LEŠ U ŠKRINJI

FOTO: PONOVNO JE ODGOĐENO SVJEDOČENJE SMILJANE SRNEC Iznosili se novi dokazi, tužiteljstvo protiv ispitivanja svjedoka obrane: 'Vrtimo se u krug'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 10:30 U 10.10 predsjednik Vijeća je odbio prijedlog obrane kao nezakonite prijedloge obrane o izdvajanju zapisnika. Obzirom da se važi o činjenično važnim dokazima sud će donijeti posebno rješenje o kojem će se izjasniti viši sud tako da se danas više neće nastaviti sa raspravom.

Ostali dokazi koje je predložila obrana će se pročitati, a riječ je o zapisnicima o ispitivanju nekih svjedoka koje je izvela obrana, a radi se o osobama koje su poznavale pokojnu Jasminu Dominić.

Očevid je radnja gdje se dokazi prikupljaju uporabom osjetila. Iduće pitanje je ako se otvaraju zatvoreni prostori, a iz zapisnika o očevidu proizlazi da su članovi obitelji otvorili te zatvorene prostore, a očevid je obavljen na predmetima koji su bili otvoreni.

Novo ročište nije određeno, već će se ono zakazati naknadno.

Jutros u 9.07 sati u varaždinskom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec (45), optuženoj za ubojstvo svoje sestre, 21-godišnje Jasmine u ljeto 2000. godine.

Iako se očekuje da bi Smiljana Srnec trebala iznijeti svoju obranu, rasprava je započela prijedlozima za novim dokazima od strane obrane i tužiteljstva.

Početak rasprave obilježava iznošenje tih dokaznih prijedloga, obrazlaganje zašto se oni traže od strane obrane, ali i očitovanje tužiteljstva koje se protivi svim novim dokaznim prijedlozima obrane, ali i prijedlozima za izdvajanje nekih dosad prikupljenih dokaza kao nezakonitih. Nakon što obje strane iznesu svoje argumente, vijeće kojem predsjedava sudac Tomislav Brđanović povući će se kako bi odlučilo o dokaznim prijedlozima. Stoga je neizvjesno kad će i hoće li Smiljana Srnec početi iznositi obranu.

Obrana je dostavila zapisnike o obavljenim razgovorima s građanima, ali je predložila i novo psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje Smiljane Srnec.

Optužba je dostavila CD medij sa fotografijama pretrage i obdukcije, a odnosi se na sijedu vlas kojoj je prigovorila obrana.

FOTOGALERIJA: Smiljana Srnec na sudu

- Protivimo se tome, jer smatramo da to samo vodi odugovlačenju postupka - očitovala se Irma Bagarić, županijska državna odvjetnica.

Odvjetnik Krešimir Golubić, nije se tome protivio pregledavanju fotografija, ali je prigovorio tome što je tužiteljstvo tek sad dostavilo te fotografije.

Golubić je predložio da se ispitaju kao svjedoci koji su navedeni u bilješkama, Branko Krčmar, Danijel Herceg i Melita Sečan-Hrastić, a na koje je okolnosti njihovo ispitivanje već ranije bilo predloženo.

- Vidljivo je da ti svjedoci nemaju nikakva nova saznanja s kojima se već raspolaže. To je što se tiče sadržaja. Oni nemaju što novo za reći. Nije mi jasno da se opetovano vrtimo u krug u ponavljanju dokaza o kojima je vijeće već zauzelo stajalište i tome ne vidim ni svrhu ni cilj - rekla je Irma Bagarić, zastupnica optužbe.

Obrana je također predložila da se kao nezakoniti dokazi izdvoje zapisnici o očevidu, obdukciji, nalaz dr. Škavića, a tužiteljica je ustvrdila da je to sve napravljeno po zakonu i da se ne radi o nezakonitim dokazima. Pritom je citirala i zakonske odredbe što je to očevid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:03