JE LI TO KLJUČNI DOKAZ?

IZRAĐEN 3D PRIKAZ 'Tomislav Turibak nije mogao ubiti brata. Prenizak je. Ubojica je puno viši od Hrvoja'

Dio struke smatra da položaj ubodnih rana ne može biti jedini parametar za određivanje fizionomije ubojice

Gotova je 3D rekonstrukcija ubojstva Hrvoja Turibaka (24) , studenta Građevinskog fakulteta. Vještak Vojislav Maštruko u utorak je potvrdio da je završio elaborat i predao ga DORH-u.

- Mogu potvrditi da je moj posao završen. Svoj nalaz prezentirat ću ako dođe do kaznenog postupka u kojem će eventualno biti predložen u dokaznom postupku. Do tada mi nije dopušteno govoriti o detaljima - rekao je Maštruko.

Atipični udarac

U svojem je nalazu opisao i računalnim 3D prikazom dočarao Hrvojevo kretanje prije, za vrijeme, te neposredno nakon zadobivanja ubodnih rana. No usprkos trudu istražitelja i stručnjaka, ubojstvo u prizemnom stanu u zagrebačkom naselju Špansko i dalje ostaje nerasvijetljeno i sve je veća vjerojatnost da će ovaj zločin takav i ostati. Neslužbeno, Maštrukova rekonstrukcija samo je učvrstila tvrdnje brata Tomislava (23) da nije ubio Hrvoja.

Vještak Vojislav Maštruko

Naime, prema pozicijama ubodnih rana i smjeru kojim je bodež sjekao tkivo, ubojica je znatno viši od isprva osumnjičenog i uhićenog, a kasnije oslobođenog Tomislava Turibaka. Inače, Tomislav je znatno nižeg rasta nego pokojni Hrvoje, a ubojica je, prema svemu sudeći, izrazito visok. Nameće se pitanje je li ubojica nadmudrio policijske istražitelje i naveo ih na to da gotovo potpuno sigurni u krivnju brata Tomislava brzopleto krenu u kriminalističku obradu.

No, dio struke smatra da položaj ubodnih rana ne može biti jedini parametar za određivanje fizionomije počinitelja. Od izvora iz DORH-a neslužbeno se može čuti da je nemoguće bez sumnje utvrditi koliko je ubojica visok jer je ubode mogao zadati atipičnim udarcima ili je mogao stajati na nečemu, a čak i položaj ruku može zbuniti vještake.

Provjerio puls

Policija je uvjerenje da je Tomislav kriv djelomično temeljila i na njegovu neobičnom ponašanju tijekom ispitivanja. Naš izvor iz DORH-a smatra da rezultati vještačenja ne oslobađaju Turibaka od sumnje. No jedno je policijski instinkt, a drugo indicije i dokazi koji se mogu koristiti na sudu, zaključuje.

Tomislav Turibak, na slici lijevo s ubijenim Hrvojem i na slici desno u trenutku privođenja, nizak je rastom, a vještak tvrdi da ubojica mora biti visok

Hrvoje Turibak ubijen je 7. srpnja između 13.30 i 14.55 sati u stanu u Ulici Drage Gervaisa 12. Policiju je o pronalasku mrtvog tijela telefonom obavijestio brat Tomislav. U prvim iskazima rekao je da je brata posljednji put živog vidio kad je krenuo iz stana na rolanje na Jarun. Tvrdnje su potvrdile snimke nadzorne kamere hotela Antunović, koje su ga snimile kako na rolama prolazi u 13.57 sati u smjeru jezera, a u 14.38 sati kako se vraća.

Uhićenje Tomislava Turibaka pratile su neslužbene informacije da su kriminalisti bili uvjereni da imaju ubojicu. No, već prvog dana nakon uhićenja bilo je jasno da je istraga od početka krivo postavljena. Naknadno je morao biti proveden još jedan očevid u stanu Turibakovih jer prvi put forenzičari nisu uzeli uzorke iz sifona odvodnih cijevi. Bilo je i dvojbi je li ubojica ljevak ili dešnjak. Tomislav je, naime, ljevak, ali se podjednako dobro služio s obje ruke. Ispostavilo se i da je ‘kapitalni trag’, krvavi otisak šlape na mjestu zločina, ostavio djelatnik Hitne. Poslije je utvrđeno i da se ubojstvo nije dogodilo u sobi, gdje je pronađeno mrtvo tijelo, već u predsoblju.

Tomislav je podvrgnut ispitivanjima tijekom kojih je imao status glavnog osumnjičenika. Usprkos tome što pregledom njegove odjeće i tijela nije pronađen ni jedan trag koji bi upućivao da se on sukobio s Hrvojem. Jedini trag krvi Tomislav je imao na prstima, kojima je, kako je odmah rekao policiji, na bratovu vratu provjerio ima li puls.

Uloga vjere

Od trenutka uhićenja Tomislav branio šutnjom. To je očigledno povećalo sumnje policije. Tomislav je odmah nakon uhićenja zamolio policajce da ga odvedu do Kamenitih vrata. Izašli su mu u susret i odveli ga da se pomoli. Sve je jasnije da je vjera za Tomislava i za cijelu obitelj Turibak na prvom mjestu. Navodno imaju tako specifičan pristup prema pobožnosti da to mnogi ne mogu razumjeti. Vjera je bila presudna i za to što Tomislav nije pristao na poligraf. Prvo se tome nije protivio, ali nakon što mu je policija u uvodu ispitivanja spomenula vjeru, naglo je rekao da testiranje ne dolazi u obzir. Njegovo neuobičajeno ponašanje u policiji i činjenica da je ostao s bratom u stanu bili su jedini elementi za sumnje protiv njega.

Ubio ga je nožem u hodniku i premjestio tijelo u dnevnu sobu

Vještaci su potvrdili da pronađeni tragovi jasno ukazuju da je ubojica premjestio tijelo žrtve. Naime, najviše tragova krvi pronađeno je u hodniku stana, gdje su krvlju poprskani zidovi, ormar i pod. U sobi u kojoj je zatečeno tijelo Hrvoja Turibaka na stolu pokraj kojega je lažalo nije bilo ni kapi krvi. To je pak otežalo posao istražiteljima jer bi, da premještanja nije bilo, puno lakše mogli rekonstruirati dinamiku tragičnog događaja.

Državno odvjetništvo odlučilo je stoga izvojiti značajna sredstva i angažirati stalnog sudskog vještak za balistiku i mehanoskopiju Vojislava Maštruka (njegova 3D rekonstrukcija krvave pljačke Fine stajala je 300.000 kuna). ( D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:02