UŽASAN ZLOČIN U ĐAKOVU

JEZIVE POJEDINOSTI UBOJSTVA PODUZETNIKA 'Božo je kupio burek, a Nikola ga je na izlasku iz pekare zaskočio s odvijačem, zario ga je u njega 10 puta'

Pekarnica u đakovačkoj Ulici Ivana Gorana Kovačića nedaleko koje se dogodio zločin i Tolušićev kum Marko Dilber (lijevo) s upaljenim lampašima za svog ubijenog kuma na mjestu ubojstva
 Emica Elveđi / CROPIX

Slučaj ubojstva đakovačkog poduzetnika Bože Tolušića (64), čiji je život naprasno ugašen 5. listopada prošle godine ispred pekare u Đakovu, dobio je novi nastavak. Osječko Županijsko državno odvjetništvo provelo je istragu i podignulo optužnicu protiv 57-godišnjeg Nikole Ž. kojeg se tereti za teško ubojstvo na izrazito okrutan i podmukao način, a za što je zakon predvidio najmanje 10 godina zatvora.

Činjenični opis koji se optuženom muškarcu stavlja na teret ledi krv u žilama. U nakani da svog poznanika liši života, ispred pekarnice Donna u Kovačićevoj ulici Nikola Ž. je Tolušića srušio na tlo te mu metalnim odvijačem zadao preko deset ubodnih rana.

Tužiteljstvo je uvjereno da je ubojica itekako bio svjestan da u nastalom "ludilu" svom poznaniku nanosi teške boli i patnje. Naime, osim što je odvijačem nesretnom Tolušiću osim više lakših ozljeda, nanio mu je i deset stravičnih rana - i to u predjelu čela, pa u sljepoočnicu te po desnoj strani vrata i u lijevu stranu leđa.

Iako je Hitna pomoć vrlo brzo došla na mjesto intervencije, teško ozlijeđenom čovjeku, kojeg su Đakovčani od milja zvali Điđo, nije bilo spasa te je izdahnuo 20-ak minuta od brutalnog iživljavanja. A ubojica, iako je pobjegao niz ulicu u svome autu, vrlo brzo je uhićen i doveden na kriminalističko istraživanje.

Odmah nakon brutalnog čina, upućeni u problematiku su nagovijestili da povod obračunu leži u njihovim neriješenim poslovnim odnosima. Žrtva i počinitelj su, inače, u đakovačkom kraju poznati kao veliki poljoprivrednici, a upravo neki njihovi poslovni sukobi i odnosi su, čini se, doveli do eskalacije netrpeljivosti.

Kako je medijima na dan tragedije ispričao Tolušićev kum Marko Dilber, zločin se odigrao nevjerojatnom brzinom čim je Tolušić izašao iz pekare van.

- Božo je izlazio iz pekarnice u kojoj je netom prije kupio burek, a Nikola ga je dočekao pred ulazom i s leđa udario dva do tri puta puta tako da je Božo pao na tlo. Ovaj je onda izvukao nekakav odvijač i koliko sam čuo, par puta ga ubo - ispričao je Dilber dodajući kako njegov kum živi dvije ulice dalje od mjesta tragedije. Navodno je prvi Tolušić i stigao pred pekarnicu i parkirao svoj auto, nakon čega je stigao i Nikola svojim Golfom parkiravši ga odmah iza Tolušićevog vozila.

Đakovčani su nakon ubojstva ostali zgroženi obračunom. Iako većina njih kao da se zavjetovala na šutnju oko eventualnog motiva sukoba dvojice sumještana, neki su ipak otkrili da su se ubojica i žrtva kao poljoprivrednici sukobili oko natječaja za dodjelu 30 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na pustari u prigradskom naselju.

Pojedinci su, međutim, sumnju bacili na drugi mlin. Kako su tada ispričali, Nikola Ž. je prije nekoliko godina upao u financijske probleme jer je morao isplatiti preko 400 tisuća kuna odštete obitelji svog prijatelja Perice A. koji je smrtno stradao prije 10 godina dok mu je pomagao balirati slamu na njegovu imanju.

U trenutku te nesreće Perica je bio sam na njivi, a njegovo tijelo je pronašao Nikola koji je, navodno, posumnjao da je Tolušić nagovorio obitelj tragično preminulog Perice A. da ga tuže za naknadu štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:29