OSUĐEN NA ŠEST GODINA

ŽELJKO DOLAČKI EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI OTKRIO GDJE SE NALAZI 'Neću bježati jer nemam dvojno državljanstvo kao neki'

 
 Hanza Media

>>> NOVO 15:50 Željko Dolački nije pobjegao iz zemlje, nego je, prema vlastitim riječima, 'u gradu'. Bivši policijski načelnik, koji je zbog krađe zlata i novca danas osuđen na šest godina zatvora, javio nam se i jasno rekao da se ne misli skrivati.

- Nema bježanja! Neću bježati jer nemam dvojno državljanstvo kao neki. Čim stigne rješenje o uhićenju, vidjet ću se s odvjetnikom i odraditi svoju dužnost. Ja sam trenutno u gradu, a na presudu nisam došao jer sam se do zadnjeg trenutka nadao da će biti oslobađajuća. Međutim, vrteći film, prije dva tjedna na sudskom hodniku, tužitelj je govorio okružen novinarima da sam ja već osuđen, ali da još samo ne zna na koliko. Sudske odluke se po ovome ne donose po sudnicama, nego negdje vani. Šokiran sam presudom, kao i visinom kazne. Vjerujem u pobjedu, ako ne na hrvatskom, onda na europskim sudovima - rekao je ekskluzivno za Jutarnji list Željko Dolački.

----------------------

Suspendirani policijski načelnik Željko Dolački u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog optužbi da je u travnju 2016. ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura koji nikada nisu pronađeni.

Obzirom da se nije pojavio na izricanju presude, odmah ide nalog policiji da pokuša pronaći Dolačkog na adresi na kojoj je prijavljen i na svim adresama na kojima bi mogao boraviti. Ako ga policija ne pronađe na tim adresama izvijestit će o tome sud koji će onda izdati nalog da se za njim raspiše potraga. Najprije na području Republike Hrvatske, a bude li potrebno i ovisno o procjeni može se raspisati i međunarodna tjeralica.

Reporterka Jutarnjeg javlja da Dolačkog nema u obiteljskoj kući u Starom Čiču, tako da je vrlo izvjesno da će se raspisati tjeralica.

Sat vremena nakon objave nepravomoćne presude Željku Dolačkom, njegovi susjedi u Starom Čiču s nevjericom su dočekali vijest.

- Što da vam kažem!? Željko je jutros otišao iz kuće kako bi se prije objave presude našao s odvjetnikom. Iz medija smo doznali da se nije pojavio na objavi presude. Stavite se u njegovu kožu, osuđen je bez dokaza. Ne znam gdje je, možda se već prijavio u zatvoru Remetinec, jer on je čovjek koji poštuje zakon. Uvjeren sam da će vrlo brzo sve isplivati na površinu. I na političkoj razini, kada će se vidjeti tko je u ovome svemu imao prste. Izrečena kazna je drakonska - ispričao je za JL član Dolačkove obitelji.

Susjedi šokirani

Susjedi su također šokirani visinom kazne jer su i dalje uvjereni da je Dolački bio dobar policajac.

- Ne vjerujem da je pobjegao, nije lako prihvatiti vijest da će šest godina trunuti u zatvori, pa si je sigurno uzeo neko kraće vrijeme od par sati da dođe k sebi. Danas ga vidjeli nismo, ali inače ga viđamo stalno, kad prođe ulicom u svom starom džipu ili Škodi. Doista nas ima svakakvih, ali i dalje ne mogu vjerovati da je proglašen krivim, jer da je išta ukrao, sigurno bi se to uočilo jer ljudi u takvim slučajevima izgube kontrolu prilikom trošenja novca - reko je jedan od Dolačkovih susjeda.

U potrazi za Dolačkim svratili smo i u njegov omiljeni kafić 'Gord' u Vukovini, ali ni tamo ga nije bilo. Iz kafića su nam rekli da se posljednji put u Gordu pojavio prošli tjedan.

- Popio je kavu, kao i uvijek.

Na naše pitanje odvjetniku Davoru Cahunu da li mu je savjetovao da tako postupi odgovorio je da on nikome ništa nije savjetovao. Odluka je na Željku Dolačkom.

- Stvar je vjerovanja, nije čovjek došao, to je njegovo pravo, on je punoljetna osoba, izjavio je njegov odvjetnik Cahun po izlasku iz sudnice odgovarajući na pitanje zašto se Dolački nije pojavio na izricanju.

Vezano za njegovo privođenje u istražni zatvor rekao je da je zadatak organa reda.

Za očekivati je da će policija osim potrage za bivšim šefom Službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke koristiti sva raspoloživa sredstva pa i lokaciju njegova zadnjeg mobitela koji mu je u vrijeme objave presude bio isključen, ali i provjeriti je li od petka 1. veljače, kada je bio na posljednjoj raspravi, možda napuštao područje RH jer bi to bilo evidentirano na graničnim prijelazima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:43