OSNIVAČ NOVIH FOSILA

GLAZBENI VELIKAN RAJKO DUJMIĆ U REMETINCU Državno odvjetništvo traži 9 mjeseci bezuvjetnog zatvora i obavezno liječenje

 
Arhivska fotografija
 Goran Mehkek / CROPIX

Rajko Dujmić (63), legendarni glazbenik i “tata” grupe Novi fosili, koji se od 1. srpnja nalazi u remetinečkom pritvoru pod sumnjom da je s više od dva promila alkohola u krvi prijetio smrću i nanio lakše ozljede supruzi Snježani Šimek Dujmić, suočio se s optužnicom.

I dok se čeka zakazivanje optužnog vijeća na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, koje optužnicu može potvrditi, vratiti na doradu tužiteljstvu ili, pak, odbaciti, Dujmiću je u međuvremenu produljen istražni zatvor do 1. listopada zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Tužiteljstvo za njega traži strogu sankciju - 9 mjeseci bezuvjetnog zatvora i 9 mjeseci uvjetno s četverogodišnjom rokom kušnje, a predložena je i mjera obveznog liječenja od ovisnosti. Njegov krimen se dogodio 1. srpnja u popodnevnim satima u zagrebačkom stanu Dujmićevih kada su se prvo posvađali.

Verbalni sukob eskalirao je i prerastao u fizički, kada je Dujmić u jednom trenutku supruzi zaprijetio da će ju ubiti pritom je udarivši po licu. Kad se na intervenciju odazvala policija, kojoj nije prvi put da postupa u stanu supružnika, glazbenika su odveli u postaju, a njoj su liječnici evidentirali hematom na licu. On se, navodno, tada incidenta nije sjećao zbog velike alkoholiziranosti, a ona je ustrajala na prijavi da joj je prijetio i ozlijedio je.

- Idući tjedan ću podnijeti odgovor na optužnicu i čekamo zakazivanje optužnog vijeća. Što se tiče produljenja istražnog zatvora, žalba na to je već podnesena i čeka se odluka Županijskog suda u Zagrebu. Moj branjenik se u zatvoru dobro drži, vrlo je čvrsta osoba, svjestan je situacije i problema u kojima se našao. Nema opravdanja za agresiju, no nije sve crno-bijelo kako se prezentira u javnosti - rekla je za Jutarnji list Dujmićeva odvjetnica Sandra Hančić.

Ranko Šuvar / CROPIX
Rajko Dujmić i Snježana Šimek Dujmić

Unatoč prijašnjim uhićenjima, Dujmić je neosuđivana osoba. Posljednji njegov “grijeh” počinjen na sličan način na istom mjestu datira iz 2015., ali je za to oslobođen nakon tri godine suđenja jer je supruga koristila blagodat nesvjedočenja.

Tada je optužnica Dujmića teretila da je svoju bračnu družicu, s ciljem da je ozlijedi, rukom udario po glavi i potom je snažno rukama uhvatio za lijevu podlakticu. Snježana je zadobila ozljede iznad lijevog oka i podljev na nadlaktici, a ona mu je uzvratila ugrizom po šaci. S obzirom na pjevačevu obranu šutnjom te da nije bilo očevidaca obračuna, sud nije bio mogao utvrditi stvarni tijek događaja.

Sama činjenica da su kod Snježane Šimek Dujmić “konstatirane tjelesne ozljede nije bila dostatna da se iz navedenog izvuče zaključak da je Dujmić postupao s namjerom da ju ozlijedi”. Jer razmatrajući sve, ozljede je mogla zadobiti i nehotice dok se Rajko Dujmić pokušavao obraniti od njezina ugriza. Stoga je kazneni progon od prije tri godine protiv Dujmića doživio debakl, a troškove kaznenog postupka platili su porezni obveznici.

I ovoga će puta Dujmićevoj supruzi, ako do suđenja dođe, biti ponuđena ista opcija - da ne svjedoči protiv partnera, međutim, njezin iskaz dan u Državnom odvjetništvu bit će korišten na suđenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:03