JEDNOSTAVNI PLAN

‘Glumci koji lažiraju nesreće dobiju dva soma kuna. Potom ih šalju kod svog čovjeka u bolnicu‘

Otkrivamo sve detalje velike policijske akcije u Istri u kojoj je palo ukupno 27 ljudi
 Ilustracija: Vesna Veselić

Sve je bilo jednostavno zamišljeno. Nevio je osmislio plan, Alen je sve organizirao, dogovarao fingirane prometne nesreće, Josip je mijenjao nalaze u računalu pulske Opće bolnice, a Lejla sređivala police osiguranja i naplatu šteta. Punih osam godina, sve do ovog tjedna, “istarski lanac sreće” zadovoljnih sudionika prometnih nesreća, koji su se naplaćivali od osiguravajućih društava, mislio je da će njihov genijalni plan funkcionirati.

A onda je nešto pošlo po zlu. Prvi je pao “mozak”, Nevio Aflić, 56-godišnjak iz Pule koji je u pulskom zatvoru još od 9. studenoga prošle godine. A onda je ovaj tjedan policija pokupila njih još dvadeset i troje, ali svi su nakon ispitivanja pušteni. I kad se očekivalo da će još jedna u nizu uskočkih istraga ući u svoju kolotečinu, uslijedio je šok. Prekjučer ujutro interventni policajci s “fantomkama” nisu išli u pratnji još jedne pošiljke cjepiva protiv covida. S radnog mjesta odveli su dr. Rajka Ćelovića, zamjenika šefa kirurgije pulske Opće bolnice, i još jednog medicinskog tehničara. Nakon što je u policiji proveo nekoliko sati, policajci su kirurga odvezli kući na pretragu kojoj je prisustvovao i njegov branitelj, pulski odvjetnik Davor Štorga. Ovaj vikend, umjesto u udobnoj postelji kod kuće, prenoćit će u zatvoru.

- Mogu vam potvrditi da sam preuzeo obranu dr. Ćelovića i prema onome što sam dosad vidio o onome za što ga terete, optimističan sam kao njegov branitelj. Smatram potpuno neprimjerenim postupak policije koja je dr. Ćelovića vodila vezanog lisicama kroz cijelu bolnicu kao kakvog kriminalca. Mislim da je dužnost policije i da štiti dostojanstvo svake osobe - rekao nam je pulski odvjetnik Davor Štorga koji je također prisustvovao pretrazi kuće svoga klijenta.

Jučer ujutro je dr. Ćelović odvezen na ispitivanje u riječki USKOK, a danas bi trebalo biti poznato za što ga se tereti. Dr. Ćelović i njegova supruga poznati su pulski liječnici i mnogima zvuči nevjerojatno da bi se pulski traumatolog upustio u fingiranje liječničke dokumentacije radi naplata šteta od osiguranja. USKOK je jučer priopćio da je okrivljeni liječnik osobno ili uz angažman i po uputama dvojice organizatora lanca prijevara, koristeći svoju šifru za ulazak u informacijski sustav bolnice, a češće i šifre drugih liječnika ili medicinskih tehničara odnosno mimo bolničkog računalnog sustava, neovlašteno izrađivao nove liječničke nalaze na temelju podataka koje su sudionici prometnih nesreća dali kod prijema na hitnoj pomoći. Nadalje je, u namjeri da liječničke nalaze prikaže kao istinite, u nalaze unosio ozljede koje svojom prirodom udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje naknade štete od osiguravajućih društava. Nakon toga su izrađene nalaze ispisivali, a okrivljeni liječnik ih je ovjeravao svojim pečatom i potpisom. Na taj je način stvorio lažiranu medicinsku dokumentaciju na osnovi koje je potom prvookrivljeni Aflić, sukladno dogovoru, podnosio zahtjeve za isplatu nematerijalne štete sudionicima prometnih nesreća. Sudac istrage jučer popodne odredio je Ćeloviću 30 dana istražnog zatvora.

I dok se za njega to tek treba ustanoviti, prilično je jasno zašto se u to upustio medicinski tehničar Josip Penić (48) koji je istražiteljima sve priznao. On ima mala primanja, ima dvoje djece, a u svom iskazu bio je izričit da ga je jedino novac motivirao da u kompjutorskom sustavu ljude koji su u fingiranim ili stvarnim prometnim nesrećama prošli bez ozljeda napravi gotovo invalidima.

- Ušao sam u “posao osiguranja” preko Nevija Aflića jer sam imao manju plaću nego na prijašnjem radnom mjestu. U dogovoru s njim, on je pristupao osobama koje su imale prometnu nesreću i pitao ih bi li surađivale s nama da im pomognemo oko postupa prolaska kroz obradu u bolnici. Ako bi pristali, ja bih im govorio što i kako treba napraviti. Kad bi završila “obrada” u bolnici i kad su prikupili svu dokumentaciju, predavao sam je Neviju Afliću, a po njegovoj sam uputi znao brisati nalaze. Međutim, nisam brisao samo te nalaze - ispričao je istražiteljima medicinski tehničar koji ima već 26 godina staža u pulskoj bolnici.

image
Opća bolnica Pula
Goran Sebelic/Cropix

- Bolnički informacijski sustav (BIS) koristim već deset godina. Svi su ovlašteni ući u sustav i svi smo znali i koristili međusobne lozinke, a u smjeni nas je znalo biti i osam - otkrio je Penić istražiteljima slabu sigurnosnu točku bolničkog sustava koji mu je omogućavao da i pod tuđim šiframa mijenja bolničku dokumentaciju.

Penić je “pacijente” već u bolnici pripremao i dijelio im Aflićeve vizitke, broj mobitela i nudio im pomoć pri naplati šteta. Sljedeći je na potezu bio Nevio Aflić koji je, kako tvrdi USKOK, potom kontaktirao sudionike prometnih nesreća i od njih dobivao liječničke nalaze.

Sve to ukazuje da su bolnički informacijski sustavi itekako ranjivi od krtica iznutra i samo po sebi nameće se pitanje kako je moguće da se od 2012. godine u kompjutorskom sustavu prepravljala medicinska dokumentacija a da to nitko nije primijetio. Je li sve puklo kad su osiguravajuća društva, koja su sve češće suočena sa sumnjivim štetama, angažirala privatne detektive i sve prijavila policiji, mogli bismo doznati u nastavku istrage.

Drugookrivljeni Alen Zenzerović (48), autoelektričar koji je već osuđivan zbog provala, priznao je dogovaranje prometnih nesreća za što ga je angažirao Nevio Aflić kojeg je upoznao kao “predstavnika osiguranja”.

- Ja sam dobivao 5000 kuna na mjesečnoj bazi. Nevio mi je rekao da mu javim kada netko ima prometnu, dobili bi papire, policijski zapisnik i dobili bi pare. Kad bi pronašli sudionike nesreća koji su imali skutere ili aute, dali bi im policu - opisivao je modus operandi organizator nesreća.

Kad bi sve odradili, dali bi im dokumentaciju s Hitne medicinske pomoći i policijski zapisnik, a onda je on sve to predavao Afliću. Sudionici prometnih nesreća bili su nagrađivani s dvije do četiri tisuće kuna. Nesreće su se intenzivno događale od 2012. sve do 2017. godine. Policija je obavljala očevide, sastavljala zapisnike i sve je išlo kao podmazano. Ukupno je od osiguranja “inkasirano” više od 1,7 milijuna kuna. U sve to bilo je uvučeno i nekoliko odvjetnika, koje USKOK predlaže kao svjedoke. Oni su tijekom istrage iscrpno opisali da im je Aflić kao posrednik donosio medicinsku i drugu dokumentaciju na temelju koje su oni podnosili zahtjeve za naplatu štete. Kad bi im osiguravajuće društvo isplatilo odštetu na njihove račune, tu su naknadu isplaćivali Afliću i od njega dobili potpisane isplate o primitku novca od stranaka. Neki od sudionika prometnih nesreća tvrde da na punomoćima koje su navodno potpisali nisu njihovi potpisi pa će posla imati i grafološki vještaci. Isto tako, kad im je predočena medicinska dokumentacija, rekli su da takve ozljede nisu imali i da takvih ozljeda nema u dokumentaciji koju su oni dobili.

image
Policija vrši pretres kuće doktora Rajka Ćelovića koji je navodno povezan s preverama osiguravajućih društava, a zbog kojih je policija prije par dana uhitila 27 osoba.
Goran Sebelic/Cropix

USKOK je opisao na desetke prometnih nesreća u Puli i Istri, kojima su izvukli novac od osiguranja na način dostojan kakvog filmskog scenarija. Automobil pulskih oznaka 26. siječnja 2013. kreće unatrag s parkirališta u Ulici Ozad Arene i želi se uključiti u promet. Mimoilazi se s mopedom pulskih oznaka koji vozi L. I. te prednjim lijevim dijelom udara u stražnji lijevi dio automobila. Od udarca L. I. pada s mopeda. Stiže policija, vozači im daju izjave kako je došlo do nesreće.

Nakon toga L. I. odlazi na pregled u pulsku bolnicu i nakon obrade daje Alenu Zenzeroviću liječničku dokumentaciju. On je potom predaje Afliću te kao njegov posrednik predaje L. I. 2000 kuna. Tada na scenu stupa Penić i nakon što je dobio nalaze, L. I. radi nove te u njih unosi novu “povijest bolesti”. Na temelju nove dokumentacije traži se naknada štete i osiguranje odvjetnici isplaćuje 23.000 kuna za odštetu L. I. Taj iznos među sobom, prema tvrdnji USKOK-a, dijele Aflić, Zenzerović i Penić, ali USKOK ne zna tko je koliko dobio.

image
Policija vrši pretres kuće doktora Rajka Ćelovića koji je navodno povezan s preverama osiguravajućih društava, a zbog kojih je policija prije par dana uhitila 27 osoba.
Goran Sebelic/Cropix

Slijedi nesreća od 23. srpnja 2014. godine, ali s drugim sudionicima, i to “nabijanje” na vozilo ispred sebe na jednom pulskom raskrižju. Vozači “simulatori” dobivaju 2000 kuna svaki, potpisuju punomoć, a već spomenuti trojac Aflić, Zenzerović i Penić sada, kako tvrdi USKOK, ima puno bogatiji kolač za podjelu - 49.700 kuna. Neki od sudionika u sve su uvlačili i članove svoje obitelji, a jedna od takvih nesreća se dogodila 9. svibnja 2015. godine. Organizator Alen i jedan od optuženih, K. B., našli su se prvo u masliniku gdje je Alen drvenim štapom raspalio po automobilu pulskih oznaka kako bi izgledalo da su to oštećenja koja mogu potjecati od sudara s mopedom. Zatim su se našli na cesti gdje se nesreća navodno dogodila i pozvali policiju. Rekli su da se K. B. vozilom u kojem je bio s putnicom J. F. nepropisno zaustavio na kolniku, a vozačica mopeda S. M., s kojom je bio I. P., naletjela je na stražnji dio zaustavljenog automobila i oboje su pali s mopeda. Iako nikakvog kontakta između automobila i mopeda nije bilo, policiji su opisali izmišljeni scenarij. Na mjesto “nesreće” došla je i Hitna pomoć te vozačicu i suvozača s mopeda odvezla u bolnicu. Sve četvero “glumaca” dobilo je po 2000 kuna. Bila je to “sića” u odnosu na 147.500 kuna koliko je isplaćeno na temelju krivotvorene medicinske dokumentacije, a novac su opet podijelili Aflić, Zenzerović i Penić.

U jednoj fingiranoj nesreći bilo je i slijetanja vozila s ceste radi izbjegavanja sudara. Opet je Aflić “oženio” osiguranje, ovaj put za više od 73 tisuće kuna. U jednoj od nesreća “glumac” se prepao i otišao iz bolnice pa je ostao uskraćen za nagradu, ali se vjerojatno zahvaljujući odustajanju od sudjelovanja u fingiranoj nesreći spasio da se i on ne nađe među okrivljenima na popisu USKOK-a.

Prema onome što je zasad poznato, policija i USKOK prikupili su opsežnu dokumentaciju i ispitali brojne svjedoke.

Na početku sve nije izgledalo kao uigrano namještanje prometnih nesreća. Prvo je pod lupu istražitelja, ali pulskog Općinskog državnog odvjetništva, dospio medicinski tehničar Josip Penić koji je uhićen u listopadu 2019., a 13 mjeseci poslije otvorena je istraga protiv Zenzerovića. Potom je na meti bio K. B., jedan od “glumaca”, da bi se na kraju u sve upetljao i USKOK. Policija je pretražila i

Lejlu D. A. te pročešljala dokumentaciju te zastupnice jedne od osiguravajućih kuća. Istražiteljima je zapelo za oko da je uz ponude za osiguranje, koje su se slale u centralu u Zagreb, ona slala mailove da se za police na temelju kojih su se isplaćivale štete isključivo nju kontaktira. Sve nesreće događale su se tri mjeseca nakon što bi se ugovorile police. Još jedan indikativan podatak možda je bio klik da se netko pozabavi nesrećama na pulskom području -

Lejla D. A. imala je u odnosu na druge zastupnike tog osiguranja veći uspjeh u ugovaranju polica. To niti ne čudi jer su mnoge od njih bile ugovarane s unaprijed smišljenim planom fingiranja nesreća.

Ovakav modus operandi stalno je prisutan na hrvatskoj osiguravajućoj sceni. Ovo je samo jedna od takvih ekipa. Prije dvije godine policija je uhitila i svog kolegu koji je sudjelovao u sličnim namještanjima prometnih nesreća na zagrebačkim prometnicama. Taj postupak još traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:01