POVRATAK U ŽIVOT

ISPOVIJEST ŽRTVE IZ TUČNJAVE U KOJOJ JE SUDJELOVAO SIN HDZ-ovca CULEJA 'Ne znam tko me tukao, ali znam da sam sad slijep i jako sretan što sam živ'

Mladi Slavonac se borio za život nakon što ga je skupina mladića premlatila na parkiralištu u Vinkovcima. Dugo je bio u komi, a sada ga čeka još jedna velika bitka
 Marko Mrkonjić / CROPIX

Ivan Mikuljan (22) iz Andrijaševaca, koji je teško nastradao u uličnoj tučnjavi 22. kolovoza 2018. u Vinkovcima i kojemu je život visio o tankoj niti, uspio je dobiti svoju najveću bitku i uz pomoć liječnika i medicinskog osoblja KBC-a Osijek te Opće županijske bolnice Vinkovci preživjeti teške ozljede glave i mozga. Podsjetimo, Ivanu je bila slomljena jagodična kost, ozlijeđen mu je lijevi maksilarni sinus, te je imao nekoliko krvarenja u mozgu, koji mu je natekao. Takve ozljede ipak su ostavile posljedice na ovog mladića. Ivan je, naime, oslijepio.

- Da. Uspio sam preživjeti, unatoč lošim prognozama. Liječnici se nikada nisu predavali, kao ni ja sam, premda sam većinu tog vremena proveo u komi ili bez svijesti. Vjerojatno je presudila i jaka volja za životom i danas sam sretan što sam živ, ali su ozljede dovele do atrofije vidnog živca i sljepoće - smirenim tonom priča nam mladić, koji je iz osječke bolnice otpušten 3. siječnja 2019., što se, s obzirom na težinu ozljeda i prognoze, može nazvati gotovo medicinskim čudom.

Bez prognoze

- Neizmjerno sam zahvalan neurokirurgu Marku Kovačeviću iz KBC-a Osijek i liječnicima u vinkovačkoj bolnici, kao i medicinskom osoblju obiju bolnica. S ozljedama glave i mozga sada je sve u redu i ne osjećam nikakve tegobe - istaknuo je mladić, kojemu su liječnici nakon više operacija, kada je postalo jasno da će se izvući, na dio lubanje ugradili i plastiku kako bi je zatvorili. To mu je danas najmanji problem. Sada mu je život usmjeren na probleme s vidom.

- Bio sam na pregledu u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje su zaključili da s obzirom na kliničku sliku ne vide terapijske mogućnosti koje bi dovele do poboljšanja vida na oba oka. Kazali su mi da se držim liječničkih uputa što se tiče oporavka, da se previše ne umaram psihofizički, da se što više odmaram i mirujem uz povremene šetnje i propisane vježbe te da bi u sljedećih nekoliko mjeseci možda moglo doći do određenog poboljšanja vida, ali se nisu usudili prognozirati hoće li se to dogoditi i u kojoj mjeri - kaže Ivan, koji nam objašnjava da mu je u zatvorenom prostoru sve crno i da baš ništa ne vidi, dok kada izađe van, lagano nazire određene siluete.

- Sretan sam što sam živ, a kada sam uspio preživjeti takve ozljede, vjerujem da mi se može vratiti i vid kako bih se mogao vratiti na posao, kako bih opet mogao zajahati konja na pokladnom jahanju... - ističe Ivan, koji je prošloga tjedna bio na pokladnom jahanju u društvu jedne prijateljice samo što sada, prvi put, nije mogao jahati.

O kobnom 22. kolovoza kada je oko 1.42 sata u središtu Vinkovaca brutalno pretučen, kaže, niti može, niti želi govoriti.

- Istraga je u tijeku, pa i ne smijem, a iskreno praktički se ničega i ne sjećam. Znam da smo bili u jednom kafiću i da smo krenuli prema parkiralištu na kojem nas je trebao pokupiti prijatelj s automobilom i odjednom su se neki tipovi zatrčali na nas, osjetio sam jak udarac i samo sam pao na beton - kaže Ivan, koji je k sebi došao u vinkovačkoj bolnici, gdje mu se stanje ubrzo pogoršalo.

Kobna noć

- Sjećam se da su došli neki ljudi i rekli da će me voziti u Osijek, a onda je netko rekao da ću ja vjerojatno za par sati umrijeti. Taj netko očito nije znao da ja slušam. Ubrzo nakon toga pao sam u komu u kojoj sam uz povremene prekide bio praktički do prosinca - kazao je Ivan, koji svoju obitelj nije zaboravio. Svima im zna imena, prepoznaje glasove, i rodbini i prijateljima.

Dečke koji su ga napali, kaže, ne poznaje. Čak mu ni njihova imena nisu poznata. Od nas je doznao da ga je Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru oslobodilo krivnje za sudjelovanje u tučnjavi. Policija je, naime, u kaznenoj prijavi za ovaj događaj među 15 osumnjičenih navela i Ivanovo ime.

- Drago mi je da je tako, jer bi sve drugo bilo nepravedno. Ja se ni s kim nisam tukao niti sam koga ozlijedio. Nadam se da će se sve točno i istinito utvrditi i da će oni koji su krivi za to i odgovarati - poručuje mladić iz Andrijaševaca.

Četiri kažnjena

ODO u Vukovaru je, inače, objavio da su Vijeću za mladež Općinskog suda u Vukovaru podnijeli prijedlog za izricanje maloljetničke sankcije prema četiri maloljetnika, dok su protiv dvojice maloljetnika odbacili kaznenu prijavu, kao i protiv Ivana. Ovoj četvorici, pak, prijeti kazna zatvora do tri godine.

U odnosu na preostalih osam osumnjičenih, među kojima je i 20-godišnji L. M., kojega se sumnjiči da je udario Mikuljana, nakon čega je on pao i glavom udario u beton, istraga i dalje traje, a ako im se utvrdi odgovornost i završe na sudu, prijeti im zatvorska kazna od 1 do 8 godina, odnosno od 3 do 12 godina, ako se pokaže da je po život opasna posljedica prouzročeno namjerno.

Drugoosumnjičeni u ovom slučaju je i Domagoj Culej, sin HDZ-ova saborskog zastupnika Steve Culeja, kojega policija sumnjiči za sudjelovanje u tučnjavi.

Obitelj: Ostao je bez posla, baka mu je preminula od brige i tuge

Ivan Mikuljan je po preporuci liječnika od HZZO-a tražio da mu odobre odlazak u toplice, no to mu je odbijeno, navodno zato što je pokretan. Uložili su žalbu i sada čekaju rješenje. On je nezaposlen, jer mu je u trenutku napada istjecao ugovor na određeno u jednoj županjskoj tvrtki u koju je trebao biti primljen na neodređeno. U međuvremenu mu je preminula i baka, a ukućani nam kažu da je žena mjesec dana nakon Ivanove nesreće dobila moždani od kojega se nije oporavila. Vjeruju da se to dogodilo zbog brige i tuge za njim. Ivan, inače, živi s ocem i bratom. Majka mu je preminula dok je bio još maleni dječak. O njemu uz oca skrbe i stric sa svojom obitelji i teta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:41