VATRA U DALMACIJI

GOLEMI POŽAR KOD KISTANJA ZAHVATIO ČAK TISUĆU HEKTARA, UŠAO JE U NACIONALNI PARK KRKA Gase ga vatrogasci i vojnici, stižu i pojačanja iz unutrašnjosti

 
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX, Nikša Stipaničev / CROPIX

Veliki šumski požar koji je u utorak poslijepodne buknuo kod Kistanja do srijede navečer nije lokaliziran, a opožareno je blizu tisuću hektara površine. Ekstremne temperature od 40 stupnjeva i vrući sjeverozapadni vjetar tijekom srijede razbuktao je vatrenu stihiju, koja je u jutarnjim satima bila pod kontrolom gasitelja. Tijekom dana, uz sve raspoložive vatrogasne snage šibensko-kninske županije, požar su gasila dva kanadera i tri zraćna traktora.

Po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića požar je zahvatio Nacionalni park Krka u jednom dijelu kanjona Krke, a vatra je na jednom mjestu i prebacila rijeku Krku.

- U pomoć nam je došlo 85 pripadnika Hrvatske vojske, a glavni vatrogasni zapovjednik poslao je još i 140 vatrogasaca iz kontinentalnog djela Hrvatske. Uz ovaj požar kod Kistanja, izbio je još jedan na području Mratova i Zelića u blizini Knina. Nadam da će vjetar oslabiti tijekom večeri i noći te da ćemo uspjeti požar staviti pod nadzorom. Na sreću nitko od vatrogasaca nije ozlijeđen, a svi stambeni objekti uspješno su obranjeni. U zaseoku Krnete bili smo prisiljeni evakuirati starije stanovnike, a i tamo su kuće obranjene – kazao je Darko Dukić

Iz Službe za odnose s javnošću MORH-a priopćeno je da je požarište kod Kistanja obišao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa savjetnikom Božom Kožulom.

Zasjedao Krizni stožer

U Kistanjima je zasjedao i Krizni stožer civilne zaštite koji je sazvao šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Sjednica je završila u večernjim satima, a uz Pauka, na njoj su sudjelovali i ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka Krešimir Šakić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i ministar obrane Damir Krstičević.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić objasnio je situaciju na terenu te je informirao članove Stožera da ni jedan objekt nije izgorio i, što je najvažnije, da nema ozlijeđenih i ljudskih žrtava. U kasnim popodnevnim satima, dodao je Dukić, zbog požara je preventivno evakuirano 16 osoba iz naselje Verovići, te tri osobe iz naselja Krnete.

Na sjednici Stožera župan Pauk proglasio je 'veliku nesreću' na području Šibensko-kninske županije te zatražio pomoć od više hijerarhijske razine.

Ministar obrane Krstičević je pružio pomoć u ljudstvu i tehnici te zahvalio svim gasiteljima i službama koje sudjeluju u akciji, istaknuvši da je najvažnije da nema žrtava.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković izvijestio je o pomoći koja se šalje iz unutrašnjosti. Poslana je pomoć u ljudstvu i tehnici iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske županije te Grada Zagreba.

Aktivirani su Stožeri u Kninu, Skradinu i Kistanjama i nalaze se na terenu, kao i ostale službe za krizne situacije (HGSS, Hitna pomoć i Crveni križ), navode iz Ureda šibensko-kninskog župana.

Pored ovoga požara, na području Šibensko-kninske županije aktivni su požari na području Zelići, Oton brdo, područje zaleđa Primoštena, Koprno, Raslina, Civljane-Ćitluk, Knin-Žagrović polje te požar koji je s područja Kistanja prešao preko rijeke Krke na prostor Općine Promina – priopćeno je iz Ureda šibensko-kninskog župana.

Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba izvijestio je u srijedu predvečer da je temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH za Kistanje poslana pomoć u vidu četiri profesionalna i 20 dobrovoljnih vatrogasaca s pet vatrogasnih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:19