NESREĆA NA RADU

FOTO: 'DETONACIJA JE BILA TOLIKO SNAŽNA DA JE ODNIJELA I KROV' Radnici teško ozlijeđeni nakon velike eksplozije, opečeno im je više od 30 posto tijela

 
 Zagorje international

U proizvodnom pogonu u Kumrovcu u srijedu nešto prije 13 sati došlo je do eksplozije u Zajedničkoj zanatskoj radnji 'DUNI', ljevaonici obojenih metala, u vlasništvu braće Nikole Ulame i Dragutina Ulame, bivšeg načelnika Kumrovca. Pritom su dvije osobe zadobile lakše, a dvije osobe teške tjelesne ozljede, javlja Zagorje international.

– Došlo je do prevrtanja peći s taljenim metalom. Ona je već napola bila prazna, i kako se nagibala, kako bi se taljeni metal pretočio u druge lonce, koji se potom nose na lijevanje u kalupe, peć se prevrnula i iz nje se izlila smjesa taljenog metala. Zbog spoja vrućeg taljenog metala, zagrijanog na 1200 Celzijevih stupnjeva i hladnog zraka u okolnom prostoru, došlo je do eksplozije – rekao je Dragutin Ulama.

Detonacija je bila toliko snažna da je s krova radione bacila crijep. Suvlasnik i brat bivšeg načelnika Kumrovca, Nikola Ulama (42) te radnik Boris Lojen (48) teško su ozlijeđeni – opečeno im je 30 do 35 posto tijela, zadobili su opekline trećeg stupnja po tijelu i rukama, pa su zadržani na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Draškovićevoj ulici u Zagrebu, s time da je gore prošao Lojen, kojemu je nakon nesreće i pozlilo, pa je prije transfera u Draškovićevu također prevezen u Opću bolnicu Zabok, kako bi ga se stabiliziralo.

No, obojica teško ozlijeđenih su izvan životne opasnosti. Preostala dva radnika, Branko Ivić (53) i Damir Hrbud (54) lakše su ozlijeđeni te su nakon obrade u Općoj bolnici Zabok pušteni kući.

Prema riječima suvlasnika Dragutina Ulame, inspektor zaštite na radu ustanovio je kako nije bilo nikakvih nepravilnosti, no točan uzrok nesreće pokazat će policijski očevid, koji bi trebao početi tijekom prijepodneva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:49