JUTARNJI U KURŠANCU

JE LI DJEVOJKA NAMJERNO PREGAŽENA!? 'Josip se nedavno posvađao s roditeljima našeg zeta i rekao da će nas sve pobiti'

 
Suprug stradale Jagode (lijevo), mjesto nesreće (u sredini), zabrinuti mještani Kuršanca (desno)
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Supružnici Anđela i Stjepan Ignac iz Kuršanca nadomak Čakovca ne prestaju vrtjeti krvave prizore tragedije od subote navečer kad je oko 20.40 sati na njihovu najmlađu kćer mezimicu Jagodu (21) autom naletio pripiti susjed Josip B. (38).

Nesretna djevojka je u kobno vrijeme šetala sa suprugom Zlatkom i četverogodišnjim sinom kroz selo, a vozač koji je nakon nesreće pobjegao kući te mu je izmjereno 1,06 promila alkohola u krvi, djevojku je ostavio prikliještenu uz betonsku ogradu kuće s amputiranom nogom. U međuvremenu se pojavila informacija da je djevojka ostala i bez druge noge, ali potvrdu te informacije nismo uspjeli dobiti do zaključenja ovog broja.

Željko Hajdinjak / CROPIX
Suprug stradale Jagode ispričao nam je kako je došlo do ove velike tragedije od koje se neće još dugo oporaviti

Svjesna svega

Bile su to scene kakve se, opisuju nam potreseni Ignacovi, viđaju samo u najcrnjim vijestima. Njihov 22-godišnji zet Zlatko s dozom straha prisjetio se užasne šetnje u kojoj je zamalo i sam nastradao.

- Taj dan je bilo jako vruće pa smo supruga i ja kasnije izašli u šetnju sa sinčićem. Hodali smo uz cestu, po zemljanom dijelu. Dijete je bilo u kolicima i ja sam ga gurao, a žena je išla odmah iza mene. Auto je dolazio iz suprotnog smjera. Zastali smo i u sekundi sam doživio šok. Nisam stigao normalno ni reagirati, nego sam naglo, instinktivno, odgurnuo u stranu dijete u kolicima. Susjed mi je pregazio Jagodu i onda se još vratio u rikverc i ponovno prešao preko nje. Bila je svjesna svega.

Vidjela je da nema nogu, da je odvojena od nje. Vikala je: ‘Čuvajte mi dijete, ja umirem’. Nisam znao kako je utješiti jer ni sam sebe nisam mogao smiriti nakon onoga što sam vidio - rekao nam je vidno potresen 21-godišnji Zlatko o tragediji zbog koje ne spava. Supruzi je bio u posjetu u nedjelju.

- Bila je još ošamućena od operacije i lijekova. Rekla mi je da je jako boli lijeva noga koju su joj, nadam se, spasili, a drugu do pola lista izgubila je još na mjestu nesreće. Užasno sam tužan, baš tužan. Nisam joj mogao pomoći kad me najviše trebala. Boljelo me sigurno više nego nju dok sam je gledao uz krevet u bolnici i plakao - iskreno će zet Ignacovih.

Željko Hajdinjak / CROPIX
Otac ozlijeđene djevojke pokazao nam je mjesto nesreće

Osveta

Majka unesrećene djevojke Anđelka ogorčena je na “divljaštvo u selu koje je izmaknulo kontroli”.

- Susjed koji mi je pregazio kćer bio je na svadbi u Orehovici, odakle se vraćao. Nemam snage otići do mjesta gdje ju je udario autom. Pa krv i komadi njezina tijela su ostali tamo na ogradi. Srce mi puca od jada jer se vratio autom u rikverc, valjda kako bi ju dokrajčio. Uvjerena sam da ju je namjerno pregazio.

Mislim da je povod prethodni sukob zetovih roditelja s njim otprije mjesec dana kad im je rekao da će bilo koga od nas ubiti - uvjerava nas Anđela Ignac koja osim Jagode, ima još dvije kćer i dva sina. No Jagoda joj je, ističe, najdraža jer je najmlađa pa je samim time tragedija još veća. Uznemirena je i zbog raznih napisa u medijima zbog kojih joj stalno zvoni telefon, a bilo je i poziva u kojima su joj otvoreno govorili da joj je kći umrla.

Na upit jesu li odmah prepoznali vozača koji je pobjegao nakon naleta, Ignacovi uglas kažu da jesu pa su se zato “njegova obitelj i on bojali odmazde”.

- Jagodu su operirali dulje od četiri sata u čakovečkoj bolnici i nije nam bilo ni na kraj pameti da se osvećujemo. Mislili smo samo na nju i bili u šoku. A vozač, odnosno njegovi, moju braću su dočekali s puškom i motornom pilom, a samo su pitali zašto je Josip pobjegao i zašto nije pružio pomoć. Da bi sad na kraju Josipova obitelj preokrenula priču, tvrdeći da se vozač nakon nesreće htio ubiti i da je zato imao pušku - kaže još 22-godišnji Zlatko itekako svjestan da je mogao izgubiti suprugu i sina.

Željko Hajdinjak / CROPIX
Novinarka Jutarnjeg lista razgovara s ogorčenim mještanima

Do zadnjeg trenutka bio je uvjeren da će njegovoj Jagodi uspjeti spasiti nogu s obzirom da je ostatak noge, koji je ostao u travi, njegov punac stavio u led, u vrećicu i dovezao u bolnicu. Mlada majka, prepričavaju nam dalje, krvarila je i gubila se pa su je mještani ukrcali u susjedovo i krenuli prema bolnici u Čakovcu.

- Uhvatila nas je panika. Djeca u selu su vrištala, svi smo se tresli od užasa. I učinilo nam se da dugo nema Hitne ni policije pa smo Jagodu i muža ukrcali u auto susjeda koji je krenuo ususret kolima Hitne pomoći s kojom su se sreli u Strahonincu. Bojali smo se da će umrijeti jer je iz nje krv šištala kao iz pipe - zaključio je Stjepan Ignac.

Zdravstveno stanje ozlijeđene 21-godišnjakinje i dalje je neizvjesno. Životno je ugrožena, a upitno je hoće li joj biti spašena druga noga. Vozač će, pak, kazneno odgovarati za izazivanje prometne nesreće s teškim ozljedama, a ostale okolnosti policija još istražuje.

Petrović: Hitnu smo dugo čekali. Hitna: Došli smo za šest minuta!

Ogorčen na sporost Hitne i policije bio je Josip Petrović, predstavnik romskog naselja Kuršanec. - Kosio sam travu i vidio nalet auta. Zvao sam Hitnu i objasnio da je bila nesreća i da je žena ostala bez noge, a znate što su mi rekli? Neka im dam na telefon unesrećenu koja u poluonesviještena leži na tlu, u krvi. Počeo sam galamiti.

Željko Hajdinjak / CROPIX
Josip Petrović

Rekao sam im svašta pa me zbog tog razgovora koji je zvučao prijeteći kasnije potražila policija. Hitnoj je jako dugo trebalo da dođe pa sam susjeda, koji nema vozačku dozvolu, na moju odgovornost zamolio da preveze Jagodu do bolnice - rekao je Josip Petrović.

Međutim, iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije doznajemo da je poziv u pomoć odaslan u 20.56 sati i da su se s unesrećenom susreli u Strahonincu u 21.02. Za razliku od Hitne, policija je u postupanju bila nešto sporija jer je taj dan ekipa za očevid postupala kod osam teških prometnih nesreća u županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:57