KUD SVI, TUD' I DRAŽEN

Golemovića pustili da se slobodno šeće Bosnom

U pratnji odvjetnika Nikice Gržića Golemović se javio u upravu MUP-a Federacije BiH u Sarajevu, ali kad je ustanovljeno da ima i državljanstvo BiH, odmah je pušten
Rijeka, 070509.Privodjenje uhicenog Drazena Golemovica na razgovor kod istraznog suca u Zupanijskom sudu u Rijeci. Golemovic je uhicen jucer u Porecu.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Zeljko Sop / CROPIX

ZAGREB, SARAJEVO - Dražen Golemović danas prijepodne javio se u upravu MUP-a Federacije BiH u Sarajevu.

- Golemović je predočio svoje dokumente i uvjerenje o državljanstvu. U MUP-u su provjerili je li državljanin BiH i ustanovili da jest - rekao nam je njegov odvjetnik Nikica Gržić. Nakon toga je uredno pušten. Golemović se policiji javio kad je preko medija čuo da je za njim raspisana međunarodna tjeralica.

Rođen u Derventi

Nalog za uhićenje je preko Interpola stigao iz Zagreba u Sarajevo, no tamošnja policija ga nije mogla uhititi jer je državljanin BiH. O tome su odmah izvijestili Interpol Hrvatske.

Hrvatska može u novom postupku tražiti Golemovićevo izručenje, no on kao državljanin BiH ne može biti izručen jer BiH, poput Hrvatske, ne izručuje svoje državljane.

Golemović ima državljanstvo BiH na osnovi toga što je rođen u Derventi. Brani ga poznati sarajevski odvjetnik koji je u sličnim postupcima zastupao Branimira Glavaša i liječnika Ognjena Šimića.

Dražen Golemović Hrvatsku je napustio odmah nakon što je 9. listopada pušten iz pritvora riječkog zatvora te nakon što je protiv njega podnesena optužnica u aferi Ipsilon. Iako je USKOK tražio da ostane u pritvoru, izvanraspravno vijeće pustilo ga je iz pritvora, a on je napustio Hrvatsku.

USKOK se žalio, žalio se i njegov branitelj i tvrdio da nema razloga za Golemovićevo pritvaranje. Sve ostalo sada je nebitno jer za hrvatsku policiju i pravosuđe s Golemovićem se ponavlja ista priča kao i s Branimirom Glavašem, Ognjenom Šimićem, Blažom Petrovićem te Jozom Ćurkovićem.

Golemović je, međutim, preko odvjetnika poručio kako nije pobjegao, a u međuvremenu je u Banjoj Luci osnovao tvrtku. Namjerava pokrenuti građevinski biznis. Prema izjavi njegova odvjetnika već je potpisao ugovore za gradnju kuće i jedne zgrade. Viđen je i 14. listopada u sarajevskom hotelu “Bosna” u društvu vodstva BiH nogometne reprezentacije nakon utakmice sa Španjolskom.

Krojf se vratio u Hrvatsku

Tada je s njim bila i supruga.

U međuvremenu u Hrvatsku se vratio i pojavit će se idući tjedan na suđenju Miljenko Žaja Krojf, a poruku da je spreman doći pred sud poslao je i Željko Vrbat, kojem bi se trebalo suditi zbog pljačke Getroa. Posljednji u nizu bjegunaca je Artur Kosanović, zaposlenik HRT-a koji je potpisao stotine virmana te nakon sumnje da je otuđio milijun i pol kuna pobjegao u BiH.

Klub bjegunaca:

BRANIMIR GLAVAŠ koji je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina na dan presude je pobjegao u BiH.

OGNJEN ŠIMIĆ Riječki kardiolog pobjegao je u BiH prošle godine nakon izricanja nepravomoćne presuda na devet godina zatvora zbog primanja mita.

BLAŽO PETROVIĆ Zbog zloporabe položaja i ovlasti “teške” 9,6 milijuna kuna policija i sud raspisali su tjeralice za Blažom Petrovićem. On je pobjegao u Ljubuški.

JOZO ĆURKOVIĆ Bivši direktor Salonita iz Vranjica već je pet godina u bijegu pred hrvatskim pravosuđem koje ga tereti za gospodarski kriminal težak 100 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:58