POŽAR

GUSTI CRNI DIM UZDIŽE SE IZNAD ZAGREBA, VIDLJIV JE IZ VEĆEG DIJELA METROPOLE Planulo je reciklažno dvorište na Jakuševcu, vatrogasci su na terenu

 
 Tomislav Krišto / CROPIX, čitatelji Jutarnjeg

Zagrebački vatrogasci gase veliki požar koji je u srijedu kasno poslijepodne izbio u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu otkud suklja crni gusti dim. Kako se doznaje u zagrebačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, zapalio se odbačeni namještaj na površini od oko sto četvornih metara, a s obzirom na veličinu požarišta i činjenicu da su plameni jezici dosezali visinu od desetak metara, borba sa stihijom mogla bi potrajati.

Vatrogasci navode da su uspjeli okružiti vatru i razdvojiti prostor zahvaćen plamenom od neugroženog prostora. No, kako su izvijestili oko 21 sat, sada trebaju ugasiti otvoreni plamen što bi, prema vatrogasnom iskustvu, moglo potrajati čitavu noć, možda i dan, s obzirom na veličinu vatrom zahvaćene površine, ali i količinu gorive tvari. Nakon prigušivanja krenut će se na raskapanje opožarenog materijala i dogašavanje vatre.

Iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama oko 22 sata su izvijestili da otvorenog plamena više nema.

Gusti crni dim koji se uzdiže iznad mjesta požara vidljiv je iz gotovo cijelog Zagreba. Na terenu je angažirano 130 vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s 45 vatrogasnih vozila. Osim službenika PU Zagrebačke i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, na terenu se nalaze i predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Čistoće, Vodoopskrbe i odvodnje te Hrvatske elektroprivrede.

- Požar ne predstavlja ugrozu za stanovništo, a potpuno gašenje očekuje se tijekom jutarnjih sati, navode u Uredu.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pregledali su podatke s mjernih stanica i prema podacima, nema onečišćenja zraka, priopćilo je u srijedu navečer Ministarstvo unutarnjih poslova.

Zavod će, kako navodi MUP, provesti i mjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara i naknadno u Utrinama. O tim rezultatima će obavijestiti i Centar 112 Zagreb.

FOTOGALERIJA: Požar na Jakuševcu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:26