IŠČEKIVANJE PRESUDE

Josip Bikić Čop priznao ratni zločin nad zarobljenicima u Lori

Bikić se predao nakon četiri godine bijega i sada je priznao sve točke optužnice te se pokajao i rekao da ne želi odgovarati na dodatna pitanja
 Mario Todorić/CROPIX

SPLIT - Josip Bikić Čop (41) je jutros na Županijskom sudu u Splitu priznao da je počinio ratni zločin nad civilnim zarobljenicima, kao pripadnik interventnog voda 72.bojne VP, u ljeto 1992. godine u Vojno-istražnom centru Lora!

U sudnici Nevena Cambia, prepunoj novinara i pronatrača OESS-a, Bikić je u cjelosti priznao optužnicu, koju je pročitao tužitelj Michelle Squiccimarro, i izrazio kajanje.

„Osjećam se krivim po optužnici u cjelosti i kajem se. Ovo je moja obrana, ne bi želio odgovarati na pitanja.“ - izjavio je Čop, nakon čega su se stranke usaglasile da nema potrebe nanovo saslušavati svjedoke pa je pristupljeno čitanju ranije izvedenih dokaza.

Presuda Bikiću će biti objavljena u 13.30 sati a očekuje se da će mu priznanje i kajanje biti honorirani blažom sankcijom.

Nakon četiri godine bijega, Bikić se predao 18. studenog 2008. godine, a samo dan nakon predaje je premješten iz Zatvora Split u zagrebački zatvor Remetinec, pa u zatvor u Gospiću. U odsutnosti je bio pravomoćno osuđen na šest godina zatvora pa je nakon predaje zatražio obnovu postupka.

Prema pravomoćnoj presudi, pripadnici 72. bojne Vojne policije - Tomislav Duić kao zapovjednik, njegov zamjenik Tonči Vrkić, pripadnici interventnog voda Miljeno Bajić, Josip Bikić i Davor Banić, te stražari Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić, su od ožujka do rujna 1992. u VIC-u Lora bez ikakvog pravnog osnova držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, zbog sumnje da su sudjelovali u neprijateljskim djelovanjima protiv RH.

Vrijeđali su njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavali ih, fizički i psihički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali, a usmrćeni su Gojko Bulović i Nenad Knežević.

Ponovljeni postupak u slučaju Lora je trajao od 20. rujna 2005. do 2. ožujka 2006. godine kada je optuženima izrečena presuda na zatvorske kazne od 6 - 8 godina, ukupno 58 godina.

Osuđujuću presudu je Vrhovni sud potvrdio i pravomoćna je od 6. veljače 2007. godine.

Na prethodnom suđenju pod predsjedanjem suca Slavka Lozine, osmorica su bila oslobođena, a upravitelju zatvora Tomislavu Duiću se sudilo u odsutnosti. Još uvijek je u bijegu Emilio Bungur, kojeg očekuje i suđenje u slučaju "Lora 2". Optužnica je zbog mučenja ratnih zarobljenika podignuta i protiv Tomislava Duića, Tonćija Vrkića, Ante Gudića i Anđelka Botića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:28