IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

FOTO: 'MISLIO SAM DA GRMI KAD JE ROKNULO' Jedan od naših najvećih glazbenika pukom srećom nije stradao, odvalio mu se kompletan balkon s drugog kata

 
 Davor Pongračić/Cropix / Vedran Djulić/Cropix (krug)

Pukom slučajnošću izbjegnuta je tragedija u utorak oko 19.30 sati na zagrebačkoj Novoj Vesi kada se s drugog kata stambene zgrade kućnog broja 24 odvalio cijeli balkon. Sreća u nesreći je da nitko nije ozlijeđen, a vlasnik balkona koji u kobno vrijeme nije bio kod kuće je Ivica Krajač, 80-godišnji ugledni kompozitor, pjevač, tekstopisac te redatelj, ali i utemeljitelj čuvenog kvarteta 4M.

Legendarni kompozitor o padu balkona ne zna što bi rekao. Kad je kupovao stan prije 45 godina, uvjeravali su ga svi kako je 'riječ o vrhunskoj kvaliteti, čvrstoj gradnji i izvedbi prepunoj čeličnih žica'.

- Odvalio se balkon u sobi koju je nekad koristila moja kćer. Ostao je još kuhinjski balkon i nema šanse više da na njega kročim dok se ne utvrdi koliko je siguran. Pa taj drugi balkon može pasti na balkon na prvom katu i pričiniti još daleko veću štetu! Puka je sreća da nisam bio na balkonu nego kod prijatelja u ateljeu. Prvi pogled na kup stotina kilograma betona me izuo iz cipela, ali sad sam se nekako uspio smiriti i uvjeriti da nema potrebe za panikom. Svi smo dalje živi i zdravi - priča za Jutarnji listi Ivica Krajač kojem su se, dodaje, nakon niza telefonskih poziva njegovih susjeda, službe najavile doći u izvidnicu već u srijedu rano ujutro.

Iako su prve informacije, kaže, bile da će on kao vlasnik morati snositi troškove sanacije, Krajač nam nagovješćuje da bi taj 'uteg' ipak moglo odraditi i Gradsko-stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG).

- O obnovi fasade se govori već godinama. Ipak je ovo među najstarijim kućama u ulici, a sama Nova Ves je jedna od najstarijih ulica u gradu. Netko od stanara je za obnovu, a netko protiv, pa se nikako dogovoriti. Umjesto lijepe fasade i sigurnih balkona imamo glavu u torbi - zaključuje 'tata' kvarteta 4M.

FOTOGALERIJA: Pad balkona na Novoj Vesi

Susjedi u zgradi su zgroženi postupanjem nadležnih službi kojima su se obratili nakon pada balkona. Policija je na mjestu intervencije napravila zapisnik, no ostatak onih koji bi na neki način mogli priskočiti u pomoć, stanari zgrade s čije je fasade na dvorišni dio pao balkon, kažu nam da služba 'hitnih intervencija ne funkcionira niti malo'.

- Mislio sam da grmi kad je roknulo. Minutu prije toga sam ušao u zgradu. U pitanju je očito zamor materijala. Zgrada je izgrađena, ako se dobro sjećam 1893. godine, a oko 1965. godine nadograđen je legalno taj drugi kat gdje su balkoni. Žalosno je da naši vatrogasci nisu mogli intervenirati jer je dvorišni ulaz preuzak. Dobili smo naputak da ogradimo taj dio te da zovemo GSKG gdje su, nam, pak rekli da imaju na dežurstvu samo dežurne električare – ispričao je za Jutarnji list jedan od stanara zgrade. Napomenuo je pritom da umirovljenog susjeda kompozitora, vlasnika spornog balkona, nije bilo kod kuće u kobno vrijeme.

Zagreb, 210108.
Audicija za predstavu Merlyn u kazalistu Komedija.
Redatelj Ivica Krajac.
Foto: Vedran Djulic /  CROPIX
Vedran Djulić / CROPIX
Ivica Krajač

- Kad se Ivica vratio kući, ostao je zaprepašten. Često provodi vrijeme na balkonu jer je to dvorišna strana, zaklonjena od buke. Pa mogao je i on nastradati da je na balkonu bio. Fotografirali smo i označili taj prostor gdje je balkon pao jer još jedan komad visi i pitanje je samo kad će i on otpasti. U privatnoj režiji ćemo to na kraju morati sve organizirati, a pitam se samo kome onda plaćamo pričuvu – zapitao se susjed koji je, kako i sam kaže, zamalo izbjegao tragediju.

Još se jednom, tako, pokazalo da dotrajalost gradskih fasada itekako prijeti prolaznicima, ali i stanarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:54