BIVŠI ŠEF KRIM POLICIJE

PREDAO SE ŽELJKO DOLAČKI Oko 22 sata taksijem je stigao u Remetinec i tako prekinuo veliku neizvjesnost i okončao potragu koju je policija pokrenula

 
 Željko Puhovski / CROPIX

- Doktore, poslušat ću tvoj savjet. Idem večeras u Remetinec!

Tim riječima Željko Dolački (49) najavio je svom branitelju, odvjetniku Veljku Miljeviću da je odlučio prekinuti dvodnevnu neizvjesnost i pojaviti se na vratima zatvora u Remetincu gdje su novinarske ekipe dežurale od četvrtka iza 17 sati kada se pronio glas da bi se nepravomoćno osuđeni bivši voditelj Službe organiziranog kriminaliteta mogao predati nakon što mu je određen istražni zatvor. I bilo je točno 22 sata kad je crni kombi zatamnjenih stakala iz Ulice Luje Naletilića skrenuo na zatvorsko parkiralište.

Rampa je bila dignuta, kombi je stao bočno na parkiralištu. Iz kombija je izišao Željko Dolački i krenuo prema kućici s pravosudnim policajcem kod rampe. Javio mu se i zaputio s dvije papirnate vrećice prema ulaznim vratima. Pozvonio je na zvonce kraj vrata i čekao. Okretao se prema novinarima i snimateljima koji su bili na "čeki" satima, ali sada je već i tehnički bila neizvediva bilo kakva izjava.

VIDEO: Dolazak Željka Dolačkog u Remetinec (snimio: Marin Dešković)

Kad su se otvorila željezna vrata ušao je u zatvor u kojem je proveo 55 dana dok je bio u pritvoru od 23. travnja do 10. lipnja 2016. godine.

- Ja sam upravo kretao na televiziju Z1 gdje sam imao dogovoreno gostovanje kad me preko posrednika nazvao Dolački. Mi se nakon objave presude nismo čuli i ja i nisam želio nikakav neposredni kontakt upravo da bih izbjegao bilo kakve spekulacije o nekakvom bijegu o čemu se već naveliko počelo pričati, iako on formalno nije bio bjegunac. Osjetio sam da mu je glas konfuzan, da je potresen, ali odlučan u namjeri da ode u zatvor. On je bio već spreman otići, ali sam mu rekao da to učini ne prije 22 sata, da to obavi dostojanstveno i tako je i bilo - rekao nam je u četvrtak navečer odvjetnik Veljko Miljević.

Na naše pitanje je li Željko Dolački odustao od izjave koju je namjeravao dati nekolicini novinara prije odlaska u zatvor Miljević nam je rekao: - Opet preko posrednika, prenesena mi je njegova namjera da prije ulaska u zatvor da izjavu nekolicini novinara i to je bila njegova želja. Nisam se tome protivio, ali to očito nije bilo izvedivo. Uostalom, on će, vjerujem, imati prilike poslati javne poruke, a mi od početka ovog postupka tvrdimo da nema nijednog zakonitog dokaza da je Željko Dolački počinio kazneno djelo onako kako ga se za to tereti - rekao nam je odvjetnik Miljević.

Željko Dolački tako po drugi put u svom životu u ulozi pritvorenika, odnosno sada zatvorenika, ulazi u zatvor u Remetincu. Kao policijski inspektor u njega je ulazio puno puta, od istrage protiv tzv. "zločinačke organizacije" do ulaska kao voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke. Tih nekoliko minuta koliko je čekao da mu dežurni pravosudni policajci iz noćne smjene otvore vrata čekao je s dvije vrećice.

FOTOGALERIJA: Predaja Željka Dolačkog

Taksist koji ga je dovezao u crnom kombiju odjurio je ne želeći odgovoriti od kuda je dovezao Dolačkog. Prije njegova dolaska, u nekoliko navrata obilježeni policijski automobil prošao je kraj novinara koji su čekali njegovo pojavljivanje, a vjerojatno je negdje u okolici bilo i policajaca u civilnim automobilima. U svakom slučaju, brzim i iznenadnim pojavljivanjem pred vratima zatvora Željko Dolački izbjegao je, i formalno, da bude uhićen neposredno prije ulaska u zatvor. Samovoljnim dolaskom izbjegao je da ga vode u lisicama.

Kako smo doznali, on se prije odlaska u zatvor u protekla dva dana uspio oprostiti s članovima obitelji, a odlazak u zatvor teško mu je pao. Nakon što je prošao ulazna vrata, iako je pravosudnim policajcima poznato o kome se radi, predao im je osobnu iskaznicu kako bi i službeno bio ustanovljen njegov identitet. Upisan je u upisnik, a prema proceduri, pregledane su sve njegove stvari koje je donio sa sobom, te je i nad njim obavljen osobni pregled. Sve osobne stvari su mu oduzete i jedino što osuđenik može zadržati je vjenčani prsten ako ga nosi. Ako je imao ručni sat, i to je morao predati pravosudnim policajcima.

Zatvor mu je pak dužan osigurati odjeću te se nakon pregleda i popisa stvari Željka Dolačkog uputilo na odjel u ćeliju gdje će provesti prvu noć. S obzirom da je riječ o zatvoreniku koji je bio policajac, Uprava za zatvorski sustav je i prije njegova dolaska napravila sigurnosnu procjenu i sigurno nije smješten s nekom od osoba nad kojom je možda radio krim obradu ili od koje bi mu mogla prijetiti opasnost, nego s nekim "prekršajcem" ili pritvorenikom koji nema vezze s njegovom vrstom posla ili je možda smješten u samicu. Jutro nakon prospavane noći proći će i liječnički pregled.

Ukoliko njegova obitelj uspije u petak ishoditi dozvolu, možda će ga neki članovi obitelji već za vikend moći posjetiti. Bez obzira na to što je Željko Dolački od utorka u 14.31 sati, kad mu je i formalno određen istražni zatvor, nakon što je završeno čitanje presude kojom je osuđen na šest godina zatvora, bio nedostupan pravosuđu, odnosno policiji, on se ne smatra bjeguncem.

Zagreb, 050219.
Zupanijski sud na Zrinjevcu.
Presuda bivsem policijskom inspektoru Zeljku Dolackom. Dolacki, koji nije dosao na presudu.
Na fotografiji: Maja Stapar Stipic. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
sutkinja Maja Štampar Stipić na izricanju presude Željku Dolačkom

I on i njegova obitelj i prijatelji bili su još u utorak ujutro uoči objave presude uvjereni da će biti oslobođen optužbi da je iz sjedišta krim policije u Heinzelovoj ulici ukrao veliku svotu novca i zlato vrijedno preko pola milijuna kuna, te ako ipak bude osuđen, da to neće biti na kaznu veću od pet godina zatvora čime bi izbjegao obavezan pritvor. Ali, neposredno prije objave presude, Željko Dolački odlučio je ne doći na objavu, na što doduše nije bio ni obvezan i tako je izbjegao da mu u sudnici stavljaju lisice i odvode ga u zatvor.

On je cijelo vrijeme tvrdio da nije kriv za ono za što ga se tereti i da je policijski posao uvijek radio pošteno i časno, a spominjao je čak i da je žrtva namještaljke s političkim predznakom. S druge pak strane, USKOK je u završnoj riječi tvrdio da je upravo iskoristio svoj položaj i uzeo novac i zlato iz kase, te da je na taj način teško osramotio ne samo sebe, već cijelu policiju. Posebno mu je apostrofirano to što je podmetanjem dokaza sudu pilama koje su proizvedene nakon što je počinjena provala u sef 3. travnja 2016. pokušao obmanuti sud i dovesti ga u zabludu.

U usmenom obrazloženju presude sutkinja Maja Štampar Stipić rekla je kako je njegova obrana, neistinita i neuvjerljiva i osudila ga je na šest godina zatvora. Od trenutka kad je doznao za presudu do dolaska u zatvor Željko Dolački 55 i pol sati imao je vremena razmišljati što učiniti. Ali, 32 i pol sata nakon što je i službeno za njim bila napisana tjeralica odlučio je on biti taj koji će učiniti prvi korak. Održao je obećanje i došao je u zatvor. (Dušan Miljuš i Marin Dešković)

---------------------------------

U nastavku donosimo tijek događaja do predaje Željka Dolačkog.

22:04 U 22.02 Željko Dolački došao je taksijem pred okružni zatvor u Remetincu te je, nakon što je nekoliko trenutaka stajao ispred ulaza, ušao u prostorije zatvora.

Taksist koji ga je dovezao u crnom Mercedesu Vianu, kad smo ga pitali otkuda ga je dovezao, samo nam je odmahnuo rukom i nije nam htio ništa odgovoriti.

Dolački večerašnjim dolaskom u okružni zatvor u Remetincu ipak je prekinuo neizvjesnost i predao se, iako je policija već krenula u potragu kako bi ga privela u istražni zatvor.

Dolački nije davao nikakve izjave. S njim nije bio u tom trenutku odvjetnik Veljko Miljević, nego je taksijem došao sam. (Dušan Miljuš i Marin Dešković)

---------------------------------

21:18 Usprkos najavama o mogućoj predaji, Dolački se do 21:15 nije pojavio ispred zatvora u Remetincu.

Malo po malo i brojne novinarske ekipe, koje su došle pratiti njegovu predaju, se razilaze.

---------------------------------

17.55 - Reporter Jutarnjeg lista Marin Dešković ispred zatvora Remetinec javlja se s najnovijim vijestima oko iščekivane predaje bivšeg šefa krim policije Željka Dolačkog.

Odvjetnik Veljko Miljević oko 17 sati najavio je da bi se Dolački u Remetincu mogao pojaviti tijekom večeri.

---------------------------------

17:14 - Očekujem da će se u idućih sat vremena pojaviti u Remetincu, kratko je oko 17 sati Hini izjavio odvjetnik Veljko Miljević.

---------------------------------

Kako Jutarnji list ekskluzivno doznaje, Željko Dolački (49) javio se posredno svom odvjetniku Veljku Miljeviću i on bi iza 17 sati tijekom večeri već trebao biti u zatvoru u Remetincu.

Dolačkom je u utorak u 14:30 sati izrečena nepravomoćna presuda od šest godina zatvora zbog krađe novca i zlata iz njegova ureda u sjedištu krim policiije u Heinzelovoj ulici. Teretilo ga se i da je pokušao fingiranjem provale prikriti manjak novca i zlata.

Bivši načelnik Službe organiziranog kriminaliteta rekao je kako je u šoku zbog presude i u ekskluzivnoj izjavi za Jutarnji list rekao je da neće bježati. Formalno, on i nije bjegunac tako da neće snositi zakonske posljedice zbog toga što je 50-ak sati bio nedostupan pravosuđu i policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:26