posljednjoj trgovini NTL-a iz koje su trebali preuzeti novac. Teško ranjenog zaštitara spašavaju supružnici koji nedugo nakon pljačke nailaze i voze ga u osječku bolnicu. Razbojnici zbog kojeg su u vrlo kratkom roku dignute na noge sve raspoložive snage PU osječko-baranjske i susjednih policijskih uprava, specijalci, interventna policija, ATJ Lučko, helikopter, dronovi, bili su u “sačekuši” više od pola sata prije nego će naići zaštitari s novcem.

Loš tjedan za pljačkaše

Policija je došla do zaključka da bi jedan od sumnjivaca mogao biti Ilija Ćorić, koji je bio bivši zaposlenik zaštitarske tvrtke koja mu se sada našla na meti i koji je dao otkaz zbog sumnje u pronevjeru novca. Dan nakon pljačke donesena je odluka da ga se uhiti. Lociran je u Slavonskom Brodu, a uhićenje je u utorak kasno popodne prepušteno specijalcima. Zatečen je u kući, nije ni pokušao pružiti otpor, a nađen je i manji dio novca koji nije ni pokušao sakriti.

Policija je locirala i tražila još dvojicu Ćorićevih “kompanjona”. U četvrtak u 7 sati slijedi filmska akcija. Razvaljuju se ulazna vrata kuće u kojoj je jedan od osumnjičenih i “dižu” ga na spavanju. Istovremeno traje potraga i za trećim čovjekom. Nakon tri sata lociran je i stavljene su mu lisice na ruke. Većina novca je na hrpi.

Da u tako kratkom roku policija nije privela osumnjičene, dio novca već bi bio u Njemačkoj gdje je planirao otići jedan od trojice sumnjivaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:17