UŽAS NA HRVATSKO-SRPSKOJ GRANICI

Isusovačka služba za izbjeglice podržava pravobraniteljicu da se istraži pod kojim je okolnostima poginula djevojčica Madina

Isusovačka služba za izbjeglice pozdravlja reakciju i inicijativu pučke pravobraniteljice da ispita što se dogodilo u slučaju tragične pogibije djevojčice Madine Hosseini, koja je izgubila život u studenom 2017. godine pod naletom vlaka na hrvatskoj-srpskoj granici.

U priopćenju koje je Isusovačka služba za izbjeglice uputila medijima u srijedu navečer, ističe se da je inzistiranje na razrješavanju nesretnih okolnosti poruka da slabije i nezaštićene strane, poput afganistanske obitelji, imaju nekog tko će ih čuti.

Izvješće pučke pravobraniteljice jasno ukazuje na očite kontradiktornosti te pozivamo na kriminalističko istraživanje i istragu, kaže se.

"Ako se pokaže da su službenici hrvatske policije postupali nezakonito u slučajevima koje spominje pravobraniteljica, očekujemo da pojedinci odgovaraju za svoje postupke i propuste. Papa Franjo je u svojoj ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan selilaca i izbjeglica govorio upravo o izbjeglicama na granicama i napomenuo da 'osobnu sigurnost pojedinca uvijek trebamo stavljati ispred nacionalne sigurnosti'. U tom pogledu ukazao je na 'potrebu osiguravanja odgovarajuće izobrazbe djelatnika zaduženih za kontrolu granica'. Ukratko: ne možemo reći da čuvamo granice ako nam na tim istim granicama ginu djeca", istaknuo je ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun.

Isusovačka služba za izbjeglice, u skladu sa svojom misijom zagovaranja prava izbjeglica i drugih prisilno raseljenih osoba, tijekom 2016., 2017. i 2018. upozoravala je na moguća nezakonita postupanja službenika hrvatske policije prema tražiteljima azila te kršenju ljudskih prava kad zateknu migrante u iregularnom statusu na području Republike Hrvatske.

"Brojnim dopisima izražavali smo svoju zabrinutost glede postupanja policijskih službenika te vraćanja tražitelja azila i migranata u iregularnom statusu u Republiku Srbiju bez provođenja postupaka propisanih Zakonom o strancima i Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti. Posebno je zabrinjavajuće što su se takvi postupci primjenjivali i prema djeci bez pratnje, o kojima smo saznavali preko kolega Isusovačke službe za izbjeglice koji djeluju u Republici Srbiji," zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:34