NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

'IZ OVOG PROIZLAZI DA SE KORUPCIJA POTPUNO UKORIJENILA U AKADEMSKIM KRUGOVIMA' Profesori osječkog Prava osuđeni na zatvor zbog namještanja ispita

Pravni fakultet u Osijeku, arhivska fotografija
 Vlado Kos / CROPIX

Trojica profesora s osječkog Pravnog fakulteta, jedan umirovljeni, te dvojica aktualnih, osuđeni su u ponedjeljak nepravomoćno na zagrebačkom Županijskom sudu zbog namještanja ispita 2012. godine te su im izrečene bezuvjetne zatvorske kazne. Umirovljeni predstojnik katedre za Trgovačko pravo na navedenom fakultetu, Srećko Jelinić, osuđen je zbog primanja mita na dvije godine zatvora, dok su aktualni nositelj katedre građanskopravnih znanosti Vlado Belaj te predstojnik katedre za međunarodno privatno pravo Vjekoslav Puljko istom nepravomoćnom presudom osuđeni na dvije odnosno jednu i pol godinu bezuvjetnoga zatvora.

Također, sudsko vijeće je Belaju i Puljku izreklo mjeru zabrane obavljanja "zvanja, djelatnosti i dužnosti sveučilišnog profesora" u trajanju od 5 godina.

- Iz ovoga slučaja proizlazi da je korupcija potpuno ukorijenjena u akademskim krugovima. Dakle, ta korupcija nije bila otklon od sustava već je bila sam sustav. Takvo ponašanje profesora zaslužuje prijezir i bezuvjetne kazne. Javnost se s pravom može zapitati koliko kvalitetne kadrove dobivamo sa sveučilišta ovim načinom polaganja ispita, rekla je u ponedjeljak obrazlažući presudu sutkinja Rahela Valentić.

Nitko od optuženih profesora nije se u ponedjeljak pojavio na objavi presude, već su došli samo njihovi odvjetnici kao i Uskokova tužiteljica.

Riječ je o nepravomoćnom epilogu slučaja iz 2012. odnosno tzv. aferi Indeks-Osijek, kada je uhićeno više profesora s osječkoga Pravnoga fakulteta zbog optužbi da su primali mito za puštanje studenata na ispitima, predvođenih dekanom fakulteta dr. Igorom Bojanićem. Bojanić se pak prije početka suđenja nagodio s Uskokom te priznao krivnju, a izrečena mu je kazna dobrotvornoga rada te 100.000 sporedne novčane kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:30