DVIJE GODINE ZATVORA

IZNUDA Potvrđena presuda Saši Radoviću. Od generala Ivana Čermaka tražio je milijun eura

Zagreb, 051208.Kulturno informativni centar ( KIC ), predstavljanje knjige Tko je jamio, jamio! autora Sase Radovica. Na slici: Sasa Radovic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Aleksandar Radović, pisac i aktivist, pravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora zbog iznuđivanja novca od umirovljenog generala Ivana Čermaka, piše Slobodna Dalmacija .

Drugostupanjsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda je, naime, potvrdilo presudu koju je izrekao sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Zorislav Kaleb.

Radović je, prema optužnici, kazneno djelo počinio u razdoblju od 28. rujna do 16. studenog 2011. Najprije se susreo s poznanikom Tomislavom Mičićem i zatražio od njega da Čermaku prenese kako je za milijun eura spreman povući kaznene prijave, odnosno prestati dalje javno iznositi svoje tvrdnje protiv njega.

Poručio je i da neće pristati na iznos manji od pola milijuna eura. Ovaj je to prenio Čermaku. Nakon toga je Radović nazivao Mičića i požurivao realizaciju pa su se 11. studenog sastali u Vili Vranješ u Opatiji.

Okrivljenik je tada rekao kako je napisao knjigu o Čermaku kao o ratnom profiteru i da će, ukoliko dobije traženi novac, prestati „kopati po tome“ te da može garantirati i kako nitko drugi neće „kopati“.

Kazao je i kako dovršenu knjigu neće izdati, zatim da će povući privatnu tužbu protiv generala, kao i da neće Državnom odvjetništvu upućivati požurnice u vezi kaznenih prijava koje je podnio.

Napomenuo je i kako se već postojeća knjiga, koja govori o Čermaku kao „ratnom profiteru koji se obogatio prodavanjem nafte Srbima za vrijeme Domovinskog rata“, neće dalje prodavati.

Mičić je sve to prenio generalu koji mu je, u strahu od narušavanja svog ugleda i položaja u društvu, dao 100 tisuća eura na ime dijela traženog iznosa.

Ovaj je tu svotu novca predao Radoviću 16. studenog na benzinskoj postaji „Vrata Jadrana“ kod Rijeke. Nakon toga je došlo do uhićenja okrivljenika, koji je bio pritvoren do 29. prosinca 2011., piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:12