STRAVA U SOLINU

ISTRAŽITELJI ZATEČENI BEŠĆUTNOŠĆU MLADIĆA OSUMNJIČENOG ZA MONSTRUOZNI ZLOČIN Susjeda bestijalno zatukao batom za meso pa otišao kući igrati igrice

Starica je mladića pustila u stan, a kad mu je okrenula leđa, izudarao ju je batom po glavi, a onda nasmrt zatukao njenog muža
 CROPIX

Iako splitska policija jučer tijekom dana još uvijek nije službeno potvrdila da je završeno kriminalističko istraživanje nad muškarcem privedenim zbog sumnje da je ubio 92-godišnjeg Vicencija Uvodića i teško ozlijedio njegovu 87-godišnju suprugu Senku u Solinu, neslužbeno doznajemo da za ovaj brutalni čin sumnjiče 24-godišnjaka koji živi u istoj zgradi kao i žrtve.

Navodno postoje čvrsti dokazi da je mladić umiješan u zločin te tragovi koji ga povezuju s ubojstvom i pokušajem ubojstva, a policija je tijekom jučerašnjeg jutra “češljala” okolinu zgrade u ulici Stjepana Radića 8 u potrazi za tupim, tvrdim predmetom kojim su izudarani vremešni supružnici. U blizini zgrade pronašli su odbačeni bat za meso s tragovima krvi koji povezuju s mladićem.

A po dosad poznatim informacijama, sve se odigralo oko 18 sati, kada je 87-godišnjakinja ništa ne sluteći otvorila vrata ubojici. Da je to najvjerojatnije i bilo tako svjedoči i činjenica da na ulaznim vratima stana nema nikakvih tragova provale ili pokušaja nasilnog ulaska. Žena je očito poznavala ubojicu te mu je okrenula leđa i krenula prema dnevnom boravku, gdje je njen suprug Vicencio gledao televiziju sjedeći na kauču. Ubojica je potom najvjerojatnije udario ženu s leđa u potiljak te je ona pala na pod. Ne zna se je li njen suprug čuo nekakvo komešanje u hodniku ili ga je napadač iznenadio, no nakon što je ona oborena, došao je do starca i s više udaraca izudarao ga po glavi.

Nisu bili imućni

Tek će nakon obdukcije biti poznato koliko je puta izudaran, no velika količina krvi uokolo mjesta gdje je nađen te stravične višestruke ozljede prednjeg dijela glave, ali i potiljka, svjedoče o brutalnosti ubojice. Još uvijek nije poznat motiv ovakvog bestijalnog iživljavanja, a istražitelji u stanu nisu pronašli nered “klasičan” za ovakva razbojstva, poput razbacanih stvari, otvorenih ormara i slično.

Uočili su da je otvoreno nekoliko ladica, no tek treba utvrditi je li što ukradeno i o čemu se radi. Žrtve, izgleda, nisu bile imućne, živjele su prosječnim umirovljeničkim životom, a nisu u posljednje vrijeme, bar koliko istražitelji za sada znaju, došli do značajnijeg novca prodajom zemlje ili slično.

Do osumnjičenog mladića policija je došla kada je nesretna žena nakon sat vremena, oko 19 sati, došla k svijesti i uspjela alarmirati susjede. Tada im je rekla tko ih je napao, a oni su pozvali policiju koja je stigla vrlo brzo. Osumnjičeni mladić, ispričali su nam susjedi, čak je navodno sa svojim ocem, nakon što se po zgradi pročula vijest da je došlo do zločina, došao dva kata ispod svog stana vidjeti što se dogodilo sa susjedom. Do tada se igrao na kompjuteru u svom stanu.

Mirno sjedio

Kad su policajci stigli po njega bio je vrlo smiren i “hladan” za razliku od članova svoje obitelji koji su ostali u potpunom šoku. Bez ikakvog odugovlačenja ili opiranja mirno je sjedio i slušao upute istražitelja, bio je vrlo kooperativan te im je dao svoju odjeću i obuću.

Mladić je dosad, kako smo doznali, imao tek dvije prekršajne prijave zbog posjedovanja manjih količina marihuane, i to posljednju 2016. godine. Na njegovom profilu na jednoj od društvenih mreža može se vidjeti da je obožavatelj heavy metal glazbe, filma “300” i Torcide te da je pohađao Obrtničku školu i bavio se glazbom.

Kontaktirali smo jučer i sina napadnutog bračnog para koji je, još uvijek u šoku, odbio govoriti za novine.

- Nije mi do ničega, nikakvih pitanja. Hvala vam na razumijevanju - kazao nam je čovjek.

Obranu osumnjičenog mladića preuzeo je splitski odvjetnik Boris Majić, koji nam je jučer oko podneva potvrdio da ga je angažirala osumnjičenikova obitelj.

- Moj klijent još nije saslušan u policiji, to tek očekujemo. Ne mogu vam ništa više reći jer još s njim nisam obavio razgovor - rekao nam je odvjetnik Majić. Kako smo neslužbeno doznali, ozlijeđena 87-godišnjakinja podvrgnuta je u splitskoj bolnici operativnom zahvatu i postoje velike šanse da preživi. Dežurni zamjenik ŽDO-a naložio je obdukciju tijela pokojnog Vicencia.

Očekuje se da osumnjičeni 24-godišnjak nakon ispitivanja na ŽDO-u tijekom subote bude priveden istražnom sucu splitskog Županijskog suda te da će mu biti određen istražni zatvor.

Osumnjičenom odredili pritvor

Mladiću osumnjičenom za monstruozan zločin u Solinu određen je, kako se doznaje, istražni zatvor i to po tri zakonske osnove; zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, zatim zbog opasnosti od ponavljanja djela, te zbog posebnih teških okolnosti kaznenog djela.

Nakon što je 24-godišnjak ispitan u Državnom odvjetništvu i nakon što mu je istražna sutkinja odredila istražni zatvor mladić je prebačen na splitske Bilice.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija iznio je svoju obranu. Postoji mogućnost da će se u daljnjem tijeku postupka, a s obzirom na sve okolnosti djela, obrana pozivati na neubrojivost, no tek će psihijatrijsko vještačenje, koje ćee najverojatnije biti predloženo pokazati je li i u kojoj mjeri mladić bio neubrojiv u trenutku počinjenja teškog ubojstva i pokušaja teškog ubojstva.

Za djelo koja ga tereti predviđena je kazna dugotrajnog zatvora do 50 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:09