OSTAO BEZ KOMPLETNE UŠTEĐEVINE

IMUĆNOG ZG UMIROVLJENIKA POTKRADALI GODINAMA, OSTAO BEZ SVEGA Kako je 'policajka Maja', nakon krađe 1,7 milijuna kuna, upala u klopku prave policije

 CROPIX

Banda drskih preveranata godinama je iskorištavala demenciju 88-godišnjega umirovljenika s područja Zagreba, te mu glumeći razne uloge uzela blizu 1,7 milijuna kuna. Što je najgore pri svakome novome posjetu, prevaranti su se predstavljali kao policajci koji su se raspitivali za raniji slučaj te su mu došli uzimati otiske prstiju, izuzimati novčanice radi vještačenja i slično.

Prije tri dana policija je uhitila 29-godišnju Draganu Đ. koja je po tko zna koji puta ponovno krenula u pljačku 88-godišnjaka, predstavivši mu se kao "policajka Maja" koja je riješila sve ranije slučajeve krađa i prijevara u kojima mu je otuđen novac, no ovoga puta se umiješala umirovljenikova kći koja inače živi u inozemstvu, i koja je vidjela da se ocu sprema još jedna, tko zna koja po redu, prevara.

Naime, dogovorivši sastanak s 88-godišnjakom u gradu "policajka Maja" je telefonom tražila da 88-godišnjak donese još 1000 kuna, kako bi mu ona "riješila" sve ranije slučajeve u kojima je pokraden. "Imate li još novaca?", pitala je "policajka Maja" u telefonskom razgovoru 88-godišnjaka, na što joj je on, a do tada su ga već dvadesetak puta opljačkali, rekao: "Nemam više ništa, sve su mi pokrali.". No, "policajka Maja" se nije dala smesti, već mu je rekla neka podigne 1000 kuna i donese ih na dogovoreno mjestu u centru grada. Ali ovoga puta se u Zagrebu zatekla i umirovljenkova kći koja je shvatila šta se sprema i o svemu obavijestila policiju.

U ponedjeljak oko 17 sati 88-godišnjak je došao na dogovoreni sastanak, a zatim mu je ususret potrčala "policajaka Maja" te ga počela grliti i ljubiti, no ubrzo su na nju skočili pravi policajci te je uhitili. "Samo sam htjela od njega posuditi 1000 kuna jer sam se dan ranije posvađala s mužem pa nisam imala novca", rekla je Dragana Đ. ustvrdivši da je 88-godišnjaka znala od ranije jer mu je već jednom prodala kremu. Međutim, završila je u Remetincu, a činjenica da je već ranije pet puta bila osuđivana zbog krađa i prijevara diljem RH nije joj išla u korist.

No, za razliku od ovoga pokušaja prevare, ostali deseci prevara i krađa 88-godišnjaka ostaju neriješeni, a bilo ih je mnogo. Sve je počelo 2015. kada je u listopadu 88-godišnjaka nazvala "gospođa iz Zagrebačke banke" te mu rekla da ga kontaktiraju iz banke radi zamjene novca. Ubrzo je ta nepoznata bankarica i došla u stan te mu uzela oko 10.000 kuna. Par mjeseci kasnije, početkom 2016., kontaktirali su ga zbog pomoći oko preminuloga člana obitelji, no dok je razgovarao s tim osobama one su mu ukrale novčanik s 1200 kuna. Zatim kreću uzastopni posjeti "policajaca i policajki" koji mu stalno nude pomoć s rješavanjem ranijih prevara. Dolazili su tako "policajci" kako bi uzimali otiske, novčanice, uspoređivali brojeve novčanica...

U siječnju 2017. najprije su mu tako inspektorice uzele oko 3500 kuna. Samo tjedan dana kasnije dobiva novi poziv u kojemu kažu da zovu iz policije zbog ranije prevare te mu uzimaju još oko 3500 kuna. Par mjeseci kasnije dolazi mu medicinska ekipa za pregled srca koja mu uzima oko 1500 eura, a onda lažni policajci počinju raditi sve ozbiljnije.

U proljeće 2017. lažni policajci ga nagovaraju da digne čitavu ušteđevinu 210.000 eura i 118.000 kuna te im preda kako bi je čuvali, što starac, ništa ne sumnjajući radi demencije, i radi. Nakon još nekoliko posjeta lažnih policajaca u kojima im daje još par desetaka tisuća kuna, umirovljenik praktički ostaje bez novca. Tada mu pak nude masažu te mu traže da skine dva prstena, pa mu kradu i njih. Kod svih ovih kaznenih djela počinitelji nisu pronađeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:31