MANIJACI

IŽIVLJAVANJE IZA REŠETAKA Splitski mafijaši terorizirali istražnog zatvorenika: Mučili su ga i ponižavali jer su saznali da mu je cura policajka

    AUTOR:
    • Vladimir Urukalo

  • OBJAVLJENO:
  • 18.09.2019. u 10:10

Liridon Berisha

 

Otkad su splitska policija i PNUSKOK u ožujku ove godine uhitili članove zločinačkog udruženja koji se otad nalaze iza rešetaka na splitskim Bilicama, svako malo USKOK objavljuje nova rješenja o proširenju istrage dodajući nova djela za koje se sumnjiče.

U najnovijem se rješenju dvojica članova zločinačke organizacije “osnovano sumnjiče za počinjenje kaznenih djela pokušaja iznude u sastavu zločinačkog udruženja”, dok se dvojica zatvorenika koji nisu članovi zločinačke ekipe terete za pomaganje u pokušaju iznude i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Sve se to događalo unutar zatvorskih zidina!

Nanjušili novac

Naime, prema USKOK-u, Robert Žuvela (21) i Liridon Berisha (28) su, “kao pripadnici zločinačkog udruženja protiv kojih se vodi istraga”, u razdoblju od 3. do 12. kolovoza 2019. godine prijetnjama iznuđivali jednog muškarca koji se nalazio na Bilicama kao istražni zatvorenik. Kako smo doznali, 40-godišnjak je u istražnom zatvoru završio jer se protiv njega vodi postupak zbog prijetnji koje je preko SMS-ova uputio svojoj bivšoj djevojci. Nakon prijema na Bilicama završio je u ćeliji s Rokom R. i Nikicom J. koji su se također nalazili u istražnom zatvoru. Oni su ta druga dvojica sada prijavljenih koji nisu članovi zločinačke organizacije, nego su u zatvoru zbog drugih (ne)djela.

Kad su Žuvela i Berisha shvatili da je 40-godišnjak vlasnik ugostiteljskog obrta na jednom otoku i da mogu doći do novca, zaprijetili su da će mu silovati sestru i djevojku ako im u roku od tri dana ne plati 15 tisuća kuna. Kako bi ga prisilili da im isplati traženi iznos, Žuvela je u dogovoru s dvojicom istražnih zatvorenika s kojima je dijelio zatvorsku ćeliju, Rokom i Nikicom, tukao žrtvu i ponižavao ga na najgnusnije moguće načine. Dodatni razlog iživljavanja bio je, kako neslužbeno doznajemo, to što su saznali da je 40-godišnjak trenutačno u ljubavnoj vezi s policijskom službenicom.

Zlostavljanje je trajalo nekoliko dana tijekom kojih bi žrtvu dovodili do vrata ćelije i silom mu udarali glavom i prislanjali je na rešetke prozora.

Morao klečati 

Kad bi mu glava bila stisnuta uz rešetke, Berisha bi ga, prolazeći pokraj ćelije, više puta udario šakom. Neslužbeno smo doznali da je nesretni muškarac čak bio prisiljen u nekoliko navrata klečati pred Žuvelom dok je ovaj pred njim bio polugol. Zbog svega što je proživljavao muškarac je bio toliko prestrašen da je svojoj majci rekao da mora platiti tih 15 tisuća kuna. No, do same isplate nikad nije došlo.

Naravno, kad su vidjeli da je šansa da dobiju novac izgledna, Žuvela i Berisha su, prema USKOK-u, od njega tražili da im da još 30 tisuća eura te da im prepiše vlasništvo nad jet-skijem vrijednim 23 tisuće eura, koji uopće nije bio u njegovu vlasništvu. No, to ih nije zabrinjavalo, nego su, kako bi ga uvjerili da to mora napraviti, nastavili sa svakodnevnim udaranjem i ponižavanjem 40-godišnjaka. Na kraju je žrtva popustila pa je na komadu papira napisao izjavu kojom Žuveli i Berishi prepušta vlasništvo nad jet-skijem. Taj papir, doznajemo, istražitelji još nisu pronašli.

Kako navodi USKOK, da bi ga i dalje ponižavali, s njegova su novčanog pologa kupovali predmete u zatvorskoj kantini vrijedne najmanje 500 kuna, koje su zadržali za sebe.

Slomili mu rebra

Osim toga, kako stoji u USKOK-ovu rješenju o proširenju istrage, Žuvela ga je jednom prilikom udarao po glavi i tijelu mokrim ručnikom u koji je bila zamotana plastična boca s vodom dok su Roko R. i Nikica J. nesretnog muškarca tukli nogama u leđa, slabine i prsa. Koliko su udarci bili jaki, govori i to da su mu slomili nekoliko rebara i tako ga teško ozlijedili.

Cijela je situacija otkrivena kada je jedne večeri zatvorski čuvar na otvoru na ćeliji primijetio nekakav karton koji je sprečavao pogled unutra. Na upit što se događa, iznutra je čuo odgovor da je sve u redu i da zatvorenici spavaju. Oni su pomislili da je otišao, no čuvar je malo pozornije poslušao zvukove koji su dolazili iznutra te shvatio da se čuju nečiji jauci. Odmah je reagirao te je 40-godišnjak premješten u drugu ćeliju, a nasilnici su izdvojeni. Sva su četvorica osumnjičenih dobila stegovne mjere, a Berisha je čak premješten u drugi zatvor. Prebačen je u Zadar zbog “sigurnosnih razloga”.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo