'BALKANSKI RATNIK' SIJE SMRT

I zaštitar žrtva zapljene dvije tone kokaina

Ubojstvo Mladena Popovića Popa pod povećalom je međunarodnih istražitelja

ZAGREB - Mladen Popović Pop, koji je jučer pokopan u rodnom selu Klopče kod Zenice, do prije godinu dana radio je kao uposlenik zaštitarske tvrtke Bilić-Erić.

Tog 40-godišnjaka u nedjelju je, pod za običnog čovjeka potpuno nevjerojatnim okolnostima, hicem iz pištolja u Puli ubio Dino Marinković iz Fažane, povezan s narkomiljeom. Naime, navodna se žrtva otmice, svezana lisicama, u vožnji uspjela domoći pištolja i jednog od otmičara, Popovića, ubiti, a drugog, Marija Gigla, raniti. Policajci su Marinkovića sklonili na sigurno i nikome se ne javlja. Pokušali smo ga kontakirati uz pomoć oca koji mu je prenio našu poruku, ali ostali smo bez povratne informacije.

Ubijenog bivšeg policajca s mostarskog područja, nastanjenog posljednjih godina u Sesvetama, povezuje se sa zagrebačkim narkomiljeom. Ali, kako je rekao ravnatelj policije Oliver Grbić, istraga o ubojstvu u Puli dio je šire višegodišnje međunarodne narkoistrage.

Istražitelji pokušavaju utvrditi i što je Popović radio za Bilić-Erić te pod kojim je okolnostima napustio tvrtku koju su proteklih godina mnogi povezivali s Vinkom Žuljevićem Klicom, umirovljenim pukovnikom HVO-a. Žuljević, ali i odgovorni u toj tvrtki opovrgavaju bilo kakve međusobne veze, no između Žuljevića i Bilića-Erića, gdje je zaposlen dio njegovih bivših suboraca iz HVO-a, osim javnih pogovora i policijskih saznanja, nema nikakvih formalnopravnih poveznica.

Ipak, činjenica da je Dino Marinković ubio bivšeg zaštitara te tvrtke u policiji je shvaćena vrlo ozbiljno i on je dobio stalnu policjsku zaštitu nakon što ga je istražni sudac saslušao i pustio da se brani sa slobode.

Smrt Mladena Popovića neizravno je povezana s ubojstvom u Šišanu 6. prosinca prošle godine, kada je života lišen Riječanin Aleksandar Ausilio (39), a teško je ranjen Puljanin Denis Dukić (34). Ausilio i Dukić pokušali su doći do novca koji je Moratto navodno stekao prodajem droge, a svjedok tog događaja bio je upravo Dino Marinković.

Posljednji slučaj povezuje se i sa zapljenom 1,3 kg kokaina i uhićenjem Drage Grgića (46) 22. studenoga prošle godine kod tunela Učka. No, kako doznajemo iz izvora bliskih istrazi, trag ubojstva Mladena Popovića vodi i do akcije Balkanski ratnik iz studenog prošle godine, kada su u akciji DEA-e i BIA-e, te regionalnih policija zaplijenjene više od dvije tone kokaina u Urugvaju.

Nastavno na to, uz Balkanskog ratnika veže se i ubojstvo pulskog ugostitelja Tripe Penovića u lipnju 2008., a dio te narkoskupine su i hrvatski državljani Anastazije Martinčić koji je uhićen u Urugvaju i Goran Damjanović koji je u pritvoru u Kopru.

Ispitali i Marija Sovu

Upravo u vrijeme kad se događao pokušaj Marinkovićeve otmice, na istarskom su području policajci zatekli i priveli Marija Sovu, starog znanca i poznatog lika sa stranica crnih kronika. Riječ je o čovjeku kojem se sada ponovno sudi nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu za ubojstvo Marija Marana u samoobrani ispred zagrebačkog diskokluba Aquarius 2000. godine.

Upravo je Sovu u HIS-ovoj akciji Barakuda obrađivao agent Veselin Marinov zvan Bugarin kojega je, prema pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda, u zagrebačkom kafiću NBA u nužnoj obrani ubio Vinko Žuljević Klica. Sovu zasad ne povezuju s pokušajem Marinkovićeve otmice iako je navodno prijatelj ranjenog Marija Gigla.

Njegova pogibija iznenadila je susjede koji nisu slutili čime se bavio

Zašto je i po čijem nalogu Mladen Popović Pop trebao s Mariom Giglom oteti Marinkovića, istražitelji tek trebaju utvrditi.

Policajci imaju nekih saznanja o Popovićevim poslovima vezanim uz bivšu tvrtku u kojoj je radio kao zaštitar, no to tek provjeravaju. Njegova pogibija iznenadila je susjede u naselju Brestje, gdje je sa suprugom i dvoje djece živio u stanu u dvokatnici, a pamte ga kao čovjeka koji se nije isticao ili zabadao nos u tuđe poslove. Posebno su ih iznenadile okolnosti pogibije.

- Nismo ni sanjali da se bavi kriminalom. Žena mu je draga i sigurna sam da nije ni ona imala pojma o njegovim rabotama - zaključila je stanarka jedne od susjednih kuća u Kraljevićevoj ulici u Brestju. Žena iz dvokatnice u kojoj živi obitelj Popović rekla je da policajci nisu dolazili pretresati njihov stan.

U sjedištu zaštitarskog poduzeća Bilić-Erić danas, u trenucima dok je u tijeku bio pokop Mladena Popovića, vladala je tmurna atmosfera. U kafićima sesvetskog Millenium centra ozbiljna lica muškaraca u odorama zaštitarske tvrtke odavala su zabrinutost i sućut za poginulog kolegu. (D. Butorac)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:32