PROCES

GORKA SUDSKA BITKA BIVŠEG I AKTUALNOG HDZ-ovog MINISTRA ZDRAVSTVA Hebrang se zgrozio kad je čuo koliko Kujundžić od njega traži za klevetu

 
Andrija Hebrang i Milan Kujundžić.
 Darko Tomas / CROPIX

Napeta atmosfera ponovno je vladala sudnicom Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu pri susretu dvojice poznatih hrvatskih liječnika i HDZ-ovih političara, aktualnog ministra Milana Kujundžića i bivšeg ministra Andrije Hebranga.

Povod susretu je privatna tužba za klevetu koju je Kujundžić podnio protiv Hebranga jer je u sarkastičnom tonu govorio o ministrovu sudjelovanju u Domovinskom ratu. Netom prije nego što je Hebrang počeo iznositi obranu, Kujundžićev odvjetnik Danijel Papak postavio je imovinsko-pravni zahtjev u kojem od Hebranga traži 100.000 kuna, a na što je Hebrang ostao zgrožen.

Izdašna obrana

Nadugo i naširoko Hebrang je potom odlučio “secirati” svaku navedenu ministrovu rečenicu iz tužbe i s rasprave kada je obrazlagao zašto su ga njegove riječi diskreditirale, omalovažile i kompromitirale. Odmah u startu dao je na znanje sucu Nenadu Lukiću da će mu obrana biti izdašna.

- Sve što ću reći dokumentirat ću sa 25 privitaka koje prilažem u spis. Sve što sam izjavljivao nisam govorio s namjerom da klevećem niti da vrijeđam, nego radi zaštite interesa Domovinskog rata i branitelja. Proveo sam sve godine rata s tim ljudima, a moja obrana je istina za čast i dostojanstvo branitelja i liječnika koji nisu tijekom rata napustili Hrvatsku jer je to branio tadašnji zakon. A Kujundžić je tijekom rata napustio teritorij i više od godinu dana ostavio ranjene i bolesne bez svoje pomoći. Oko 13.000 liječnika u državi je ostalo brinuti se o stanovništvu i vojsci, a desetorica njih su iz RH odlazili protuzakonito. Dvojica od tih 10 su postali ministri i zato sam istinu o njihovoj ulozi u ratu pustio u javnost. Obojica su me tužila - počeo je svoju obranu Andrija Hebrang, podsjećajući na to da je tužba Dragana Primorca već odbijena.

Ponovio je da je liječniku “u ratu mjesto uz bolesnika, a ne u inozemstvu” te da je to, dok je bio ratni ministar, “pretočio u ratni zakon”.

- Kujundžić je u tužbi naveo niz neistina. Prva je da je ostao zaprepašten čitajući moju izjavu, a ja sam to već govorio i ranije. Druga neistina jest da je radio u kontinuitetu s kraćim prekidima. Iz priložene dokumentacije se vidi da ga godinu dana nije bilo u bolnici ni u državi. I to nikako nije kraći prekid. U vrijeme njegova izbivanja, srpska agresija je držala trećinu države, pobijena su 7263 civila, srušeno je 14 bolnica te stotine gradova i sela uključujući zločine u Vukovaru, Škabrnji... Zbog njegova odlaska u Ameriku, sarkastično je nastala tzv. washingtonska bojna, po gradu u kojem je boravio - prisjetio se dalje Hebrang. Osvrnuo se potom i na Kujundžićevu tvrdnju “da nije bilo rata dok je ‘92. i ‘93. bio u Americi”.

Usavršavanje u Americi

- To su godine kada su bile oslobodilačke akcije od Medačkog džepa, operacije Tigar i Južno bojište, osnovane su ratne bolnice i trebao jer veliki broj liječnika, a Kujundžić je bio u Americi i nisam ga mogao zvati. U to vrijeme u državi je bilo i oko 600.000 izbjeglica, davali smo i medicinsku potporu Lašvanskoj dolini u kojoj je 30.000 ljudi dvije godine bilo u potpunom okruženju. Na pripremi probijanja u to okruženje tražio sam liječnike interniste, a to je Kujundžićeva struka, no on je i to preskočio. Te godine kad ga nije bilo, pripremala se i sanitetska taktika i mobilizirao se velik broj liječnika za konačno oslobađanje RH. Njega nije bilo ni ‘91. jer je prema vlastitom priznanju odlazio u Austriju. U vrijeme njegove američke karijere, u RH je bila duboka politička kriza koja je prijetila nemirima i zdravstvo je bilo na najvišem stupnju pripravnosti. Usporedbe radi, iz Amerike sam dovezao desetak kolega da nam pomažu u ratnim bolnicama poput Metkovića. Oni sigurno ne bi došli da su znali da naš liječnik odlazi k njima na stručno usavršavanje - napomenuo je Hebrang, naglasivši kako su američki doktori “riskirali svoje živote za nas dok se kod njih Kujundžić usavršavao”.

Ministrove tvrdnje da je oružje zadužio u bolnici kao liječnik u KB Sveti Duh, Hebrang je “pobio” rekavši da je oružje mogao dobiti jedino u “organizaciji stožera ratnog saniteta i to samo kod odlaska na teren zaduživši pritom pištolj, dok je on kao načelnik saniteta imao kalašnjikov”. Ministrovu tužbu Hebrang, pak, smatra klevetničkom i uvredljivom.

- Kujundžić kaže da sam ga prije hvalio i da ne zna zašto ga sada napadam, a zna da je lagao da je sudionik Domovinskog rata kada sam ga imenovao za svog pomoćnika. Kleveće me da sam osoba koja je izjavila ‘da ne lažem već samo da ponekad ne govorim istinu’. On zna da je to izmišljotina te da originalna izjava stoji u Saboru. Oklevetao me i da su ‘u mojim genima udbaški geni kao i kod mojega oca’, a zna da je moga oca upravo ta Udba ubila. Iako je politički stav o Domovinskom ratu i braniteljima potpuno okrenut, treba razotkriti one koji se lažno predstavljaju. Kujundžić je spomenuo da je naveden u nekadašnjem registru branitelja, no taj registar je bio jedan od najvećih falsifikata u RH povijesti jer u njemu nije bilo ni Tuđmana ni Šuška pa je stavljen izvan snage - rekao je još Hebrang i dodao da su ministrovi odlasci u inozemstvo “bili nemoralni i protuzakoniti”.

Nije mogao prijeći ni preko ministrovih odlazaka u Austriju kada je rekao, između ostaloga, da je išao tamo naučiti medicinsku metodu ERCP.

Ratni staž

- I to je obmana jer smo tu metodu, naša najbolja endoskopičarka prof. Katičić i ja, pet godina prije toga već bili uveli, pa je mogao doći kod nas u KB Merkur, a ne pod tim izgovorom napuštati ratni teritorij. A što je tiče potvrde MORH-a, ona je izdana sedam godina nakon rata i to ne prema registru MORH-a, nego u upravnom postupku koji je proveden uz dovođenje najmanje dvaju svjedoka. On je svoju braniteljsku ulogu završio 15. listopada 1991., a tada rat još pravo nije ni počeo. Rekao je i da je bio kao civil na oslobađaju vojarni - zaključio je Hebrang, podsjetivši da su “sve vojarne bile oslobođene dva mjeseca nakon prestanka Kujundžićeva tzv. ratnog staža”.

Podsjetimo, okidač Kujundžiću za tužbu bile su Hebrangove riječi o njegovim aktivnostima iz 1991. i 1992. godine: “Otišao je u Njemačku, dolazio na nekoliko dana obraniti doktorat i vraćao se u Njemačku. Čak je jednom bio u Lipiku na sat vremena kad je oslobođen, to je sve što je ‘primirisao’ bojišnice, ali to sam doznao prekasno. Kada sam ga 2004. godine zapošljavao u Ministarstvu, vjerovao sam na riječ čovjeku koji sjedi preko puta mene i gleda me u oči...”.

'Moguće su nove tužbe zbog neistina u Hebrangovoj obrani!'

Iz dopisa Ministarstva obrane Uprave za ljudske potencijale, Službe područnog ureda, iščitava se da je Kujundžić “od 20. siječnja 1991. do 15. listopada 1991. bio pripadnik dobrovoljačke oružane skupine Medveščak koja je djelovala na području istoimene općine. Djelovanje pripadnika DOS-a sastojalo se u blokadama prometnica i vojarni i organizaciji mjesta straže radi zaštite stanovništva”.

- Okrivljenik kontinuirano od 2012. u javnost pušta neistine da je ministar Kujundžić ‘91. i ‘92. proveo u Njemačkoj. U spis je stigao dokument MORH-a o ratnom putu ministra iz kojeg se vide sve činjenice, a i svjedoci su potvrdili da je riječ o izmišljotini okrivljenika bez uporišta. Što se tiče obrane okrivljenika, opet je izneseno niz neistina za koje ćemo razmotriti hoće li biti predmet novih postupaka nakon što optužbi bude omogućeno postavljanje pitanja na idućoj raspravi - kaže Danijel Papak, odvjetnik ministra Kujundžića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:38