OLAKOTNE OKOLNOSTI

Još jedan skandal u sudstvu: Silovao djevojčicu (13), a Vrhovni sud smanjio mu zatvor na 3 godine!

Kao i Županijski sud, i Vrhovni je sud optuženom S.V.-u u olakotne okolnosti uzeo u obzir teške uvjete njegovog odrastanja u obitelji poremećenih odnosa zbog očeva alkoholizma
 Ilustracija

BJELOVAR - Mušakarac iz okolice Bjelovara silovao je 13-godišnju djevojčicu u šumi u blizini grada. Županijski sud osudio ga je na 3,5 godine bezuvjetnog zatvora, a Vrhovni sud RH odlučio mu je smanjiti kaznu na tri godine uzevši u obzir brojne olakotne okolnosti!

Vrhovni sud RH u Vijeću za mladež ovih je dana prihvatio žalbu optuženog S. V. iz okolice Bjelovara i preinačio presudu bjelovarskog Županijskog suda koji ga je za spolni odnos s djetetom, a koji se dogodio lani 29. ožujka, osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od tri i pol godine.

Vrhovni sud izrekao mu je zatvorsku kaznu od tri godine, a u tu kaznu uračunao je i 14 dana koje je osuđenik proveo u pritvoru. Prema obrazloženju drugostupanjske presude, Vrhovni sud je ustanovio kako je Županijski sud u Bjelovaru tijekom postupka precijenio značaj otegotnih okolnosti, dok je nedovoljno vrednovao olakotne okolnosti, posebice imajući na umu aktualne obiteljske prilike osuđenika.

Kao i Županijski sud, i Vrhovni je sud optuženom S.V.-u u olakotne okolnosti uzeo u obzir teške uvjete njegovog odrastanja u obitelji poremećenih odnosa zbog očeva alkoholizma, što je rezultiralo njegovim smještanjem u đački dom, a kasnije kod udomitelja.

U olakotne okolosti ušao je i njegov boravak u domu u Ivancu zbog poremećaja u ponašanju, kao i aktualne prilike: dvoje djece iz prvog braka, koje je dužan uzdržavati, te skrb o novoj obitelji koja je opterećena zdravstvenim problemima djece i njegove žene.

Osuđenog S. V.-a se teretilo da je u travnju 2009. godine u šumi nekoliko kilometara udaljenoj od Bjelovara imao spolni odnos s 13-godišnjom djevojčicom. Iako je znao da je djevojčica maloljetna, utvrdio je Županijski sud nakon provedenog dokaznog postupka i svih ročišta, muškarac ju je ipak prisilio na spolni odnos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:40