VATRA U DALMACIJI

VATRENA BUKTINJA Požar koji je izbio kod Kistanja približio se Roškom slapu. Na požarište poslana i dva kanadera

 Niksa Stipaničev / HANZA MEDIA

ŠIBENIK - Požar koji je u utorak popodne planuo kod Kistanja približio se Roškom slapu u Nacionalnom parku Krka. Na terenu je 136 vatrogasaca i 50 vojnika, a u četvrtak rano ujutro na požarište su odmah poslane i zračne snage, doznaje se Centru 112 Šibensko-kninske županije.

„Najgora situacija je u Mjerkačima i Zelićima, a požar se približio Roškom slapu u Nacionalnom parku Krka. Prema zadnjim informacijama, na terenu je 136 vatrogasaca sa 38 vozila te 50 pripadnika Hrvatske vojske. Trenutna opožarena površina je 1198 hektara. Dva kanadera poslana su jutros u 6.45 sati“, izvijestili su iz Centra 112.

Požarište je u srijedu popodne obišao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, u a Kistanjama je održana sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Uz župana Gorana Pauka, članove stožera, ravnatelja JU NP Krka Krešimira Šakića sjednici su nazočili i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i ministar obrane Damir Krstičević.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić objasnio je situaciju na terenu te je informirao članove Stožera da ni jedan objekt nije izgorio i što je najvažnije da nema ozlijeđenih i ljudskih žrtava.

U kasnim popodnevnim satima zbog požara preventivno je evakuirano 16 osoba iz naselje Verovići, te tri osobe iz naselja Krnete.

Zbog nastale situacije, Stožer je predložio županu da se proglasi velika nesreća na području Šibensko-kninske županije i da se zatraži pomoć od više hijerarhijske razine, što je župan Goran Pauk i učinio.

Ministar obrane Damir Krstičević je pružio pomoć u ljudstvu i tehnici te zahvalio svim gasiteljima i službama koje sudjeluju u akciji, istaknuvši da je najvažnije da nema žrtava.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je o pomoći koja se šalje iz unutrašnjosti. Poslana je pomoć u ljudstvu i tehnici iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske županije te Grada Zagreba.

Aktivirani su Stožeri u Kninu, Skradinu i Kistanjama i nalaze se na terenu, kao i ostale službe za krizne situacije (HGSS, Hitna pomoć i Crveni križ).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:57