STRAVA U PALOVCU

'JASMINU JE NEKOLIKO PUTA UDARILA U GLAVU...' Zamjenik državnog odvjetnika: 'Smiljana Srnec postala je okrivljenica, evo za što je točno sumnjičimo'

Željko Hajdinjak / Robert Fajt / Hanza Media

Smiljana Srnec i Katarina Dominić

 

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Darko Galić potvrdio je danas da je Jasmina Dominić ubijena s dva udarca tupim predmetom te da njezina sestra Smiljana Srnec više nije osumnjičena već se vodi kao okrivljenica.

- Donošenjem rješenja o provođenju istrage više u postupku nemamo osumnjičenicu nego se prema zakonskoj terminologiji sada radi o okrivljenici, objasnio je.

- Okrivljenica se osnovano sumnjiči da je u ljeto 2000. u obiteljskoj kući u Palovcu usmrtila svoju sestru na način da joj je zadala tvrdim predmetom više snažnih udaraca po glavi. Time joj je nanijela višestruke prijelome u području glave koji su doveli do njezine smrti, dodao je.

Dodao je kako to ne znači da državno odvjetništvo odmah može početi s ispitivanjem svjedoka i provođenjem drugih dokaznih radnji jer protiv donesenog rješenja postoji pravo žalbe, a istraga se može nastavit tek kad rješenje postane pravomoćno.

„Rok za podnošenje žalbe iznosi osam dana od dana dostave rješenja okrivljenici i njezinom branitelju, pa rješenje može postati pravomoćno istekom tih osam dana ukoliko žalba neće biti podnesena ili donošenjem odluke o toj žalbi od suca istrage Županijskog suda u Varaždinu. Nakon pravomoćnosti rješenja državno odvjetništvo je ovlašteno nastaviti istragu i započeti provoditi one dokazne radnje koje treba provesti u istrazi“, pojasnio je zamjenik županijskog državnog odvjetnika koji je dodao da o detaljima istrage ne može govoriti.

Na upit novinara može li majka ubijene Jasmine Dominić i okrivljenice Smiljane Srnec, koja bi trebala biti svjedokinja a radi u inozemstvu, izaći iz zemlje, Galić je odgovorio da se prema njoj kao svjedokinji ne mogu poduzeti mjere te da ona može izaći iz zemlje. Podsjetimo, kako je Jutarnji prvi danas izvijestio, tužiteljstvo širi istragu o hororu u Međimurju.

Novinare je zanimalo i mogu li pojedini svjedoci odbiti svjedočiti s obzirom na to da bi svjedočiti trebali i članovi obitelji i rodbina. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika je odgovorio da Zakon o kaznenom postupku precizno propisuje koje osobe su oslobođene dužnosti svjedočenja, koje se ne moraju odazvati pozivu za svjedočenje.

Ranije u četvrtak novinarima je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu Igor Pavlic rekao da Srnec ima pravo na žalbu nakon što joj je u srijedu određen istražni zatvor od mjesec dana.

Glasnogovornik je u izjavi medijima najprije kazao da nema posebnih novosti u ovom slučaju, ali da mora pojasniti da je rješenje o određivanju istražnog zatvora, koje je u srijedu donijela istražna sutkinja, još uvijek nepravomoćno.

„Stranka ima pravo uložiti žalbu na to rješenje u roku od tri dana od dana primitka pismenog otpravka rješenja. Ukoliko će žalba biti podnijeta, o njoj odlučuje Vijeće Županijskog suda u Varaždinu. Žalba na rješenje o provođenju istrage ne odgađa njegovo izvršenje“, rekao je Pavlic te podsjetio da je istražni zatvor po jučerašnjem rješenju može trajati mjesec dana.

„Istražni zatvor se može produljiti na daljnja dva mjeseca, nakon toga još za tri mjeseca, dakle u istrazi može trajati ukupno 6 mjeseci“, dodao je glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo