NIJE HTIO OBJASNITI NIŠTA

'HALO, POLICIJA, SNIJEG MI JE ZATRPAO PRIJATELJE, ŠALJITE I HITNU!' Ličanin alarmirao sve službe, spasioce zbunio prizor na mjestu događaja

    AUTOR:
    • Mario Pušić

  • OBJAVLJENO:
  • 23.01.2019. u 23:30

Ranko Šuvar / CROPIX

Ličanina Juricu su nakon toga uhitili, ali on policajcima nije htio objasniti zašto je to učinio, samo je šutio

Teško je objasniti razloge zbog kojih normalan čovjek može lažno prijaviti tešku nesreću, znajući da će na noge bez razloga dići sve interventne službe. Hir, obijest, zloba ili neki treći, samo njemu poznati razlozi natjerali su tako Gospićanina Juricu L. (50) da nazove Centar 112 i prijavi strašnu nesreću.

On je 5. ožujka prošle godine oko 23 sata nadležnim službama prijavio da je u mjestu Klanac snijeg zatrpao vozilo u kojemu se tada nalazio njegov brat Željko L. i poznanik Luka Š. Na mjesto prijavljenog događaja je odmah upućen tim Hitne medicinske pomoći kao i policijska ophodnja iz Gospića, no dolaskom do opisanog mjesta shvatili su da srećom nije stradao nitko, ali nažalost, da su bez ikakvog razloga izlazili na intervenciju. Općinsko državno odvjetništvo je zbog toga protiv počinitelja podiglo optužnicu kojom ga terete za kazneno djelo lažne uzbune.

Lažna žrtva

Juricu su nakon događaja uhitili, međutim u policiji im nije želio objasniti zašto je to napravio već se branio šutnjom. Ispitan je njegov prijatelj Marin S. koji je svemu svjedočio. Kod njega u gostima, naime, tada je bio Jurica, ali i dvojica nesuđenih stradalnika.

Kaže da je ovaj samo u jednom trenutku rekao kako će pozvati policiju i hitnu i prijaviti im da je drugu dvojicu zatrpao snijeg s krova, te otišao izvan kuće s mobitelom u ruci. Vratio se u kuću nakon što je to učinio bez da je ikome dao neko suvislo objašnjenje. Takav slijed potvrdila je i lažna žrtva nesreće Luka Š, dok je policajka iz Gospića ispričala kako su zaprimili paničnu dojavu o zatrpavanju snijegom.

- Slijedom navedenoga proizlazi dovoljno osnova sumnje da je okrivljenik Jurica L. počinio kazneno djelo lažne uzbune, temeljem čega se podizanje ove optužnice ukazuje opravdanim i na zakonu utemeljenim - smatra ODO Gospić.

Dosje

Okrivljenik je do sada višestruko osuđivana osoba, a i ovo kazneno djelo počinjeno je tijekom roka kušnje nakon posljednje presude, pa tužiteljstvo predlaže izricanje kazne od četiri mjeseca zatvora, ali i da se ona zamijeni radom za opće dobro. Smatraju da je to odgovarajuća kazna kojom će se postići svrha kažnjavanja.

Više od četvrt stoljeća se okrivljeni provlači po zatvorima, a krenuo je 14-godišnjom zatvorskom kaznom koju mu je presudio Vojni sud u Karlovcu 1993. godine zbog kaznenog djela ubojstva, a godinu kasnije je osuđen i zbog teške krađe, te na istom sudu i zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda na godinu i pol zatvora.

Osam godina kasnije u Gospiću su ga osudili zbog krađe na uvjetnih šest mjeseci, da bi potom u Zadru zbog krivotvorenja isprava bio osuđen na godinu uvjetnog zatvora. Osim toga, ima i podeblji dosje u prekršajnoj evidenciji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo